Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewymiarowanie i zmiana typu grzejników

MikeTNK

Recommended Posts

Witajcie

W projekcie mam uwzględnione grzejniki stalowe Purmo. Dla każdego pokoju zostało policzone Q [W] i zaproponowany konkretny grzejnik przy parametrach 70/55 stopni (wszystko dotyczy poddasza użytkowego w budowanym domu jednorodzinnym):

Hol Q=294 Temperatura=20 Grzejnik CV11 o wymiarach 450mm wysokość x 500 mm szerokość

Pokój 02 Q=558 T=20 Grzejnik CV22 450x600

Pokój 03 Q=572 T=20 Grzejnik jak wyżej

Pokój 04 Q=577 T=20 Grzejnik jak wyżej

Zaplanowałem piec gazowy kondensacyjny i chciałbym, aby chodził na parametrach "typowych" dla takiego kotła czyli 55/45, a w dodatku chcę zastosować grzejniki aluminiowe/żeberkowe, od dłuższego czasu próbuję przeliczyć wraz z przewymiarowaniem ile żeberek powinienem zastosować w poszczególnych pomieszczeniach.

Byłoby to o wiele prostsze gdybym znalazł gdzieś współczynniki korekcyjne dla grzejników aluminiowych KFA albo Wulkan. Szukam i szukam, ale bez rezultatu. Dysponuję więc jedynie wiedzą o mocy jednego żeberka przy delta t= 50 lub delta t= 60 ,a potrzebuję policzyć moc dla delta t= 30.

Czy jest na to jakaś metoda ?

A może ktoś po prostu wie ile mocy ma 10 żeberek grzejnika z KFA (wysokość 500 mm) przy parametrach 55/45/20 ?

I po co te uwagi osobiste?

3 dni próbowałem z pomocą Google'a znaleźć odpowiedź i ani razu nie pojawił mi się link który w jakikolwiek sposób naprowadzał by na katalog KFA. Na ulotkę owszem, ale w niej nie było potrzebnych informacji.

Podobnie nie zwraca mi też linków do katalogów bądź innego źródła informacji o grzejnikach włoskich. Czyżbym w tym przypadku też nie wiedział co robię?

Z różnych względów których nie chcę tu tłumaczyć podłogówka jest na dole , na górze grzejniki. I żadnych zmian już tutaj nie planujemy - instalacje położone, tynki zrobione, wylewki właśnie schną ;)

Chłopie Ty masz problem ale nie z grzejnikami i deltą t=30.Masz problem z niepotrzebną wyliczanką.Ja to bym Cię zapytał co chcesz osiągnąć jak wygooglujesz problem.???Zawsze mnie to zastanawiało.Sami stwarzamy problem ,który tak notabene nie istnieje.:bye:

Chcę wyliczyć ile potrzebuję żeberek grzejnika krakowskiego, a ile włoskiego i na tej podstawie zadecydować czy na pewno stosować aluminiowe-żeberkowe, a jeśli tak to jakiej produkcji. To naprawdę takie dziwne?

PS. Oczywiście odnośnie KFA już wiem , pozostała kwestia grzejników włoskich.

Edytowane przez MikeTNK

gentoox - dziękuję za rzeczową odpowiedź

Przy takich różnicach mocy rzeczywiście nie ma znaczenia producent. Przy wyższych temperaturach zasilania i powrotu różnice są nieco większe (około 25 W na żeberku przy delta t 60) i dlatego chciałem upewnić się czy przy niższych parametrach zysk mocy na włoskich grzejnikach nie będzie przypadkiem nadal wart zachodu