MikeTNK 01.07.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Witajcie W projekcie mam uwzględnione grzejniki stalowe Purmo. Dla każdego pokoju zostało policzone Q [W] i zaproponowany konkretny grzejnik przy parametrach 70/55 stopni (wszystko dotyczy poddasza użytkowego w budowanym domu jednorodzinnym):Hol Q=294 Temperatura=20 Grzejnik CV11 o wymiarach 450mm wysokość x 500 mm szerokośćPokój 02 Q=558 T=20 Grzejnik CV22 450x600Pokój 03 Q=572 T=20 Grzejnik jak wyżejPokój 04 Q=577 T=20 Grzejnik jak wyżej Zaplanowałem piec gazowy kondensacyjny i chciałbym, aby chodził na parametrach "typowych" dla takiego kotła czyli 55/45, a w dodatku chcę zastosować grzejniki aluminiowe/żeberkowe, od dłuższego czasu próbuję przeliczyć wraz z przewymiarowaniem ile żeberek powinienem zastosować w poszczególnych pomieszczeniach. Byłoby to o wiele prostsze gdybym znalazł gdzieś współczynniki korekcyjne dla grzejników aluminiowych KFA albo Wulkan. Szukam i szukam, ale bez rezultatu. Dysponuję więc jedynie wiedzą o mocy jednego żeberka przy delta t= 50 lub delta t= 60 ,a potrzebuję policzyć moc dla delta t= 30.Czy jest na to jakaś metoda ? A może ktoś po prostu wie ile mocy ma 10 żeberek grzejnika z KFA (wysokość 500 mm) przy parametrach 55/45/20 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Zrób wszędzie podłogówkę i zapomnij o problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeTNK 01.07.2014 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Z różnych względów których nie chcę tu tłumaczyć podłogówka jest na dole , na górze grzejniki. I żadnych zmian już tutaj nie planujemy - instalacje położone, tynki zrobione, wylewki właśnie schną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Ja naprawdę nie rozumiem takich gostków Chłopaku, kurde, ogarnij się Czy ty w ogóle wiesz co robisz??? Przecież wszystko masz czarno na białym napisane w katalogu KFA na stronach 11,13 i 15,w tabelkach - czego Ty tu w ogóle szukasz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeTNK 02.07.2014 04:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 I po co te uwagi osobiste?3 dni próbowałem z pomocą Google'a znaleźć odpowiedź i ani razu nie pojawił mi się link który w jakikolwiek sposób naprowadzał by na katalog KFA. Na ulotkę owszem, ale w niej nie było potrzebnych informacji. Podobnie nie zwraca mi też linków do katalogów bądź innego źródła informacji o grzejnikach włoskich. Czyżbym w tym przypadku też nie wiedział co robię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.07.2014 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Z różnych względów których nie chcę tu tłumaczyć podłogówka jest na dole , na górze grzejniki. I żadnych zmian już tutaj nie planujemy - instalacje położone, tynki zrobione, wylewki właśnie schną Chłopie Ty masz problem ale nie z grzejnikami i deltą t=30.Masz problem z niepotrzebną wyliczanką.Ja to bym Cię zapytał co chcesz osiągnąć jak wygooglujesz problem.???Zawsze mnie to zastanawiało.Sami stwarzamy problem ,który tak notabene nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeTNK 02.07.2014 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Chcę wyliczyć ile potrzebuję żeberek grzejnika krakowskiego, a ile włoskiego i na tej podstawie zadecydować czy na pewno stosować aluminiowe-żeberkowe, a jeśli tak to jakiej produkcji. To naprawdę takie dziwne? PS. Oczywiście odnośnie KFA już wiem , pozostała kwestia grzejników włoskich. Edytowane 2 Lipca 2014 przez MikeTNK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.07.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 ......Chcę wyliczyć ile potrzebuję żeberek grzejnika krakowskiego, a ile włoskiego..... A szwedzkim myślałeś.???Co chcesz osiągnąć jak zastosujesz w/w.Już się powtarzam ale jeśli możesz.Powiedz to braci forumowej.Patrzą na ciebie tysiące ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.07.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 ... Podobnie nie zwraca mi też linków do katalogów bądź innego źródła informacji o grzejnikach włoskich. Czyżbym w tym przypadku też nie wiedział co robię? Nie licz na duże różnice w mocy max 3-5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeTNK 02.07.2014 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 gentoox - dziękuję za rzeczową odpowiedźPrzy takich różnicach mocy rzeczywiście nie ma znaczenia producent. Przy wyższych temperaturach zasilania i powrotu różnice są nieco większe (około 25 W na żeberku przy delta t 60) i dlatego chciałem upewnić się czy przy niższych parametrach zysk mocy na włoskich grzejnikach nie będzie przypadkiem nadal wart zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.07.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 porównanie dla stalowych, przy obniżeniu parametrów, obliczone w programie buderusa dla ich grzejnikówtyp 21 dodatkowe 60% na długoścityp 22 ... 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeTNK 02.07.2014 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Dzięki za info. Będzie przydatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.07.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 porównanie dla stalowych, przy obniżeniu parametrów, obliczone w programie buderusa dla ich grzejników typ 21 dodatkowe 60% na długości typ 22 ... 50% akurat z tymi nie ma problemu, bo tabele są ogólnie dostępne w katalogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts