Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach z IBF czy z Braasa a moze jakas inna firma?

Recommended Posts

Osobiście wybrałem Unibet. Dostałem rabat w hurtowni, bo kupiłem też u nich Ytong na ściany i wyszło taniej niż Braas, IBF, czy Euronit i pojedyncze dachówki, które dostałem na wzór, były najładniejsze. Dachówka leży na dachu dopiero pół roku, więc trudno coś więcej powiedzieć, ale dach wygląda naprawdę nieźle - póki co jestem bardzo zadowolony. Proponuję tylko skonsultować z dekarzami zakup akcesoriów, bo moi mieli trochę kłopotu z nimi.

Pozdrowionka

Ja natomiast wybrałem dachówkę Celtycką Braas"a taniej nic nie znalazłem.IBF był faworytem do czasu podliczenia kosztów w moim konkretnym przypadku.Jakość Braasa dobra, mało odpadów ,wada to dekle gąsiorów mają inny kolor niż dachówka .Ta ostatnia jest czarna ,a dekle są chyba od innych modeli i mają kolor grafitowy.

Przy kalkulacj idachówki trzeba bezwzględnie obliczyć łączny koszt pokrycia dachu. Kalkulacja w oparciu o podstawową dachówekę jest pozbawiona sensu. Koszt robią dachówki końcowe, gąsiory, podesty kominiarskie oraz taśmy kominowe i wentylacyjne, wróblówki itp.

Tylko taka kalkulacja obrazuje całkowity koszt.

Przykładowo powiem, że robiłem szczegółową kalulację rozprowadzenia wody do grzejników oraz wody ciepłej i zimnej użytkowej wg własnego projektu w oparciu o rury PEX i złączki zaprasowywane i skręcane. Pod uwagę brałem chba 6 czy 7 firm. W każdej ofercie ceny poszczególnych elementów były różne i na pierwszy rzut oka można było wskazać tą tańszą, ale dopiero kompleksowa ocena elementów pozwoliła na wyłonienie najlepszej jakościowo i cenowo oferty.

Pozdrwaiam.

Wybierz pomiedzy Braasem a Euronitem, Unibetu dachowki widzialem roznej jakosci (byly i dobr i zle).

Euronit wydaje sie miec lepiej wykonczone krawedzie dachowek.

Porownaj ceny dodatkow. Robilem obliczenia kiedys dla tych dachowek przy skomplikowanym dach. Ceny dodatkow wyniosly 70% ceny dachowki. Czyli cena dachowki +70%.

Ja tak sobie liczę i praktycznie niezależnie od producenta

i rodzaju dachówki wychodzi mi, że do ceny dachówki podstawowej

trzeba doliczyć drugie tyle na gąsiory (zwykłe, początkowe, rozdzielcze), taśmy okapowe, do uszczelniania komina, do kalenicy, dachówki wentylacyjne, kominiarskie, klamry, uszczelki

itp. - dach czterospadowy, dom w kształcie litery L

U Braasa zmienił się w kwietniu cennik dachówka podstawowa staniała, podrożały wszystkie pozostałe :smile:

Ja podobnie szukam między IBF, BRASS i Unibet. Chociaż Unibet w Bydgoszczy jest tańszy to po obliczeniu wszystkich elementów dachu i uwzględnieniu rabatu jaki dostanę Brass wychodzi taniej. Najlepiej gdyby wypowiedział się ktoś kto ma dłużej dach i powiedział co go teraz wkurza i czy by kupił ponownie produkty tej firmy ( no i jakiej , aby uwzględnić przysłowie, że "polak mądry po szkodzie" ).

Ja stojac przed podobnym problemem wybralem Euronit - jakosciowo lepszy od IBF, jakosc zblizona do Braasa a cenowo duzo tanszy od Braasa (poza Celtycka, ktora jest tylko w dwoch kolorach a ja akurat chcialem w brazie). Zrob wycene calego dachu po upustach dla roznych konfiguracji i sam wybierz. Ja tam wolalem dac te kilkaset zlotych wiecej za Euronit ale miec porzadniejsza dachowke niz IBF (ktorej jakosci tez nie neguje). Gdyby Euronit nie zdecydowal sie w kwietniu na obnizke cen to pewnie polozylbym IBF.

D.

• 8 months później...
wachałem się pomiędzy IBF-em a Brassem. Dałem projekt dachu do wyceny do firmy od której miałem zamiar kupić. Osoba wyceniająca zaproponowała, że zrobi również kalkulację dla Wiekora (ceramiczna). Wyceny były darmowe. Okazało się, że ceramiczna wychodzi o ok. 1,5-2 tys. drożej. Warto się zastanowić czy nie wziąć ceramicznej. Ja zdecydowaałem się na ceramiczną. Przy okazji jej zakupu zamówiełem też inne materiały na dach (membrana itp.) oraz okna dachowe na które dostałem spory rabat.