Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legallet

Recommended Posts

NIe wiem Sal jak Ty to policzyłeś, ale u mnie Legalett wyszedł cenowo niewiele drożej niż stan 0 liczony przez innego wykonawcę w technologii tradycyjnej, a gdzie jeszcze wylewki itd. Na etapie stanu 0 miałem już całkowicie rozprowadzoną kanalizę oraz wodę, zrobione wszystkie potrzebne przepusty oraz drenaż opaskowy, nie mówiąc już o kompletnych agregatach grzewczych. Jak na razie jestem ze swojego wyboru bardzo zadowolony. A pompę ciepła mogę podłączyć do tego w każdej chwili, tylko po co ?. Mam bardzo dobrze docieplony dom , który nie potrzebuje zbyt wiele energii do ogrzewania, poza tym lubię palilć w kominku i praktycznie przec całą zimę podłogówka włączała się okazjonalnie. Stwierdziłem więc, że inwestowanie w tego typu jak na razie dorogi jeszcze system pt. pompa ciepła w moim przypadku nie ma sensu.

Podłączenie Legalettu do kominka to trochę za dużo powiedziane. Jest to po prostu powrót jednego z obwodów ( w moim wypadku dwóch, ponieważ mam centralnie położony kominek ) wyciągnięty na zewnątrz i wpuszczony do czopucha kominka, stanowiąc coś w rodzaju wymiennika. Nie mam doświadczenia jeszcze jak to się sprawdza pod względem wydajności, ponieważ mój kominek jeszcze nie ma obudowy. Jeżeli planujesz zrobić coś takiego, to zwróć uwagę na precyzyjne wyprowadzenie wyjść tej rury z fundamentu, ponieważ po zalaniu praktycznie nie ma możliwości jej przesunięcia gdyby się okazało, że kominek wypada nie w tym miejscu. Część ponad ziemią wykonałem ze zwykłej aluminiowej rury spiro, bo łatwiej ją można wygiąć.

Matizka - mam podobnie jak M@M połączenie z kominkiem. Sprawdź na swoim projekcie - powinno to być uwzględnione. Jeśli nie - szybo skontaktuj się z firmą.

U mnie są dwa agregaty. Każdy ma 4 obwody. Rury z jednego z obwodów dla każdego agregatu wychodzą z posadzki, robią pętlę i wracają z powrotem.

Do tego do każdego agregatu jest taki przekaźnik z termoparą. Wyłącza on grzałkę elektryczną w agregacie w przypadku napalenia w kominku. W efekcie jak w pomieszczeniu jest za zimno, włącza się dmuchawa w agregacie ale nie grzałka. Powietrze ogrzewa się w obwodzie przechodzącym przy kominku, przechodzi ogrzanie do dmuchawy która dmucha je do innych obwodów ogrzewając je.

U mnie podobnie jak u M@M sprawa jeszcze nie zakończona bo nie mam jeszcze podłączonego kominka - od tygodnia dopiero mieszkam i w obecnym okresie co innego jest priorytetem. Potwierdzam też zdanie M@M że bardzo ważne jest by dokładnie wyznaczyć miejsce wyjść rur. Zwróć też uwagę na doprowadzenie powietrza do kominka. Tego w projekcie nie ma, ja to dodawałem sam. Wyszło mi w dobrym miejscu pod względem kominka, ale ciężko się dostać do tego miejsca gdyż wypadło pomiędzy dwoma rurami, ścianą i kominem.

Jeszcze odnośnie mediów. Wyprowadzenia kanalizacji w płycie lepiej żeby były głębiej (np. 4 cm pod poziomem wylewki) niż za płytko (mówię o przyłączach w płycie a nie o wyjściu na zewnątrz). W szczególności - nie powinny w żadnym wypadku wystawać ponad poziom wylewki ! Optymalnie też jest rozprowadzić sobie wodę przed wylaniem fundamentu (w płycie fundamentowej). Z tym że musisz do tego wziąć hydraulika. I pamiętaj o próbie ciśnieniowej. Ja niestety z powodu różnych zawirowań, nie mogłem zgrać hydraulika. Można hydraulikę robić później, z tym że wtedy jest trochę kucia ścian.

I zastanów się czy nie chciałbyś dodać jakiś dodatkowych rzeczy do rozprowadzenia. Ja na przykład rozprowadziłem rury do odkurzacza centralnego. Koszt niewielki. Może kawałek rury przez którą przeciągniesz przewód do ziemnego podłączenia elektryczności? A może rurę przez którą będziesz pobierał powietrze do rekuperatora? Wszystko to na tym etapie wymaga jedynie chwili pomyślenia i kosztuje kilka złotych. Wykorzystasz - czy nie - wg mnie warto to zrobić. Ja np. wszystko to zrobiłem.

Pozdrawiam