Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc - pokój z widokiem na otwartą kuchnię

es_sabbi

Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem mieszkanie w stanie deweloperskim i dzięki pomocy użytkowników tego forum udało mi się już skończyć łazienkę :)

Mam też już projekt kuchni więc przyszedł czas projekt pokoju gościnnego / salonu.

http://images64.fotosik.pl/1133/3666a1db1dcc4434m.jpg

Dlatego mam wieeelką prośbę do Was o pomoc / propozycję ułożenia mebli, kanapy, stołu tak, aby wyglądało to ładnie i schludnie :)

Ponieważ większość pieniążków poszła w kredyt to wszystkie prace wykonuje sam. Jednak jeśli chodzi o projektowanie to kurcze nie na moją głowę :(

Pomóżcie proszę "staremu" kawalerowi :)

Dla informacji wstawiam również zdjęcie układu mebli w kuchni:

http://images61.fotosik.pl/1131/36b743b5b066606fm.jpg

Jeszcze raz z góry dziękuję za pomoc!!

Pozdrawiam,

Bartek

Prawidłowa kolejność sprzętów w kuchni to lodówka-zlew-kuchenka i główny blat roboczy między kuchenką a zlewem - weź to pod uwagę jeśli kuchnia jeszcze nie zamówiona/zamontowana.

W salonie może tak: dwie nieduże sofy ustawione prostopadle do siebie mniej więcej na środku pokoju, za jedną wysokie regały na książki albo niskie komody/bufet, na wprost szafka rtv. Stół przy kuchni. Lodówka ukryta za dobudowana wysoką ścianką i przy tej przedłużonej ściance regał albo komoda.

1.jpg

Mnie się wydaje że taki układ się nie sprawdzi,salon ma 471cm szerokości a takie ustawienie powoduje brak swobodnej przestrzeni bo wszystko jest na środku.Gdyby tam było 600cm to na pewno byłoby fajnie stosunek mebli do wolnej powierzchni podłogi byłby zachowany a tak jest zagracone.

Ja proponuję najprościej ustawić sofę przy ścianie dodać fotel za to wstawić większy stół 90x160cm.

http://images64.fotosik.pl/1134/a8e79207587c2008.jpg

Dziękuje za rady alicyja i kinka :)

Co do układu w kuchni to rozumiem jednak trochę z przyczyn estetyczno-oszczędnych kuchenka (płyta) będzie niedaleko lodówki ponieważ u góry mam kominy wentylacyjne. Gdyby płyta była po drugiej stronie musiałbym przez cały obwód kuchni przejechać rurami spiro :/

Jeśli chodzi o salon to bardzo fajne pomysłu :) muszę się teraz z nimi przespać :)

Tylko brakuje mi tam jednego - w sumie najważniejszego - mebelka czyli biurka na komputer :D

Gdzie proponujecie go wstawić?? Przy kanapie czy przy meblach??

Kuchenka i zlew jak planowałeś ale lodówka przestawiona. Możesz zrobić jakiś krótki barek, jeśli kuchnia ma być trochę bardziej zasłonięta. Przy kuchni biurko - blat 60x120cm, może byc dłuższe i bez ścianek po bokach. Stół ma 90x140cm, sofa ok.220cm. Na wizualkach kolorystyka, meble i dodatki przypadkowe.

2.jpg 2A.jpg 2B.jpg 2C.jpg 2D.jpg