szczurka 02.07.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Shalom. Słyszałam kiedyś o takiej technologii, która pozwala zatrzymywać wodę np. z prysznica i używać jej do spłukiwania toalety. Ktoś wie, jak się ona nazywa i jak to w ogóle zlokalizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.07.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 To się nazywa odzysk wody szarej zlokalizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.07.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 To się nazywa odzysk wody szarej zlokalizować? A jeszcze lepiej odzyskać cieplo z wody szarej i dopiero wtedy płukać kibelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edelka 11.07.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Poczytaj o tym na stronie http://muratordom.pl/eko-murator/eko-na-co-dzien/woda-z-odzysku-jak-gromadzic-wode-deszczowa,118_6958.html. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.07.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Poczytaj o tym na stronie http://muratordom.pl/eko-murator/eko-na-co-dzien/woda-z-odzysku-jak-gromadzic-wode-deszczowa,118_6958.html. Fajne. Myślę nad tym, tylko jak tani filtrować wodę, aby nie była tak mętna i tłusta ? Taka woda w spłuczce wygląda "dziwnie" a po spłukaniu kibelka może pozostawać tłusty osad - jak w wannie po kąpieli. Na http://www.airhouse.cz proponują coś takiego: http://www.airhouse.cz/data/uploads/air-house-energeticky-koncept/2013_8_22_mocal_aj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.07.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 zrób to samo co kiedyś Lindley w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.07.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 zrób to samo co kiedyś Lindley w Warszawie daj coś więcej. Jakiś link ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.07.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 http://gfx.mmka.pl/newsph/270001/250581.3.jpg filtry warszawskie - filtry powolne. Najprostsze, najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.07.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 ok, ale jak to przełożyć na domek jednorodzinny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.07.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 robisz filtr piaskowy. Odzyskiwanie wody szarej, jej filtrowanie i powrotne wprowadzanie to przerost formy nad treścią i niewiele ma wspólnego z ekologią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.07.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 robisz filtr piaskowy. Odzyskiwanie wody szarej, jej filtrowanie i powrotne wprowadzanie to przerost formy nad treścią i niewiele ma wspólnego z ekologią. Niekoniecznie musi być drogie i skomplikowane. Jeśli grawitacyjnie ułożyć odpływ wody szarej poprzez filtr piaskowy z roślinami i do zasobnika z deszczówką to można taką wodą i podlewać i zasilać spłuczkę. Jedną pompką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.07.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 A po co ci roślinki. Kombinacja piasku i żwirku wystarczy. Już widzę panią domu zachwyconą nie do końca czystą wodą stojącą w kibelku i usiłującą to co jakiś czas doczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.07.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Roślinki po to, żeby sprawniej filtrowały tą wodę. I po to ten filtr, żeby woda w kibelku nie była odurzająca. Do tego podmieszana z deszczówką powinna być "wystarczająca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.07.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Roślinki po to, żeby sprawniej filtrowały tą wodę. I po to ten filtr, żeby woda w kibelku nie była odurzająca. Do tego podmieszana z deszczówką powinna być "wystarczająca". po co takie kombinacje z tym syfem, nie lepiej jakie 3 mauery po 1m3 każdy i nałapać samej deszczówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.07.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 bo w zimie tej deszczówki za wiele nie będzie. W przytoczonym artykule piszą, że aż 27% zużycia wody idzie na spłuczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 bo w zimie tej deszczówki za wiele nie będzie. W przytoczonym artykule piszą, że aż 27% zużycia wody idzie na spłuczkę. czekaj, czekaj - niech no policzę jak ja to mam: JAK NAPISALI DEBILE - "Około 27% wody zużywamy na spłukiwanie misek ustępowych" wypróżnienie na stojąco - 3x3ltr - 9ltr wypróżnienie na siedząco (defekacja) - 1x6ltr RAZEM - 15LTR to by znaczyło, że dziennie zużywam ogółem nie więcej jak 56ltr wody pitnej , bo w artykule mówią o pitnej, czyli np. o takiej co ją normalnie pobieramy z sieci I ty barth, myślący człowiek jesteś i wierzysz w te bzdury co na łamach muratora czasami wypisują ja mam tak: prysznic - 2razy dziennie po 4ltr/minx10min=80ltr zupka raz dziennie 0,5ltr kawka, herbatka - 1ltr opłukanie łapek po wypróżnieniach powyżej - 2ltr RAZEM 84LTR, A GDZIE JESZCZE TE SPRZĄTANIA, MYCIE SAMOCHODU ITD o czym piszą naprawdę trochę realizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.07.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Fakt, nie zastanawiałem się nad tym, tylko przyjąłem to co piszą w artykule. Ale ...Ja więcej razy odwiedzam kibelek niż 3 razy. Zdarza się, że wylewam do kibelka wodę po myciu podłogi i naciskam spłuczkę. Czasami jakieś resztki jedzenia też wrzucam do kibelka i też spłukuję.Prysznic biorę raz dziennie i przeważnie krócej niż 10min, a mycie samochodu pewnie do tego nie wliczają. Do sprawy trzeba podejść indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Fakt, nie zastanawiałem się nad tym, tylko przyjąłem to co piszą w artykule. Ale ... Ja więcej razy odwiedzam kibelek niż 3 razy. Zdarza się, że wylewam do kibelka wodę po myciu podłogi i naciskam spłuczkę. Czasami jakieś resztki jedzenia też wrzucam do kibelka i też spłukuję. Prysznic biorę raz dziennie i przeważnie krócej niż 10min, a mycie samochodu pewnie do tego nie wliczają. Do sprawy trzeba podejść indywidualnie. a ja zawsze uważałem że jestem oszczędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.07.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 a ja zawsze uważałem że jestem oszczędny W używaniu kibelka jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 W używaniu kibelka jesteś nie no, zupki też tylko 0,5ltr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts