carisx 02.07.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Witam, Mam w dwóch pokojach, które wyremontowałem na piętrze problemy z poprawnym podłączeniem żyrandola... Z sufitu zwisają trzy kable na dodatek są w jednym, czarnym kolorze... ale jakoś doszedłem do tego, który jest fazowy, neutralny i ochronny. Mam żyrandole na trzy żarówki, a problem polega na tym, że po moim zdaniem poprawnym podłączeniu żyrandola i wyłącznika podwójnego efekt jest taki: 1. Włączam lewy - nic się nie świeci, 2. Włączam prawy - świecą się wszystkie, 3. Włączam lewy i prawy - też świecą się wszystkie trzy żarówki... Gdzie leży problem? W podłączeniu żyrandola, wyłącznika czy może gdzieś w głównej "puszce" z której zasilany jest żyrandol? Kolejna sprawa, to wyłącznik. Mam założony dodatkowy kinkiet oświetleniowy, który muszę podłączyć. Widziałem gdzieś przełączniki potrójne, więc nasuwa mi się pytanie czy nie dałoby się tak podłączyć żyrandola i kinkietu do takiego wyłącznika z trzema klawiszami, gdzie dwa pierwsze od lewej będą sterować trzema żarówkami żyrandola, a trzeci klawisz będzie działał jako włącznik/wyłącznik kinkietu? Czy muszę ciągnąć kable od kinkietu do głównej puszki i dopiero do przełącznika czy można się od razu podłączyć do głównego przełącznika oświetlenia żyrandola? Żyrandol jak i kinkiet mają trzy wejścia w kostce: fazowe brązowe L, neutralne niebieskie N i ochronne zółto-zielone PE. Liczę na jakieś wskazówki, bo u mnie w okolicy tylu elektryków, że na palcach jednej ręki można zliczyć, a tylko jeden z nich jest fachowcem i roboty ma od groma, a mi zależy na w miarę szybkim podłączeniu tego oświetlenia. Pozdr. Edytowane 2 Lipca 2014 przez carisx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 03.07.2014 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Zapewne instalacja stara, zatem nie ma ochronnego, a są dwie fazy (z podwójnego włącznika, do dwóch sekcji żyrandola) i PEN (zero) Co gorsza, jeżeli tą fazę przez lewy wyłącznik potraktowałeś jak PE (ochronny), to masz ją na obudowie żyrandola, a to jest już groźne. Weź neonówkę i sprawdź te żyły jeszcze raz, we wszystkich czterech możliwych położeniach wyłącznika. Co do kinkietu, zajrzyj ile masz żył w wyłączniku, jeśli trzy, to czeka cię linia puszka-włącznik, jeśli więcej, to jest szansa, że tylko włącznik. Edytowane 3 Lipca 2014 przez m.k.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carisx 03.07.2014 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Sprawdzałem zwykłym próbnikiem w śrubokręcie i przy dwóch kablach świeci, a przy trzecim nie - i właśnie ten, który nie świeci dałem na obudowę. Wyłącznik był wtedy włączony dwoma klawiszami. Przy wyłączniku są trzy żyły, czyli trzeba będzie ciągnąć kable. Wyłącznik nie ma podpisanych styków, więc nie wiadomo co gdzie podłączyć. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale gdy żyrandol był podłączony, to czerwona lampka na wyłączniku świeciła bardzo słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 03.07.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) 1. Włączam lewy - nic się nie świeci, 2. Włączam prawy - świecą się wszystkie, 3. Włączam lewy i prawy - też świecą się wszystkie trzy żarówki... Gdzie leży problem? W podłączeniu żyrandola, wyłącznika czy może gdzieś w głównej "puszce" z której zasilany jest żyrandol? No właśnie? Gdzie leży problem? Masz żyrandol, który sobie załączasz prawym klawiszem a lewy klawisz masz na kinkiet. Co tu nie pasuje? IMO, wszystko działa prawidłowo. No założyłbym się, że lewy klawisz podaje fazę na obudowę żyrandola, ale pewnie bym ten zakład przegrał, bo to niemożliwe, ponieważ : Z sufitu zwisają trzy kable ... ale jakoś doszedłem do tego, który jest fazowy, neutralny i ochronny. .. Żyrandol jak i kinkiet mają trzy wejścia w kostce: fazowe brązowe L, neutralne niebieskie N i ochronne zółto-zielone PE. Edytowane 3 Lipca 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carisx 03.07.2014 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Nie sprecyzowałem dokładnie, a chodzi o to by lewy włączał jedną żarówkę, prawy dwie żarówki, a lewy i prawy załączał wszystkie trzy. Pytałem o potrójny wyłącznik, bo nie chcę wiercić pod następny oddzielny wyłącznik dla kinkietu, a sam kinkiet na razie nie działa, bo nie jest podłączony. Pytałem ojca i mówił to samo, że są dwie fazy i przewód PEN. Przy tym wyłączniku podwójnym (który teraz mam podłączony) są trzy wejścia po lewej dwa i jedno po prawej, gdzie jedna faza jest podłączona po lewej, druga po prawej, a PEN podłączony po lewej. Na parterze są normalnie trzy przewody (L, N i PE) i nie ma problemu z żyrandolami, bo święcą jedną, dwie lub trzy żarówki. Edytowane 3 Lipca 2014 przez carisx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 03.07.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Pytałem ojca i mówił to samo, że są dwie fazy i przewód PEN. To już jesteśmy bliżej prawdy niż fazowy, neutralny i ochronny. Załóżmy, że jest to prawda. ==> w żyrandolu nie masz fazowe brązowe L, neutralne niebieskie N i ochronne zółto-zielone PE., tylko fazowe, fazowe, PEN. A w wyłączniku masz fazowe, fazowe i fazowe, z czego jedno fazowe połączone na sztywno do fazy i dwa fazowe, na które podajesz napięcie wyłącznikiem i to są te same kabelki co w żyrandolu. To rozumiem, że żyrandol już wiesz jak podłączyć. A w wyłączniku, to skoro nie widać, który jest wspólny, to połącz losowo, może trafisz jak masz farta a jak nie, to permutuj kabelkami. Szanse na poprawne połączenie masz jak 2:6, ale błędne nie spowoduje awarii, możesz działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 03.07.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Przy tym wyłączniku podwójnym (który teraz mam podłączony) są trzy wejścia po lewej dwa i jedno po prawej, gdzie jedna faza jest podłączona po lewej, druga po prawej, a PEN podłączony po lewej. . Powtórzę jeszcze raz, to co już pisałem powyżej. Ale wolę to wyraźnie zaznaczyć. W wyłączniku masz jedną fazą jest podłączona po lewej, druga po prawej, a trzecią podłączony po lewej. Tam nie ma żadnego PEN. I ma nie być. Edytowane 3 Lipca 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.07.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Kolego krzcel, bądź uprzejmy się naumieć, co oznacza nazwa PEN, i czym się charakteryzuje. Wówczas nie napiszesz Załóżmy, że jest to prawda. ==> w żyrandolu nie masz fazowe brązowe L, neutralne niebieskie N i ochronne zółto-zielone PE., tylko fazowe, fazowe, PEN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carisx 03.07.2014 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Dzięki za wyjaśnienie, bo elektryka w domu to nie moja dziedzina, bo zajmuje się elektroniką samochodową. Wychodzi więc na to, że żyrandol dobrze podłączyłem, bo jedna faza do brązowego, druga do niebieskiego, a PEN do zółto-zielonego. Pozamieniam w różne kombinacje te kable przy wyłączniku i się zobaczy, a jak to nie wypali to wyłącznik ze ściemniaczem zamontuję i będzie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 03.07.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Faza do niebieskiego... Jak już to go oznacz odpowiednio przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 03.07.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 @elpapiotrA to jak się nazywa ta żyła, co nie jest fazą w TN-C?W sieci rozdzielczej to raczej PEN. A na odcinku od rozdzielni do wypustu kablowego jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.07.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 @elpapiotr A to jak się nazywa ta żyła, co nie jest fazą w TN-C? W sieci rozdzielczej to raczej PEN. A na odcinku od rozdzielni do wypustu kablowego jakoś inaczej? Pewnie że inaczej. PEN to musi mieć nie mniej niż 10 mm2 Cu lub 16 mm2 Al. Masz taki w żyrandolu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 03.07.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Krzcel, żyła zerowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.07.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Nie podpowiadać mi tu !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 03.07.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Żyrandol jak i kinkiet mają trzy wejścia w kostce: fazowe brązowe L, neutralne niebieskie N i ochronne zółto-zielone PE. Czy ten żyrandol na pewno ma możliwość działania w sekcjach? Wykorzystali taki przewód, bo akurat mieli, czy może ma on jedną sekcję, i faktycznie PE. Udało ci się podłączyć tak, by świeciła jedna lub dwie żarówki, czy tylko albo wszystko, albo nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 03.07.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Nie podpowiadać mi tu !! Przepraszam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carisx 03.07.2014 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Czy ten żyrandol na pewno ma możliwość działania w sekcjach? Wykorzystali taki przewód, bo akurat mieli, czy może ma on jedną sekcję, i faktycznie PE. Udało ci się podłączyć tak, by świeciła jedna lub dwie żarówki, czy tylko albo wszystko, albo nic? Cytat z pierwszego postu: 1. Włączam lewy - nic się nie świeci, 2. Włączam prawy - świecą się wszystkie, 3. Włączam lewy i prawy - też świecą się wszystkie trzy żarówki... Tak wyglądają "wnętrzności" oprawy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.07.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Te wnętrzności oprawy wskazują na jednoczesne załączanie wszystkich trzech zarówek.Na listwie zaciskowej lewy to N, srodkowy to obudowa lampy, prawy L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carisx 03.07.2014 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Dokładnie! Po napisaniu posta tak popatrzyłem na tą kostkę i nagle mnie tknęło by rozłączyć brązowy kabel od jednej żarówki podłączyć oddzielnie, a dwie żarówki zostawić połączone razem - później podłączyłem wszystko i gra! W drugim pokoju ten sam problem był, w kostce wszystko ok, a zamieniłem kabelki przy przełączniku i też działa na 1, 2 lub 3 żarówki. Co do kinkietu, to pociągnę kable do puszki, a później do przełącznika i jakoś będzie. Dzięki wszystkim za pomoc, czegoś się nauczyłem. Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 03.07.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Pewnie że inaczej. PEN to musi mieć nie mniej niż 10 mm2 Cu lub 16 mm2 Al. Masz taki w żyrandolu ? Racja, zobaczyłem drukowanymi napisane PEN i się zagalopowałem, bo TN-C w instalacji odbiorczej, to widuję niekiedy na zdjęciach. Ale to jaką właściwie ma instalację kolega carisx? Bo skoro nazwiemy to "żyłą zerową", to nie jest to już TN-C. Taka instalacja z żyłą zerową (i połączeniem zera z bolcem w gniazdku), to dla mnie jak opowieści o Bolkowych Wojach. Chociaż ostatnio spotkałem się z czymś jeszcze dziwniejszym, tzn. TN-C do przyłącza napowietrznego, zabezpieczenie przedlicznikowe - bezpiecznik topikowy na zerze i fazie , bezpieczniki j/w za licznikiem (tylko nie topik a tzw. automaty), cała instalka w domu wykonana w 1mm2 Cu, dwie żyły czarne w rurkach stalowych Gniazdka 2P z włączoną pralką, zmywarką. Kazałem to wszystko [cenzura] i zrobić od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts