elpapiotr 03.07.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Chociaż ostatnio spotkałem się z czymś jeszcze dziwniejszym, tzn. TN-C do przyłącza napowietrznego, zabezpieczenie przedlicznikowe - bezpiecznik topikowy na zerze i fazie , bezpieczniki j/w za licznikiem (tylko nie topik a tzw. automaty), cała instalka w domu wykonana w 1mm2 Cu, dwie żyły czarne w rurkach stalowych Oczywiście - pozostałości po starych układach, gdzie napiecie międzyfazowe było 220 V, pomiędzy każdą z nich a ziemią 127 V (pierwiastek z 3) Dziś miałem przyjemność likwidować tego typu zabezpieczenie na tzw. "0" Energetyka sukcesywnie zmieniała układy zasilania, ale właściciele/administratorzy budynków jedno- i wielorodzinnymi nie nadążali za tymi zmianami. W latach 50-tych ub. wieku była jeszcze inna klasyfikacja, w zależności od stopnia niebezpieczeństwa porażenia prądem. Dopuszczano stosowanie bezpieczników również na przewodzie zerowym, ale ...jedynie w obwodach dwuprzewodowych (1- fazowych). Ponieważ z obwodów 3-fazowych można było odgałęziać obwody dwuprzewodowe (1-fazowe), dlatego w przewodzie zerowym takiego obwodu nie stosowano zabezpieczeń. Chodzi oczywiście o powstanie asymetrii w przypadku przerwy w przewodzie zerowym i pojawianie się napięć międzyprzewodowych na odbiornikach 1-fazowych. (info dzięki koledze z forum SEP) Zapraszam do starych publikacji książkowych z lat powojennych oraz do mojego archiwum zdjęciowego na innym forum. Edytowane 3 Lipca 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts