wuwok 03.07.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 cytat z jednej ze ston: 100-120W/m2 w przy*padku star*szego budynku, zupeł*nie nie*ocie*plo*nego, co dla domu 150m2 daje 15-18kW mocy kotła. Zasypowego kotła nie polecam. Po przejściu z gazu będzie tragedia. Jak coś to piec na eko.. Przewymiarowane mu nie tak straszne i przy umiejętnym paleniu stosunkowo tanio, i wygodnie. Piec na eko między 12kW a 16kw.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Ocieplenie mojego domu kosztowało ponad 25k a piec kupiłem z podajnikiem za 7k. Co taniej? A ile m2 masz domu? Oczywiście liczysz na gotowo a ja mówię o styropianie, siatce i kleju. I co z tego że zmienimy system grzewczy jak nadal będziemy płacić wysokie rachunki niezależnie czym grzejemy? Ocieplać, ocieplać i jeszcze raz ocieplać. OD TEGO NALEŻY ZACZĄĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 03.07.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Zastanawiam się o czym mówimy.kasia333 wstaw swoje dane do poniższego.Instalując kocioł kondensacyjny spada zużycie z 2 500 do 2 000 m3.Zakładam, że zapłacisz za gaz 2,3 zł/m3, czyli2 000 x 2,3 zł = 4 600 złDzięki przejściu na ekogroszek zaoszczędzisz góra 30% czyli 1 400 zł = max. 115 zł miesięcznie. Za tyle zostaniesz palaczem we własnej kotłowni.Lub inaczej.Zaoszczędzisz na ekogroszku 1 400 zł rocznie.Zadaj sobie pytanie. Ile lat będziesz odkładał oszczędzone w ten sposób pieniądze, aby zrealizować najważniejsze w Twojej sytuacji - OCIEPLENIE chałupy. 20 lat? I to tylko wówczas jeśli nie pojawią się ważniejsze wydatki. Edytowane 3 Lipca 2014 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Powiedzmy że płacą rachunki na poziomie 5tyś. Po ociepleniu na gazie będą płacić powiedzmy 3tyś.Bez ocieplenia przy węglu będą płacić podobnie.Gdzie tu sens pchania się w węgiel? Ile lat będą odkładać na ocieplenie i ile pieniędzy w tym czasie pójdzie im z dymem? 10 lat? Czyli 20 tysięcy pójdzie się bezpowrotnie jeb..ć. A nie lepiej wziąć ten kredyt i spłacać go np 12 lat? Nadpłacimy, ale w stosunku do tego co stracimy, będą to grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Bierz ten kocioł SAS-a i targaj wungiel dziewczyno!!! Garb Ci wyrośnie, ale przynajmniej kolejny wojenny wątek sie zamknie ile kurna można, jak naród durnowaty za klasykiem: "ludzie porządni, ale naród do dupy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia333 03.07.2014 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Bierz ten kocioł SAS-a i targaj wungiel dziewczyno!!! Garb Ci wyrośnie, ale przynajmniej kolejny wojenny wątek sie zamknie ile kurna można, jak naród durnowaty za klasykiem: "ludzie porządni, ale naród do dupy" dzieki za "cenna" uwage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 03.07.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Było pyt na temat pieca odpowiedziałem. Ale nie będę nikomu obliczać co taniej. Każdy zna swoje zasoby finansowe i skoro piec na węgiel to znaczy że na dzień dzisiejszy tylko to wchodzi w grę. Doradziłem na eko jako alternatywę na zasypowca, tyle w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia333 03.07.2014 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Było pyt na temat pieca odpowiedziałem. Ale nie będę nikomu obliczać co taniej. Każdy zna swoje zasoby finansowe i skoro piec na węgiel to znaczy że na dzień dzisiejszy tylko to wchodzi w grę. Doradziłem na eko jako alternatywę na zasypowca, tyle w tym temacie. dziekuje czyli na dzien dzisiejszy ten kociol bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 03.07.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 dziekuje czyli na dzien dzisiejszy ten kociol bedzie ok? Ten? Pytałaś o zasypowy , ja znów doradzam na eko. Fakt droższy ale wygodny, porównując do zasypowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 czyli na dzien dzisiejszy ten kociol bedzie ok? Tak, będzie zajebisty! Rachunki spadną niewiele, garbik od woreczków pewny, a odkładać na ocieplenie i tak trzeba będzie. Same plusy Gdzie wy ludzie macie rozum...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia333 03.07.2014 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Gdzie wy ludzie macie rozum...? zona cie tłamsi, upokarza i bije ze dajesz upust swoim nerwom na forum tak pisząc? kultura co niektórych naprawdę rozpiera. proponuje swoje słowa wziąć do siebie a nie wtykać je osobom postronnym. zadałam pytanie na forum oczekując na odpowiedzi ludzi znających się na temacie, a co dostaje w zamian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 03.07.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Nie każdy musi być aż tak swiatły jak ty. To może dołożyć powinieneś do ocieplenia. I wtedy zaproponować takie ogrzewanie jak tobie pasuje:-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 zona cie tłamsi, upokarza i bije ze dajesz upust swoim nerwom na forum tak pisząc? kultura co niektórych naprawdę rozpiera. proponuje swoje słowa wziąć do siebie a nie wtykać je osobom postronnym. zadałam pytanie na forum oczekując na odpowiedzi ludzi znających się na temacie, a co dostaje w zamian... Jestem zdania, że przy nowych domach powinien być zakaz wstawiania kotłów na węgiel. Natomiast istniejące należy termoizolować żeby zużywały jak najmniej energii a nie zamieniać gaz na węgiel żeby zmniejszyć rachunki. Dla mnie to głupota i nic na to nie poradzę. Zamienisz się w palacza żeby tylko było taniej zamiast ocieplić dom. Głupota i tyle. A sąsiadów tylko szkoda. Będą patrzeć z politowaniem i wrogością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Nie chcę tu ciebie obrażać, ale zauważ że wszyscy radzą ci ocieplić dom, a mało kto namawia cię na ten kocioł na węgiel. Może coś w tym jest i warto jeszcze raz to przemyśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.07.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 zadałam pytanie na forum oczekując na odpowiedzi ludzi znających się na temacie, a co dostaje w zamian... Tu masz info na temat kotła o który pytasz. Niestety nie są to dobre opinie:( http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/sas-uwg/ Jeśli chodzi o moc urządzenia to trzeba by policzyć, ale tak w ciemno to to 17kW powinno styknąć, choć ja jak i przedmówcy odradzam takie rozwiązanie - jeśli koniecznie chcesz węgiel to tylko miał lub eko. Można kupić nawet taniej używany - ja swój 3letni kocioł na eko wraz z armaturą i zasobnikiem sprzedałem za 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 03.07.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Jestem zdania, że przy nowych domach powinien być zakaz wstawiania kotłów na węgiel. Natomiast istniejące należy termoizolować żeby zużywały jak najmniej energii a nie zamieniać gaz na węgiel żeby zmniejszyć rachunki. Dla mnie to głupota i nic na to nie poradzę. Zamienisz się w palacza żeby tylko było taniej zamiast ocieplić dom. Głupota i tyle. A sąsiadów tylko szkoda. Będą patrzeć z politowaniem i wrogością. Nowy dom? tematy ci się pomieszały . A jeśli ktoś nie ma na izolacje domu? Mam wrażenie że czasami jesteście oderwani od realiów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 03.07.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 zona cie tłamsi, upokarza i bije ze dajesz upust swoim nerwom na forum tak pisząc? kultura co niektórych naprawdę rozpiera. proponuje swoje słowa wziąć do siebie a nie wtykać je osobom postronnym. zadałam pytanie na forum oczekując na odpowiedzi ludzi znających się na temacie, a co dostaje w zamian... Poczytaj tu jeszcze,generalnie wszystko...troszkę ci się naświetli obraz z kotłami zasypowymi. http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ranking-kotlow-weglowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Tu masz info na temat kotła o który pytasz. Niestety nie są to dobre opinie:( http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/sas-uwg/ Jeśli chodzi o moc urządzenia to trzeba by policzyć, ale tak w ciemno to to 17kW powinno styknąć, choć ja jak i przedmówcy odradzam takie rozwiązanie - jeśli koniecznie chcesz węgiel to tylko miał lub eko. Można kupić nawet taniej używany - ja swój 3letni kocioł na eko wraz z armaturą i zasobnikiem sprzedałem za 1500zł. Jest jeszcze jeden problem. Wstawi 17kW, po kilku latach ociepli dom i dupa blada, będzie za duża moc i co wtedy? Wymiana kotła czy gówniane spalanie? Kierunek jest jeden, ocieplamy a dopiero dobieramy kocioł do zapotrzebowania. Nigdy odwrotnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 A jeśli ktoś nie ma na izolacje domu? Mam wrażenie że czasami jesteście oderwani od realiów . To jeżeli w ten sposób myśli, to nigdy nie będzie miał tych pieniędzy. Wszystkie pójdą z dymem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 03.07.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Liwko i ja podaliśmy Ci liczby. Jeżeli to nie przemawia, wolisz opinie /?/, że węglem to lepiej, taniej, ekologicznie, bezobsługowo, czyściej to zanim podejmiesz ostateczną decyzję poczytaj na FM o kotlach na paliwo stałe, jakości i kaloryczności ekogroszku.Uwierz tym co mają nawet suszarnię i lodówkę w kotłowni na węgiel, a suszącej się pościeli nawet nie wynoszą na czas dosypywania węgla. Są tutaj tacy.Wyobraź siebie przerzucającego 5 - 7 ton węgla w sezonie; 30 - 50 kg dziennie + popiół. Dowiedz się czy gmina popiół odbiera lub masz go gdzie składować. To samo ze składowaniem węgla. Przy miale węglowym te ilości się podwajają..A jeszcze. Dowiedz się w starostwie, czy wyrażą zgodę na taką zamianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts