Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosba o dobor kotla

kasia333

Recommended Posts

cytat z jednej ze ston:

100-120W/m2 w przy*padku star*szego budynku, zupeł*nie nie*ocie*plo*nego, co dla domu 150m2 daje 15-18kW mocy kotła.

Zasypowego kotła nie polecam. Po przejściu z gazu będzie tragedia. Jak coś to piec na eko.. Przewymiarowane mu nie tak straszne i przy umiejętnym paleniu stosunkowo tanio, i wygodnie. Piec na eko między 12kW a 16kw..

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ocieplenie mojego domu kosztowało ponad 25k a piec kupiłem z podajnikiem za 7k. Co taniej?

A ile m2 masz domu? Oczywiście liczysz na gotowo a ja mówię o styropianie, siatce i kleju.

I co z tego że zmienimy system grzewczy jak nadal będziemy płacić wysokie rachunki niezależnie czym grzejemy?

Ocieplać, ocieplać i jeszcze raz ocieplać. OD TEGO NALEŻY ZACZĄĆ :bash:

Zastanawiam się o czym mówimy.

kasia333 wstaw swoje dane do poniższego.

Instalując kocioł kondensacyjny spada zużycie z 2 500 do 2 000 m3.

Zakładam, że zapłacisz za gaz 2,3 zł/m3, czyli

2 000 x 2,3 zł = 4 600 zł

Dzięki przejściu na ekogroszek zaoszczędzisz góra 30% czyli 1 400 zł = max. 115 zł miesięcznie. Za tyle zostaniesz palaczem we własnej kotłowni.

Lub inaczej.

Zaoszczędzisz na ekogroszku 1 400 zł rocznie.

Zadaj sobie pytanie. Ile lat będziesz odkładał oszczędzone w ten sposób pieniądze, aby zrealizować najważniejsze w Twojej sytuacji - OCIEPLENIE chałupy. 20 lat? I to tylko wówczas jeśli nie pojawią się ważniejsze wydatki.

Edytowane przez Greengaz

Powiedzmy że płacą rachunki na poziomie 5tyś.

Po ociepleniu na gazie będą płacić powiedzmy 3tyś.

Bez ocieplenia przy węglu będą płacić podobnie.

Gdzie tu sens pchania się w węgiel?

Ile lat będą odkładać na ocieplenie i ile pieniędzy w tym czasie pójdzie im z dymem? 10 lat? Czyli 20 tysięcy pójdzie się bezpowrotnie jeb..ć. A nie lepiej wziąć ten kredyt i spłacać go np 12 lat? Nadpłacimy, ale w stosunku do tego co stracimy, będą to grosze.

Było pyt na temat pieca odpowiedziałem. Ale nie będę nikomu obliczać co taniej. Każdy zna swoje zasoby finansowe i skoro piec na węgiel to znaczy że na dzień dzisiejszy tylko to wchodzi w grę. Doradziłem na eko jako alternatywę na zasypowca, tyle w tym temacie.

dziekuje ;)

czyli na dzien dzisiejszy ten kociol bedzie ok?

Gdzie wy ludzie macie rozum...?

zona cie tłamsi, upokarza i bije ze dajesz upust swoim nerwom na forum tak pisząc?

kultura co niektórych naprawdę rozpiera.

proponuje swoje słowa wziąć do siebie a nie wtykać je osobom postronnym.

zadałam pytanie na forum oczekując na odpowiedzi ludzi znających się na temacie, a co dostaje w zamian...

zona cie tłamsi, upokarza i bije ze dajesz upust swoim nerwom na forum tak pisząc?

zadałam pytanie na forum oczekując na odpowiedzi ludzi znających się na temacie, a co dostaje w zamian...

Jestem zdania, że przy nowych domach powinien być zakaz wstawiania kotłów na węgiel. Natomiast istniejące należy termoizolować żeby zużywały jak najmniej energii a nie zamieniać gaz na węgiel żeby zmniejszyć rachunki. Dla mnie to głupota i nic na to nie poradzę.

Zamienisz się w palacza żeby tylko było taniej zamiast ocieplić dom. Głupota i tyle.

A sąsiadów tylko szkoda. Będą patrzeć z politowaniem i wrogością.

Tu masz info na temat kotła o który pytasz. Niestety nie są to dobre opinie:(

http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/sas-uwg/

Jeśli chodzi o moc urządzenia to trzeba by policzyć, ale tak w ciemno to to 17kW powinno styknąć, choć ja jak i przedmówcy odradzam takie rozwiązanie - jeśli koniecznie chcesz węgiel to tylko miał lub eko. Można kupić nawet taniej używany - ja swój 3letni kocioł na eko wraz z armaturą i zasobnikiem sprzedałem za 1500zł.

Jestem zdania, że przy nowych domach powinien być zakaz wstawiania kotłów na węgiel. Natomiast istniejące należy termoizolować żeby zużywały jak najmniej energii a nie zamieniać gaz na węgiel żeby zmniejszyć rachunki. Dla mnie to głupota i nic na to nie poradzę.

Zamienisz się w palacza żeby tylko było taniej zamiast ocieplić dom. Głupota i tyle.

A sąsiadów tylko szkoda. Będą patrzeć z politowaniem i wrogością.

Nowy dom? tematy ci się pomieszały :) . A jeśli ktoś nie ma na izolacje domu? Mam wrażenie że czasami jesteście oderwani od realiów .

Poczytaj tu jeszcze,generalnie wszystko...troszkę ci się naświetli obraz z kotłami zasypowymi.

http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ranking-kotlow-weglowych/

Tu masz info na temat kotła o który pytasz. Niestety nie są to dobre opinie:(

http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/sas-uwg/

Jeśli chodzi o moc urządzenia to trzeba by policzyć, ale tak w ciemno to to 17kW powinno styknąć, choć ja jak i przedmówcy odradzam takie rozwiązanie - jeśli koniecznie chcesz węgiel to tylko miał lub eko. Można kupić nawet taniej używany - ja swój 3letni kocioł na eko wraz z armaturą i zasobnikiem sprzedałem za 1500zł.

Jest jeszcze jeden problem. Wstawi 17kW, po kilku latach ociepli dom i dupa blada, będzie za duża moc i co wtedy? Wymiana kotła czy gówniane spalanie?

Kierunek jest jeden, ocieplamy a dopiero dobieramy kocioł do zapotrzebowania. Nigdy odwrotnie!

Liwko i ja podaliśmy Ci liczby.

Jeżeli to nie przemawia, wolisz opinie /?/, że węglem to lepiej, taniej, ekologicznie, bezobsługowo, czyściej to zanim podejmiesz ostateczną decyzję poczytaj na FM o kotlach na paliwo stałe, jakości i kaloryczności ekogroszku.

Uwierz tym co mają nawet suszarnię i lodówkę w kotłowni na węgiel, a suszącej się pościeli nawet nie wynoszą na czas dosypywania węgla. Są tutaj tacy.

Wyobraź siebie przerzucającego 5 - 7 ton węgla w sezonie; 30 - 50 kg dziennie + popiół. Dowiedz się czy gmina popiół odbiera lub masz go gdzie składować. To samo ze składowaniem węgla. Przy miale węglowym te ilości się podwajają..

A jeszcze. Dowiedz się w starostwie, czy wyrażą zgodę na taką zamianę.