Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosba o dobor kotla

kasia333

Recommended Posts

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. piec Vaillant VUW PL 240/2-3

2. gazu zużywałam ok 2400-2800 m3

3. kotłownia przystosowana, ma kanały wentylacyjne z zewnatrz i wewnatrz

przed moim zamieszkaniem dom stał pusty przez 3 lata nie ogrzewany...

Jeszcze tylko tyle:

ocena zużycia na podstawie jednego sezonu w niezamieszkałym, nieogrzewanym, zawilgoconym budynku jest śmiechu wartą oceną

kasia

masz jakiś kocioł i jakąś instalację. grzałaś 1 sezon nieocieplony i zimny dom który kilka lat stał.

po pierwsze w kolejnym sezonie zużycie będzie mniejsze

po drugie masz bezobsługowo i drogo a chcesz obsługowo i niewiele taniej?

po trzecie nie masz kasy na szaleństwa termomodernizacyjne

proponuję

kupić używany kocioł kondensacyjny jeśli ten już nie chce wykonywać swojej pracy

to co pozostanie z różnicy jaką byś wydała na nowy kondensat czy nowy kocioł na węgiel z zasobnikiem(jedyny dający możliwość w miarę komfortowego i w miarę mało obsługowego sposobu grzania domu) zainwestuj w izolację od góry wełną mineralną

Twój dom to kostka więc pewnie jakiś strych lub stropodach nieuzytkowy- takie się ociepla najłatwiej- można samemu(nawet ja pisałem kiedyś jak to robiłem).

na ocieplenie strychu o powierzchni zapewne w okolicy 100m2 lub mniejszej wydasz 3000zł(oszczędzone dzięki zakupowi uzywki zamiast nowego węglowego)

rachunki spadną po tym zabiegu dość znacznie.(myślę że około 30%)

w kolejnym sezonie robisz przerwę inwestycyjną a zysk z rachunków niższych za grzanie odkładasz na nowe porządne okna(nie szalej z mega ciepłymi bo się nie opłaci w starym domu )

po kolejnym sezonie i odłożonych oszczędnościach kupujesz styropian siatkę i kleje do izolacji ścian

wykonujesz kolejne etapy termomodernizacji czyli wymiana stolarki (ciepły montaż) i od razu styropian na ściany.

elewację zrobisz za kolejne 2 lata. przez ten czas odłożysz z niższych rachunków na nia i na wymianę kotła na porządny kondensat.

czas inwestycji dość długi ale warto

druga opcja - łatwiejsza ale czy lepsza?

kocioł na ekogroszek o mocy 15KW nie większy

koszt ~ 7000PLN

efekty- rachunki niższe nieco niż przy gazie ale będziesz musiała koło ego chodzić

możesz też po zakupie tego kotła wykonać to o czym pisałem wyżej(ocieplenie i wymiana okien). niestety odkładać na to będziesz dłużej niż w pierwszym przypadku.

po wykonaniu porządnej termoizolacji zapotrzebowanie na ciepło spadnie na tyle że różnica w kosztach pomiędzy gazem a węglem będzie nieduża. warto więc zapłacić 500zł więcej za sezon i mieć bezobsługowo

cytat z jednej ze ston:

100-120W/m2 w przypadku starszego budynku, zupełnie nieocieplonego, co dla domu 150m2 daje 15-18kW mocy kotła.

czyli moi drodzy czy powyzszy piec bedzie ok? nie chce przewymiarować kotła

Uważam że nie powinnaś kupować zasypowca.

Dlaczego ?

Szansa że uda Ci się spalić opał z wysoką sprawności jest niemalże bliskie zeru , bo wątpie abyś chciała się "doktoryzować" w spalaniu opału. Będziesz marnowała bardzo opał i pieniądze. Dodatkowo mnóstwo syfu i roboty.

Jak już to TYLKO i WYŁĄCZNIE kocioł na ekogroszek ale z uniwersalnym palnikiem (także na miał).

Kupić kocioł 12KW MAX , np. Sekom Skam-P 12KW (cena mniej niż 7000zł). Dzięki podajnikowi nie trzeba będzie opału co chwilę dokładać a dzięki elektronice proces spalania będzie automatyczny.

Dzięki temu że można spalać miał to koszt opału będzie niższy niż ekogroszku ...

Kupić 12KW i myśleć o ociepleniu.

Najpierw zobaczyć czy da się jakoś ocieplić dach lub strop ...

Czasami wystarczy samodzielnie rozłożyć wełnę (nawet najtańszą) na stropie (podłodzie) i niskim kosztem możemy cieszyć się niższymi rachunkami.

Uważam że nie powinnaś kupować zasypowca.

Dlaczego ?

Szansa że uda Ci się spalić opał z wysoką sprawności jest niemalże bliskie zeru , bo wątpie abyś chciała się "doktoryzować" w spalaniu opału. Będziesz marnowała bardzo opał i pieniądze. Dodatkowo mnóstwo syfu i roboty.

Jak już to TYLKO i WYŁĄCZNIE kocioł na ekogroszek ale z uniwersalnym palnikiem (także na miał).

Kupić kocioł 12KW MAX , np. Sekom Skam-P 12KW (cena mniej niż 7000zł). Dzięki podajnikowi nie trzeba będzie opału co chwilę dokładać a dzięki elektronice proces spalania będzie automatyczny.

Dzięki temu że można spalać miał to koszt opału będzie niższy niż ekogroszku ...

Kupić 12KW i myśleć o ociepleniu.

Najpierw zobaczyć czy da się jakoś ocieplić dach lub strop ...

Czasami wystarczy samodzielnie rozłożyć wełnę (nawet najtańszą) na stropie (podłodzie) i niskim kosztem możemy cieszyć się niższymi rachunkami.

W 100% tak samo myślę.

Nawet odnośnie pieca się zgadzam.

Zastanówcie się co piszecie proponując moc kotła przed ociepleniem lub przeczytajcie wątek od początku.

Obecnie Kasia rocznie zużywa 20 000 - 25 000 kWh/rok. bez cwu.

Kaszpir007 masz dom o podobnej powierzchni, ocieplony z rekuperatorem, więc nie wstawiaj Kasi tego samego co stoi u Ciebie.

Kasi dom do durszlak i nie ma żadnego przełożenia na Twoje doświadczenia.

Wytłumacz też Kasi co to znaczy palić miałem, nawet z podajnikiem.

Beton to raczej nie, już prędzej pustak żużlowy + połówka + tynk zewnętrzny i wewnętrzny + pustka ze 3 cm - to by dawało taką mniej więcej grubość ściany. Te 150 metrów to liczysz razem z piwnicą? Kotłownia jest w piwnicy? Nie wiesz co jest między ostatnim stropem a tą papą na dachu? Pewnie wszystko o tym domu będzie wiedział właściciel drugiej części bliźniaka - o ile mieszka od początku albo jest np. potomkiem pierwszego właściciela. Dobrze by było dopytać. PS. Przez ostatni strop rozumiem strop nad piętrem. Edytowane przez kobra64

Zastanówcie się co piszecie proponując moc kotła przed ociepleniem lub przeczytajcie wątek od początku.

Obecnie Kasia rocznie zużywa 20 000 - 25 000 kWh/rok. bez cwu.

Kaszpir007 masz dom o podobnej powierzchni, ocieplony z rekuperatorem, więc nie wstawiaj Kasi tego samego co stoi u Ciebie.

Kasi dom do durszlak i nie ma żadnego przełożenia na Twoje doświadczenia.

Wytłumacz też Kasi co to znaczy palić miałem, nawet z podajnikiem.

U mnie by starczył zapewne kocioł 7KW ...

Chodzi mi o to aby nie kupować kotła "na zapas". Za jakiś czas dociepli dom i zapotrzebowanie spadnie. Tam gdzie mieszka to nie biegun zimna , a lepiej jednak nie mieć zbyt mocno przewymiarowanego kotła.

Dlatego sugerowałem aby pomyślała o jakimś ociepleniu. Położenie na stropie wełny może każdy zrobić i nie jest to bardzo trudne ani męczace , jeśli oczywiście jest płaski strop. Nie wiem co to za dom i jak wygląda dach i co jest "pod dachem" , ale samodzielne położenie wełny mogło by mocno zmniejszyć rachunki.

Palenie miałem czy ekogroszkiem dla mnie niczym się nie różni , poza tym że opał kosztuje mniej. Ja płacę za miał pakowany 600zł a za ekogroszek pakowany 800zł a mam jeszcze u mnie tak naprawdę drogi opał ...

Tyle że mam palnik który jest stworzony dla miału , więc spalanie miału nie jest żadnym wyzwaniem ..

rzeczywiscie kiedys z kims byla mowa o zuzlu ;). dach to strop, pusta przestrzen i kolejny strop. nie wiem czemu maja sluzyc wywietrzniki pomiedzy stropami.

kotlownia w piwnicy. powierznia do ogrzania 150m2 to parter i pietro

No to świetnie :)

Na ostatni strop (tam gdzie jest ta "pustka" połozyć wełne. Kupić najtańszą wełnę 15cm i ją połozyć na całym stropie.

Robota prosta i samodzielnie może każdy wykonać i cieszyć się niższymi rachunkami.

Można też spróbować położyć 2 warstwy wełny (np. po 10cm) ale w poprzek , aby zminimalizować ewentualne mostki termiczne.

Dzięki temu TANIO i szybko zmniejszysz straty ciepła przez "dach" i obniżysz koszty ogrzewania.

Uważam że to PODSTAWA jaką należało by wykonać ...

Ta wentylacja o której piszesz to takie rurki wychodzące ze ściany? Sprawdź jaka tam jest wysokość - na stropie nad piętrem zapewne leży kilkadziesiąt centymetrów jakiegoś szajsu typu żużel, trociny czy jeszcze coś innego mieszane z wapnem a te rurki to taki rodzaj odwodnienia tej pseudoizolacji. Sprawdź czy te " wywietrzniki " są na wylot ( czy widać je z tej przestrzeni między stropami ) czy tylko widzisz z zewnątrz ich wyjścia. Tej warstwy izolacyjnej może nie być widać, bo czasem dawali na nią taką ślepą wylewkę i wtedy od góry wygląda jakby to była płyta stropowa. Można się zorientować badając grubość stropu nad piętrem. I nie irytuj się setką pytań - na razie sprawdzamy czy da się możliwie niedrogo wykonać w miarę skuteczną izolację tej chaty. Już niedługo dojdziemy do kotła.

Gość TwojPan
zamieniam ogrzewanie gazowe na paliwo stale.

czy kociol SAS UWG 17 kw bedzie ok do blizniaka o powierzchni ok 150 m2. budynek z lat 70-tych tzw kostka.

do tego CWU baniak 80 litrow. okna drewniane z szybami zespolonymi wymieniane ok 5-6 lat temu. budynek nieocieplony.

dziekuje i pozdrawiam

Takie same ,niemal identyczne" iglo" jak moje :) Myślałem,że jestem jedyny na łez padole :)

Kupujesz kocioł Skam P 7kW,sterownik SPP i dobry ,nie koniecznie kaloryczny opał-chcesz wygody może być Kazimierz Juliusz-na 1 sezon ok 5 ton.

Cieszysz się ciepełkiem,za dużo mniejszy komfort niż przy gazie.

Kupujesz kocioł Skam P 7kW,sterownik SPP i dobry ,nie koniecznie kaloryczny opał-chcesz wygody może być Kazimierz Juliusz-na 1 sezon ok 5 ton.

Cieszysz się ciepełkiem,za dużo mniejszy komfort niż przy gazie.

....a koszty będzie mieć podobne jak przy gazie.

Niższe - zaoszczędzi na karcie do fitness,

I jak zwykle zaraz się zacznie: co jest lepsze - gaz czy węgiel, a może elektryka?

Przypomina mi to kłótnię właścicieli aut z dieslem pod maską z fanami LPG...tak samo, moje lepsze, twoje gorsze....

Dziewczyno najpierw pooglądaj porządnie dom, sprawdź jakie ściany, jaki strop, itd.

Potem siądź sobie z piwem w ręku i pomyśl jak często jesteś w domu, czy oprócz ciebie będzie jeszcze ktoś, jaką lubisz temp. w pomieszczeniach, czy masz ochotę na okresowe zaglądanie do kotła, czyszczenie kotła, itd.

Następnie zrób to co niektórzy na forum doradzają, czyli niewielkim kosztem ociepl to co można samemu....

A tak poza tym to sprzedaj ten domek i kup coś lepszego po niemieckiej stronie, wiem z doświadczenia ( Gryfino jest też przy granicy ) że ich nieruchomości są w dużo lepszej formie. Poza tym można wyciągnąć z danej gminy parę euro na modernizację istniejących zabudowań.....

Pozdrawiam