Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejniki na rozdzielaczu?

jacek.zoo

Recommended Posts

witam wszystkich. mam pytanie jak w tytule? czy a jezeli tak to z jakiego powodu robi sie grzejniki na rozdzielaczu? hydraulik ktory mi robi mowi ze teraz tak sie robi :) argumentuje ze nie ma polaczen w podlodze i nic nie peknie. ale to mnie nie przekonuje.

ze podlogowke to jasna sprawa, zeby kazdy obwod sterowac, ja w grzejnikach zrobilbym jedna rure wzdluz sciany i tylko odejscia do grzejnikow, jak to jest?

wiem ze lubicie konkretne info o instalacji,

piec vitodens 100

podlogowka w kafelkowych pomieszczeniach, tj lazienki, kuchnia, kotlownia reszta na grzejnikach

podlogowka na rozdzielaczu rury 16 danfoss

grzejniki na rozdzielaczu rury 16 henco

woda cale orurowanie henco

wszystko pex zaciskany

dodatkowo kominek z mechanicznym dgp do kazdego pomieszczenia

Bo:

Łatwiej wyregulować instalację (a właściwie sama sie reguluje).

Słabsza pompa (na niższym biegu -mniej prądu na pompowanie)

jedna średnica rury w instalacji .

Oczywiście można robić z trójnikami i prasować też dobra metoda .Ale trzeba regulować grzejniki (kryzowanie). Może być konieczność zastosowania rury o większej średnicy. Wypadałoby policzyć .

Z doświadczenia wiem ,że im prostsza instalacja ,tym mniejsze prawdopodobieństwo awarii.