Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świeżo zamontowane okna

Recommended Posts

Witam wszystkich

Ostatnio wymieniałem w mieszkaniu okna skrzynkowe na PCV (Aluplast 4000) i jako że nie miałem o tym pojęcia to sobie najpierw trochę poczytałem na ten temat - także na tym forum. Więc trochę miałem już jaśniej, no ale wszystkiego to nadal nie wiem. Teraz, miesiąc po montażu mam kilka pytań.

1. Po obrobieniu okien wewnątrz po kilku tygodniach pojawiły się pęknięcia tynku grubości jakieś 0.2-0.8 mm wokół okien - to norma? Podstawa do reklamacji ? Tam będzie dawana gładź - będzie to jakiś problem? Większość pęknięć pozioma - od okien, w jednym pęknięcia także pionowe, cieniutkie ok 3-4cm od granicy świeżego tynku. Budynek to jest stare budownictwo, ale za wyjątkiem okolicy jednego małego (0,7m) okna w kuchni to ściany raczej nie popękane.

2. Przy zakładaniu zauważyłem, że ekipa dawała po 3 kotwy po bokach ale w ogóle nic na górze ani na dole - "bo się nie daje". Gdzieś w necie widziałem, że powinno się dawać, i na zdrowy rozum okna wysokie na 1,25m i szerokie 2,40m i 1,80m muszą pracować, to "jak już bardzo pan chce" to dali - w oknie 2,4 dwie na górze, w oknie 1,8 jedną. Na dole nie dawali bo "nie ma jak, przecież tam parapet przychodzi". w oknach 0,7m w ogóle nic. I pytanie powinno się dawać czy niekoniecznie? Czy jak już w tych dużych oknach dali tyle ile napisałem to wystarczy czy reklamacja? Wolałbym żeby nie ruszali ram z miejsca - budynek właśnie jest ocieplany, ledwo zdążyłem okna zrobić.

Prace były robione w temp. ok 15stopni i przez jakiś tydzień nie było w mieszkaniu grzane

Dziękuje i pozdrawiam

"w ogóle nic na górze ani na dole - "bo się nie daje""

Kazda instrukcja producenta, instrukcja ITB nakazuje montaz z kazdej strony. Masz podstawy reklamacji i wstrzymania platnosci. Tak samo kazde okno muci stac na klockach podporowych. Kliny ktore zastosowali do ustawienia okna w otworze, nastepnie zapianowali szczeliny i usuneli te kliny - to wada montazu. Pekniecia tynku sa naturalne - no chyba zezamiast pianki wsadzili tam tynk. To juz jest niedopuszczalne.

Na szczęście zrobiłem sobie kilka zdjęć w trakcie prac i z tego co widzę te większe okna stały na kawałkach desek lub cegłówek i klinami dopasowane. Na większości długości podłożone kawałki styropianu obklejone pianką. Niestety w momencie gdy wykańczali okna musiałem wyjść i nie wiem czy docelowo okna na czymś stoją czy nie. Z tego co handlowiec mówił robiąc pomiar parapety wchodzą trochę pod okna - ale raczej nie stanowią podparcia bo to plastikowe, a okna za dużo ważą.

Pęknięcia o których mówiłem nie są bezpośrednio przy oknach tylko na ścianach prostopadłych do okien - tam gdzie były wykuwane cegły po berlinkach i zarobione ściany tak jakieś 25-35 cm od okna. Wokół okien sporo pianki i w większych dziurach kawałki styropianu. Teraz się zastanawiam czy jeśli rzeczywiście nie zostawili podparcia i dali kotwy tylko na górze, to jest to na tyle schrzanione że warto rozwalać całość. Jak mówiłem - dopiero co zostało zrobione ocieplenie budynku i jak ruszą ramy to zepsują elewacje. Z drugiej strony - jak teraz zepsują i będę musieli naprawić to może w ostatecznym rozrachunku nie będzie widać różnicy - na elewacji jest jakaś cienka warstwa kolorowego tynku. Więc może jednak warto walczyć ? Jak myslicie?

A i ciekawostka - jak zadzwoniłem do producenta okien z pytaniem o instrukcje montażu, i z pytaniem jakie dostałem szyby (handlowiec mówił że 1.0 ale na stronie producenta jest napisane że standardem u nich jest 1.1) to na infolinii powiedzieli mi że muszą sprawdzić i 10min później miałem telefon od sprzedawcy - najwyraźniej dbają o dystrybutorów i bez pośrednictwa handlowca niczego się nie dowiem.

1,0 czy 1,1 to ta sama szyba. Wszystko zależy od sposobu określania tej wielkości.

Co do zasady sie zgadzam ale.. bywają szyby "prawdziwe" 1,0 wiec mozna doszukiwac sie niezgodnosci z umową, ale.. ja bym o to kopii nie kruszyl, bo "zysk" nieistotny a szyby na ogól wyraznie ciemniejsze.

Za to montaz tu wyglada "ciekawie".. to bylo stare budownictwo? bo opis prac wyglada obszernie - na duzo wiecje niz tylko zwykla wymiana okien.