Anula73 28.05.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Witam, Mam drzwi sosnowe bez szybek, ktore potrzebuje dalszej obrobki. Chcialabym uzyskac jakis ladny kolor na pietrze zeby komponowal sie z debowa deska trojwarstwowa na podlodze. Na parterze z typowymi oknami plastik - w kolorze mahon (ciemne bordo, wrecz fiolet). No i mam problem zarowno czym to malowac oraz jaki kolor dobrac. Na gore padlo narazie na bejce z lakierem. Kupilam bejce Syntilor (jakos tak) kolor jasny dąb i lakier matowy tej samej firmy. Ladna jest, ale wychodzi w sumie taka sama jak parkiet, a moze drzwi powinny kontrastowac z podloga ? Czy jak rozciencze ta bejce woda albo czyms innym to wyjdzie wtedy jasniejszy kolor ? W ogole wolalabym miec jasne drzwi jak sosna, ktora jeszcze nie sciemniala, ale czy takie cos da sie uzyskac i utrzymac "na przyslowiowe wieki" ? Jak pomaluje lakierem to z czasem sciemnieje i w sasiadujacych miejscach ciemnego i jasnego drewna (a tak na sosnie bywa) bedzie intensywny pomarancz i zolc co mnie odstrasza. Chcialabym miec dosc jednolite drzwi i jasne. Czy mozecie prosze mi polecic co powinnam zrobic ? Myslalam o bejcy bialej ale to chyba nie jest dobry pomysl ?Czy ktos moze testowac Sadolin Classic kolor pinia ? Czy w ogole nastepuje ciemnienie drewna pokrytego bejca ? Jak to wyglada w przypadku jasnej bejcy - czy tez beda duze kontrasty jesli drewno pierwotnie bylo plamiaste ? No i jeszcze jedno pytanie - co sadzicie o lazurze ? Wygladalo to w Leroy Merlin dosc fajnie w ale pod dzgnieciami paznokcia wydawalo sie raczej slabe. Ale moze sie myle ? Pozdrawiam serdecznie, Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 28.05.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Anula, a nie lepiej jest pomalować drzwi lakierobejcą? Podczas malowania (jeśli się jeszcze wpierw drewno zagruntuje) jest ona znacznie mniej penetrująca - co ma tę zaletę, że jak kiedyś Ci się znudzi kolorek, to możesz zeszlifować bezproblemowo i zmienić ) Z lakierobejcą masz problem powierzchniowego zabezpieczenia drewna z głowy - warto natomiast kupić drobny papier 200-tkę i po każdej warstwie delikatnie przetrzeć wszystkie nierówności (poza warstwą ostatnią oczywiście ) Ale zrobisz jak uważasz... Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula73 01.06.2004 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Slawku, a czym drewno najpierw zagrunktowac przed lakierobejca ? czy masz na mysli jakis impregnat np. bezbarwny drewnochron ? Bo chyba nie lakier ? Na lakierze chyba juz zaden kolor sie nie utrzyma ? A co sadzicie o caponie ? ponoc zatrzymuje naturalny kolor drzewa. Moze capon, potem zeszlifowac troche do gladkosci po pierwszym malowaniu a na to lakier poliuretanowy ? Czy zatrzyma kolor ?Ale o caponie slawa dobra nie zostala. No wiec sama nie wiem. Poradzcie prosze, Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 01.06.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 hey Anula spieszę donieść, że pod lakierobejcę (sadolin) dawałem drewnochron transparentny. Miał on na celu zaimpregnować drewno, aby nie chłonęło zbyt głęboko koloru i dało się ewentualnie kiedyś zeszlifować "do białego". Capon nadal się stosuje do podłóg, tyle że to najgorszy smród na świecie... i chyba nie powinno się go szlifować. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 01.06.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Aby drewno nie sciemnialo, zwlaszcza sosna stosuje sie Capon, a potem np lakier matowy poliuretanowy (wodny na drzwi jest nietrwaly).Jezeli chcemy podkolorowac to nie dajemy oczywiscie Caponu, a na surowe, oszlifowane drewno dajemy np. bejce (wodorozpuszczalna mozna rozjasnic woda). Najprosciej wcierac ja szmatka. Po wyschnieciu malujemy kilkakrotnie matowym lakierem bezbarwnym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula73 02.06.2004 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Dziekuje bardzo za informacje. Aktualnie maluje drewnochronem bezbarwnym podbitke. A na to pojdzie Sadolin Extra kolorowy. Probowalam bejca Syntilor dab jasny na surowe oszlifowane drewno, ale wyszla dziwna rzecz przy malowaniu bejca rozcienczona z woda - powstaly poszarzale paski ktore sie ukladaja tak jak sloje, jakby brzeg sloja nabral tego odcienia. Wyglada to troche dziwnie. A moze macie doswiadczenia z kolorami ? Szukam koloru jasnego po prostu sosnowego. Moze znacie jakiegos producenta co takie cuś robi ? Nie chce pomalowac samym lakierem, bo wydaje mi sie ze drewno sciemnieje bardzo nieregularnie i powstana duze kontrasty zolto pomaranczowe (tak jak pisalam na poczatku). I wydaje mi sie ze jak pociagne kolorem to sie dreno ujednolisci. Ale jesli sie myle to prosze wyprowadzcie mnie z bledu. Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 02.06.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Anula sprawdź wzorniki Tekurilli, nie pamiętam numeru, ale mam tą farbą pomalowany cały dom/ drewniany/, drzwi zewnętrzne i okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 03.06.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 WitamNa podkład lepiej jest używać takiego jaki zaleca producent lakieru. Swoje parapety "zacaponowałem", a potem próbowałem lakierować i miałem kłopoty, oczywiście nie jestem pewiem czy to z tego powodu, ale następny raz nie ryzykowałbym takiego połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAZOBETON 24.09.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Warto jeszcze dodać, że do kolejnych warstw warto używać nowego pędzla (chyba że malujemy cały czas), gdyż nawet w dobrze umytym pędzlu zostaje troche lakieru, potem przy ponownym malowaniu, wyschnięty lakier rozpuszcza się i efekt jest taki jakbyśmy dosypali troche piachu. PozdrawiamGazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts