Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedzielenie pokoju

takeme95

Recommended Posts

Hej

Mam pokój 3,70x 5,20

Chciałbym go przedzielić na równo ścianą regipsową, to chyba najlepsze rozwiązanie?

Jednak nie mogę oszacować kosztów, chodzi o okna, drzwi, montaż ściany, okien, usunięcie starego okna, przesunięcie drzwi, wyklepanie otworu nowych, zamurowanie starych, kaloryfery itd. itd.

Kompletnie się nie znam na budownictwie dlatego proszę o pomoc w oszacowaniu kosztów.

Nie chodzi mi tutaj o bardzo dokładną cenę, ale mniej więcej ile taki remont mógłby kosztować. Poniżej zamieszczam zdjecie które przedstawia jak chciałbym to urządzić.

http://ifotos.pl/zobacz/Beztytuup_ewxqpnn.png/

Ścianka działowa....

Jaka gruba ścianka? Z wygłuszeniem>?

Przykładowo:

Zakładam wysokość mieszkania 2.5 plus wygłuszenie.

Profil "obrysowy" UW 75 (przy ściance 75 mm) długość 4 m - szt 3

Profil konstrukcyjny CW 75 2.5 m (co 60 cm) - 7 szt

Wełna Rockton 75mm - 10m2

płyty GK białe - 7 szt

Do tego doliczyć wkręty do GK, kołki do mocowania profili obrysowych, instalacja elektryczna...

Ceny artykułów znajdziesz w sklepach w okolicy.

Edytowane przez Sonicsquad

Hmm, raczej z wygłuszeniem, ponieważ nie chcę abym np. słyszał w drugim pokoju telewizor z tego pierwszego. Nie mam pojęcia jaka grubość, bardzo dla mnie liczą sie koszty i jeżeli będzie to koszt ponad 4 tys to raczej odpuszcze.

Ściana w której mają być drzwi, prowadzą do przedpokoju a więc jest to ściana działowa - oddziela ona pokój od przedpokoju.

No dobrze, a macie jakiś ciekawy pomysł jak to zrobić? Poza tym nie mam pojęcia czy to będzie kosztować 4 tys. czy ponad 10...

Koszt samej ścianki plus minus sam wyliczysz idąc do sklepu. Koszty dwu okien ościeżnic z drzwiami, grzejników, cegieł i zapraw także sam możesz się dowiedzieć. Wszystko zależy od okien i parametrów grzejników i ilości towaru. Nie znając grubości ścian, wielkości otworów okiennych i drzwiowych nie za bardzo wiadomo jak to wyliczyć....

Pamiętaj. Zawsze największe koszta generuje robocizna.

Samemu robiąc wyjdzie zdecydowanie taniej, ale bez wiedzy jakiej takiej nie radzę się za to brać.

I trzeba się dowiedzieć u fachowca co z otworami w ścianie - można czy nie....