Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocynkowywać bramę wjazdową czy nie?

Recommended Posts

Gdyby nie to ,że przez ,,majstrów" sprawa przeciągła się o miesiąc i na dzień dzisiejszy nie posiadam ogrodzenia od frontu a za niecały miesiąc wyjeżdżam na wczasy i nie chce zostawiać otwartej posesji cynkowałbym. W przypadku jednak cynkowania mogę nie wyrobić się do tego czasu. Dodatkowo kilka postów niżej w dyskusji o siatkach pisano ,że ocynk utlenia się tracąc swoje właściwości .

Też rozważałam ocynkowanie mojej bramy (kuta) ale odpuściłam bo cena była bardzo wysoka. Za tą cena mogę malować bramę farbą co roku, przez 20 lat

Ale wybór należy do Ciebie, jak tylko masz fundusze to ocynkuj

Niema szans jeżeli jest kute i ma zakamarki że rdza nie wyjdzie.Widziałem już pełno ogrodzeń co dwa lata malowane w końcu zaczęła odwarstwiać się farba i rdza przebijała.Albo brama bardzo ciężka albo farba tania ze przez 20 lat wychodzi to samo.

Gdyby nie to ,że przez ,,majstrów" sprawa przeciągła się o miesiąc i na dzień dzisiejszy nie posiadam ogrodzenia od frontu a za niecały miesiąc wyjeżdżam na wczasy i nie chce zostawiać otwartej posesji cynkowałbym. W przypadku jednak cynkowania mogę nie wyrobić się do tego czasu. Dodatkowo kilka postów niżej w dyskusji o siatkach pisano ,że ocynk utlenia się tracąc swoje właściwości .

Jak dla mnie trochę dziwna wymówka.Bo niby co ma się stać.Nie warto dla tak iej rzeczy rezygnować z ocynku.Bo same ogrodzenie to zadna przeszkodza nawet dla dzieciaków.

Gdzie w tych czasach fachowcy robią w terminie ?.No chyba ze termin dają 6miesięcy.

Dokładnie, montujemy sporo ogrodzeń (wszystko ocynkowane), ludzie proszą o mega super bezpieczne wkładki patentowe, o mega super wypaśne zabezpieczenia zawiasów.....a ogrodzenie ma jako wypełnienie poziome poprzeczki działające jak drabina. Fakt...złodziej furtki albo bramy nie wyniesie (jak sprytny to wyniesie), ale wejść na taką posesję nie ma najmniejszego problemu.

Malowanie jest fajne do pierwszego ponownego malowania ;) Ocynk to ocynk....spokój na wiele lat.

To jest błędne koło ludzie nie zamawiają ocynku bo jest drogo,ale dlatego jest drogo bo ludzie nie zamawiają ocynku i niemożna liczyć ani na rabaty ani na krótsze terminy.Ale inwestor kiwa nosem jak wykonawca nie daje żadnej gwarancji ze rdza w ciągu dwóch lat nie wyjdzie.Gdzie już w zakupionej stali jak jest źle przechowywana robią się wżery my to oczyścimy ale rdza będzie postępowała jak próchnica od środka.

Tutaj też ludzie marudzą, wsiadam z takimi w auto, jadę na pierwsze lepsze osiedle gdzie robiłem ogrodzenie i pokazuje jak wygląda ocynkowane i malowane natryskowo a jak wygląda podmalowane pędzlem przez właściciel który nie chciał ocynku. Zazwyczaj to działa :) Często rezygnują z wyszukanych ozdobników na rzecz właśnie ocynku.

Wychodzimy z założenia że ogrodzenie ma być bezproblemowe przez wiele lat :)

• 1 month później...
Bardzo dobra decyzja. Zastanowiłbym się jednak nad malowaniem natryskowym. Jeśli ocynk jest poprawnie wykonany to malowanie natryskowe farbą strukturalną nadaje świetnego efektu. Szczególnie fajnie wygląda to w przypadku bram wykonanych z płaskownika dwugarbnego z nitowaniem. Jeśli chcesz mogę wrzucić tutaj zdjęcie naszej bramy (wizytówka) ;). Koszt w zależności od tego kto bedzie malował może być zbliżony do malowania proszkowego. Chyba że pomalujecie sami...wtedy można sporo zaoszczędzić. Z tego co pamiętam macie brame i furtkę.....z porządnym przygotowaniem pod malowanie i malowaniem zejdzie Wam max 1 dzień.