Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tych z których zaproponowałeś(jeśli ma to być typowy peleciak) to pewnie Red ( mój faworyt) (zamontowałem kilka mogę podesłać namiary na użytkowników) .

Tak z ciekawości ile kosztuje pneumatyka do tego kotła ?

Jaką objętość zajmują 3 tony peletu ? (nie wiem jaką mają gęstość).

pzdr

• 9 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...

Hej Mój projekt domu to dom w morelach 2 z powiększonym garażem zbliżony powierzchniowo do Dom w morelach 2 g2. Tj powierzchnia zabudowy 150m2. powierzchnia podłóg 240m2 powierzchnia użytkowa 165 m2 plus garaz 35m2 i kotłownia 10 m2. Kubatura 940m3. Chciałby się dowiedzieć jaką moc pieca należy dobrać. Okna 3 szybowe, ocieplenie gazobetonu styropianem 15 cm, posadzki ocieplone 15 cm styropianem, planuje wszędzie podłogówkę (dodatkowo grzejnik łazienki oraz pralniosuszarnia i garaż tylko grzejnik) CWU, piec HT Daspell z podajnikiem na pelet. Proszę o podpowiedź czy zdecydować się na 15 kw czy tak jak mi podpowiadają 20 KW

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-morelach-2-ver-2-ma461fb4f95e48

• 4 weeks później...
Mam podobny problem. Stoję przed wyborem ogrzewania. Kupiłem domów na licytacji komorniczej i przewidziane tam było ogrzewanie na olej opałowy. Tak wiem ciężki temat. Zastanawiam sie na pelletem. Dom parterowy z dachem wielospadowym budowany z ytonga 36,5 na to styropian 2 centymetry zaciągnięte klejem, okna rożne od wielkości 150 na 150 do 200 na 200 cm. W środku tynki w starej technologii, ogrzewanie podłogowe prawie w całym domu po parterze prócz dwóch łazienek. Powierzchnia użytkowa 157 plus 28 garaż w bryle budynku. Dach chce docieplić wełna 30 cm. Mam mała kotłownie i decyzje o pellecie juz podjąłem ale teraz muszę zdecydować jaki piec i jaka moc. Chciałbym grzać nim rownież wode cały rok. Prosze o poradę.

Dom parterowy z dachem wielospadowym budowany z ytonga 36,5 na to styropian 2 centymetry

przyznam, że ekonomicznie egzotyczny pomysł. najpierw droga ściana, potem nieliczenie się z kasą i izolacja domu praktycznie bez materiału izolującego, a na koniec i tak zimna ściana...

co do małej kotłowni, to mogłeś zrobić większą, wg niektórych tutaj na forum to nic nie kosztuje ;)

W tym roku docieplac ścian nie bede. W domu wstawione sa okna o nietypowych rozmiarach i sa dwuszybowe wiec szału nie mam. Niedługo bede docieplac dach wełna 30 cm. Teraz stoję przed wielkim wyborem pieca jaki kupić na pellet. Moze pomożecie cos wybrać bo generalnie samo czytanie na temat pieców nie jest dla mnie wyznacznikiem wyboru producenta. Chciałbym bardziej skupić sie na opiniach użytkowników i kosztach ogrzania takiego domu. Nie mam zrobionego zapotrzebowania cieplnego na budynek i zastanawiam jakiej mocy piec kupić.

No Ja nie zaproponuje ale czytając moje wpisy można wywnioskować jaki proponuje. A co do mocy to wiekszość dobrych kotłów ma modulację w duzym zakresie. Wiec jeśli trochę go przewymiarujesz to nic się nie stanie - kotły peletowe pracują troche inaczej niż zasypowe czy kotły na eko-groszek.

Witam po raz kolejny!

Wszystko juz wiem. Potrzebuje piec na pellet 22 kw do swojego nowo zakupionego domku. Jesli mogę Was prosić o cos godnego polecenia w rozsądnych pieniądzach. Oczywiście zdaje sobie z tego sprawę ze nie bedzie to tani interes. Lepiej zrobić raz a dobrze i wtedy nie bede narzekał ze oszczędziłem pare złotych na sercu domu. Potrzebuje jeszcze do pieca cos na wode 200 litrów dla rozwojowej rodziny. Czy moze ktoś mi cis polecić z piecu i dałby mu znać co prócz pieca muszę kupić.