Puławiak 22.02.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Red compact 24 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.02.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Witam po raz kolejny! Wszystko juz wiem. Potrzebuje piec na pellet 22 kw do swojego nowo zakupionego domku. Z tego co czytałem to masz raptem 157m ? skąd zatem wyskakujesz z tymi 22kW ? Coś nie bardzo wierzę żebyś mimo lichego ocieplenia miał tak duże straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budweiser 22.02.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Mam jeszcze garaż 30 metrów i użytkowe poddasze. I oczywiście przestrzeń w salonie 60 metrów kwadratowych otwartych po sam dach. W tym wszystkim jest o tyle kiepsko ze posiadam w tym domu bardzo duże okna dwuszybowe i np w jednym z pokoi gdzie poprzedni właściciel zaplanował sobie pokoj kąpielowy sa okna o wymiarach szerokość 250 cm i wysokość 2 metry. Takich okien jest trochę wiec tak mi powiedział gość ktory moze bedzie mi robił kotłownie, sprawdzał instalacje , podłogówkę itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budweiser 22.02.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 A ty gdybys mi montował piec to jaki byś polecił - oczywiście szacunkowo jesli jest to możliwe. Gość mi mówił ze te 22 kw trochę przeszacowane ale delikatnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.02.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Myślę że 15 do 18kW max, jaki duży zasobnik na CWU planujesz ? bo nie wiem czy było ?To ty jesteś spod Wrocka z tym domkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budweiser 22.02.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tak kupiłem domek pod Wrocławiem. O zasobniki jeszcze nie myślałem. Naprawdę mam małe pomieszczenie na piec wiec muszę wszystko przeanalizować jeszcze. A cos mozesz zasugerować? Zastanawiałem sie jeszcze na zamianę pomieszczenia z pralni na kotłownie bo sa miedzy kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.02.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Zasobnik nie musi stać przy kotle, aby Ci do kotłowni kocioł wszedł i można by go bez problemu obsłużyć.Po co Ci kurz w pralni, tam możesz wygospodarować z 0,5m2 na zasobnik, on Ci nie nabrudzi, ewentualnie może wisieć gdzieś na ścianie żeby nie zabierać powierzchni na posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budweiser 22.02.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 A ty zajmujesz sie montażem takich piecyków? Bo w sumie mieszkasz gdzies koło mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budweiser 22.02.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tak przy okazji w domu sa wyprowadzone miejsca na 4 grzejniki na parterze i trzy na pietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.02.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Mogę podesłać instalatora, często robią na Wrocku, dzisiaj nawet byli, jutro są na miejscu w czwartek jadą chyba do Polanicy zainstalować kociołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budweiser 22.02.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tzn cieżko mi teraz wchodzić na teren tego domu bo nie mam jeszcze postanowienia o przysądzeniu własności bo kupiłem dom na licytacji komorniczej. Z drugiej strony jedli mogę do ciebie jakis namiar to zadzwoniłbym i pogadalibysmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.02.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 No wszystko masz w stopce albo na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 04.04.2016 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Cześć. Wszystko przeczytałem i w dalszym ciągu wiem że nic nie wiem w temacie kotła peletowego do naszego nowego domu 270m2 w podłogach (pietrówka). Co do warunków postawiłem kotłowi wymagania: - moc ~18-20kW (wg OZC 15,5kW)- palnik czyszczaony w automacie- wymiennik z płomieniówkami czyszczony przynajmniej w półautomatycznie (spirale w płomieniówkach)- było by fajnie gdy w razie draki dało się podplaić jakieś drewno kawałkowane ale to nie obowiązek- cena rzecz wtórna, ale było by fajnie gdyby nie przekraczała 12-14 tysi no i tak oto na placu boju pozostały mi trzy kotły do wyboru, nie koniecznie w tej kolejności: 1. Ecovarm Ecofire PE 20KW - nie widzę minusów za wyjątkiem ceny i tego że nie spalę drewna kawałkowanego2. Elektromet EKO-PE Dual 20KW - minus to jedynie firma która ma produkty różnej jakości, duży plus cena ~9600 brutto z 23% VAT3. Lumo Bio-Max 20KW - plusy to palnik RotPower który pożre niemal wszystko co do niego wpadnie czy brak problemów z jakością peletu, konstrukcja typu młotek+śrubokręt oraz cena ponieważ zmieszczę się w 10,5 tysia z 23%VAT, minus to ręczne czyszczenie płomieniówek oraz mała modulacja mocy4. Lazar Focus 20KW - nie spalę drewna kawałkowanego I co byś cie wybrali ? Dodam że jestem z Rybnika więc z serwisem Lazara i Elektrometu nie powinienem mieć problemu . Edit: no i jeszcze rozważam RBR-ecoBIO 18KW ale nie mam na razie na jego temat żadnych danych (rozważam ponieważ węglówki są bardzo dobre). Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez hydrogenium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 04.04.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Z gabarytow tych kotłow wnioskuję że kotłownię masz sporą wiec może Simpel - bardzo fajny łatwy w obsłudze z dobrze zrobionym algorytmem sterującym. Kociołek bardzo popularny w krajach skandynawskich i paru innych europejskich które są nastawione na ogrzewanie pelletem. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 04.04.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Z gabarytow tych kotłow wnioskuję że kotłownię masz sporą wiec może Simpel - bardzo fajny łatwy w obsłudze z dobrze zrobionym algorytmem sterującym. Kociołek bardzo popularny w krajach skandynawskich i paru innych europejskich które są nastawione na ogrzewanie pelletem. Tak ,kotłownia nie najmniejsza 18m2. Też rozważałem Simpel'a jednak nie znalazłem primo skąd pochodzi, due nie wiem ja z serwisem na Górnym Śląsku i po trzecie jak z ceną części zamiennych i ich dostępnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 08.04.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Dzięki za rady. Kocioł wybrany. Stanęło na Lazar Smartfire 22. Kocioł nie bez wad ale z zaletami. Cena wypośrodkowana. Serwis i producent blisko. Kocioł będe montował z 1000l buforem ponieważ w przyszłości kiedy stanieją pompy ciepła (co nastąpi uważam dość szybko) wepnę w układ pompę ceipla która będzie grzała do -5 degC na zewnątrz, poniżej tej temperatury peleciak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.04.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Kocioł będe montował z 1000l buforem ponieważ w przyszłości kiedy stanieją pompy ciepła (co nastąpi uważam dość szybko) wepnę w układ pompę ceipla która będzie grzała do -5 degC na zewnątrz, poniżej tej temperatury peleciak. Przepowiadanie przyszłosci to nie jest prosta sprawa, mało komu sie to udaje, a 100% trafnosci nikomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 09.04.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Przepowiadanie przyszłosci to nie jest prosta sprawa, mało komu sie to udaje, a 100% trafnosci nikomu. Filozof z Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.04.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Filozof z Ciebie. Nie filozof, w swojej pracy muszę prognozowac przyszłosc bo przygotowanie analizy wykorzystania alternatywnych nosników energii to takie przewidywanie przyszłosci, ale ruchów cen w dół i zakresu tego spadku w przypadku pomp ciepła nie jestem stanie przewidziec. Prognozowanie to równiez liczenie opłacalnosci działan termomodrnizacyjnych i tu równiez nic nie mozna powiedziec z calkowitą pewnoscią. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 09.04.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 A ofertę Biawara przeglądał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts