Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam jeszcze garaż 30 metrów i użytkowe poddasze. I oczywiście przestrzeń w salonie 60 metrów kwadratowych otwartych po sam dach. W tym wszystkim jest o tyle kiepsko ze posiadam w tym domu bardzo duże okna dwuszybowe i np w jednym z pokoi gdzie poprzedni właściciel zaplanował sobie pokoj kąpielowy sa okna o wymiarach szerokość 250 cm i wysokość 2 metry. Takich okien jest trochę wiec tak mi powiedział gość ktory moze bedzie mi robił kotłownie, sprawdzał instalacje , podłogówkę itd

• 1 month później...

Cześć. Wszystko przeczytałem i w dalszym ciągu wiem że nic nie wiem w temacie kotła peletowego do naszego nowego domu 270m2 w podłogach (pietrówka). Co do warunków postawiłem kotłowi wymagania:

- moc ~18-20kW (wg OZC 15,5kW)

- palnik czyszczaony w automacie

- wymiennik z płomieniówkami czyszczony przynajmniej w półautomatycznie (spirale w płomieniówkach)

- było by fajnie gdy w razie draki dało się podplaić jakieś drewno kawałkowane ale to nie obowiązek

- cena rzecz wtórna, ale było by fajnie gdyby nie przekraczała 12-14 tysi

no i tak oto na placu boju pozostały mi trzy kotły do wyboru, nie koniecznie w tej kolejności:

1. Ecovarm Ecofire PE 20KW - nie widzę minusów za wyjątkiem ceny i tego że nie spalę drewna kawałkowanego

2. Elektromet EKO-PE Dual 20KW - minus to jedynie firma która ma produkty różnej jakości, duży plus cena ~9600 brutto z 23% VAT

3. Lumo Bio-Max 20KW - plusy to palnik RotPower który pożre niemal wszystko co do niego wpadnie czy brak problemów z jakością peletu, konstrukcja typu młotek+śrubokręt oraz cena ponieważ zmieszczę się w 10,5 tysia z 23%VAT, minus to ręczne czyszczenie płomieniówek oraz mała modulacja mocy

4. Lazar Focus 20KW - nie spalę drewna kawałkowanego

I co byś cie wybrali ? Dodam że jestem z Rybnika więc z serwisem Lazara i Elektrometu nie powinienem mieć problemu .

Edit: no i jeszcze rozważam RBR-ecoBIO 18KW ale nie mam na razie na jego temat żadnych danych (rozważam ponieważ węglówki są bardzo dobre).

Edytowane przez hydrogenium

Z gabarytow tych kotłow wnioskuję że kotłownię masz sporą wiec może Simpel - bardzo fajny łatwy w obsłudze z dobrze zrobionym algorytmem sterującym. Kociołek bardzo popularny w krajach skandynawskich i paru innych europejskich które są nastawione na ogrzewanie pelletem. Edytowane przez Puławiak

Z gabarytow tych kotłow wnioskuję że kotłownię masz sporą wiec może Simpel - bardzo fajny łatwy w obsłudze z dobrze zrobionym algorytmem sterującym. Kociołek bardzo popularny w krajach skandynawskich i paru innych europejskich które są nastawione na ogrzewanie pelletem.

Tak ,kotłownia nie najmniejsza 18m2. Też rozważałem Simpel'a jednak nie znalazłem primo skąd pochodzi, due nie wiem ja z serwisem na Górnym Śląsku i po trzecie jak z ceną części zamiennych i ich dostępnością.

Dzięki za rady. Kocioł wybrany. Stanęło na Lazar Smartfire 22. Kocioł nie bez wad ale z zaletami. Cena wypośrodkowana. Serwis i producent blisko. Kocioł będe montował z 1000l buforem ponieważ w przyszłości kiedy stanieją pompy ciepła (co nastąpi uważam dość szybko) wepnę w układ pompę ceipla która będzie grzała do -5 degC na zewnątrz, poniżej tej temperatury peleciak.

Kocioł będe montował z 1000l buforem ponieważ w przyszłości kiedy stanieją pompy ciepła (co nastąpi uważam dość szybko) wepnę w układ pompę ceipla która będzie grzała do -5 degC na zewnątrz, poniżej tej temperatury peleciak.

Przepowiadanie przyszłosci to nie jest prosta sprawa, mało komu sie to udaje, a 100% trafnosci nikomu.

Filozof z Ciebie.

Nie filozof, w swojej pracy muszę prognozowac przyszłosc bo przygotowanie analizy wykorzystania alternatywnych nosników energii to takie przewidywanie przyszłosci, ale ruchów cen w dół i zakresu tego spadku w przypadku pomp ciepła nie jestem stanie przewidziec.

Prognozowanie to równiez liczenie opłacalnosci działan termomodrnizacyjnych i tu równiez nic nie mozna powiedziec z calkowitą pewnoscią.

Edytowane przez asolt