domino34 25.05.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Ja nie chce się wdawać w niekończące się dyskusję pomiędzy zwolennikami jednego i drugiego. Po prostu uczulam, że jeśli zdecydowałaś się na piec na pellet to oprócz komina spalinowego postaw obok kształtkę z najlepiej dwoma kanałami wentylacyjnymi. To nie jest kwestia kosztów, tylko bezpieczeństwa i wymogów technicznych. Gadanie tylko o kosztach prowadzi do dziwnych stwierdzeń, które można by mnożyć. Przychodzi mi tylko przykład (trochę przerysowany): odbiorniki elektryczne podnoszą koszt instalacji bo trzeba ją wykonać kładąc przewody z żyłą PE. A to znów nie jest kwestia kosztów tylko normy, warunki i kwestie bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.05.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Witajcie Obecnie jestem na etapie ukonczenia projektu domu czekam na papierologie aby moc w granicach lipca rozpoczac budowe. Chcialem wczesnej dokonac wyboru pieca. Dom jest to parter okolo 110 m uzytkowych z garazem 2 stanowiskowym, kotlownia okolo 9 m. Budowany bedzie z solbetu 400 i ocieplony 15 steropianem, okna standard, dach welna 30 cm, strop lany. Zastanawialem sie poczatkowo miedzy groszkiem a pelletem, teraz sklaniam sie ku drugiemu. Jakie piece polecilibyscie mi do tego domu, albo co dodatkowo poprawic na etapie budowy i projektu? Generalnie projektant radzi mi rezygnacje z kominow wentylacyjnych a wyprowadzenie z kazdego pomieszczenia otworu i poprzez rure ocieplona welna i grzybka na dachu celem - prosze wybaczyc ale powtarzam co zapamietalem aby w przyszlosci mozna bylo zastosowac rekuperator. Prosze najbardziej o pomoc i sugestie w wyborze pieca i wymiennika oraz jesli macie jakies sugestie przed rozpoczeciem budowy zwiazane z materialami rowniez bede za nie wdzieczny. Pozdrawiam Po pierwsze,tak jak wyżej pisano,od razu idź w stronę WM z rekuperatorem ale bez GWC.Przy wylewaniu stropu w każdym pomieszczeniu zostaw przepust na anemostat.Wyżej też pisano,że ułożenie rur od wentylacji mechanicznej jest dziecinnie proste,poniżej masz zdjęcie jak to wygląda bo raczej nie jesteś tego świadomy i samemu spokojnie jak się nie jest inwalidą na wózku można to ułozyć: Koszt takich rur to ok.1000-1500zł,koszt rekuperatora,zależnie od budżetu od 1500-7000zł ale myślę,że za 4000zł znajdziesz odpowiedni no i wtyczkę do prądu też samemu można podpiąć. Paliwo stałe do tego domu to bzdura i nawet głupota,nawet jeśli zamiast węgla ma być pellet,system na paliwo stałe czy to wegiel czy to pellet jest po prostu drogi i nie opłacalny ekonomicznie biorąc pod uwagę koszt inwestycji/koszt eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 26.05.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Jak nie pellet to co? PC - wszystko oki ale oferty zaczynaly sie od 40 tys, WM nie dostalem nic ponizej 17 tys Albo taki rejon albo tak szukalem ale przerazilo mnie to dlatego skierowalem sie ku pelletowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Dla takiego domu można zrobić za połowę tej kwoty http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 26.05.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 A moglibyscie polecic albo podac namiary na kogos z woj. swietokrzyskiego gdzie moznaby zglosic sie o wycene (aby nie zdarli i nie wystraszyli) PC i WM? W sumie jeszcze wszystko moge ustaiic zanim nie klepne u projektanta. Moze uposledzony nie jestem ale z racji wykonywanej pracy (czeste dluzsze wyjazdy) raczej sam nie bede mogl zainstalowac sobie nawet WM o zonie nie wspomne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.05.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 (edytowane) Jak nie pellet to co? PC - wszystko oki ale oferty zaczynaly sie od 40 tys, WM nie dostalem nic ponizej 17 tys Albo taki rejon albo tak szukalem ale przerazilo mnie to dlatego skierowalem sie ku pelletowi. Bo nie wiesz konkretnie czego chcesz i co i ile potrzebuje Twój dom. Auto może być w segmencie A jak i w segmencie C i jeden i drugi to auto,podobnie jest z pompami i WM. Proponuje się zorientować i dokształcić bo za połowę tej ceny pompkę możesz mieć,podobnie jest z WM. Moze uposledzony nie jestem ale z racji wykonywanej pracy (czeste dluzsze wyjazdy) raczej sam nie bede mogl zainstalowac sobie nawet WM o zonie nie wspomne . Nie trzeba być upośledzonym,żeby zerknąć na allegro,zaznaczyć "kup teraz" i poszukać kogoś,kto jedynie rozłoży toto wg projektu i podłaczy to wszystko do reku i wsadzi wtyczkę do gniazdka: http://allegro.pl/kanal-wentylacyjny-75mm-pe-flex-d2p-termokontrol-i6164972047.html http://allegro.pl/rekuperator-dospel-optimal-400-lublin-centrala-i5296227795.html Podobnie jest z pompami,jak będziesz wiedział jakie Twój dom posiada obciążenie cieplne to poszukasz sobie przedział cenowy i rzucasz zapytanie do firm bazując np.na tym: http://allegro.pl/panasonic-pompa-ciepla-aquarea-hp-9-kw-230-v-i6155358787.html lub http://allegro.pl/atlantic-pompa-ciepla-alfea-ogrzeje-dom-do-120m2-i6207773734.html Firmy bazują na nie świadomości inwestorów wciskając im produkty w kosmicznych cenach. Oczywiście podłogówka po całosci,grzejniki ścienne to pozbawienie się komfortu życia,miejsca w domu i nie nadają się pod wspólczesne żródła ciepła czyli są przeżytkiem ze starych i do starych domów. Edytowane 26 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 26.05.2016 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Arturo72 do takiej pompy panasonic potrzebnyvbedzie bojler na cwu... Musi byc jakis specjalny? Ktory bedzie pasowal do pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.05.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Arturo72 do takiej pompy panasonic potrzebnyvbedzie bojler na cwu... Musi byc jakis specjalny? Ktory bedzie pasowal do pompy? Hej,namiary dokładne na tynkarzy zgubiłem,wiem,że firma nazywała się Lizoń spod Nowego Sącza Co do zasobnika cwu zalezy od ilości osób,ja mam zwykły Galmeta 300l SGWS,na 3 osoby i wannę styka spokojnie. Co do mocy pompy z innego tematu,to jak Ci wyszło 5kW to weź większą ale nie koniecznie T-CAP-a 9kW,trójfazowa zwykła też będzie ok a nawet jednofazowa,zalezy od różnic między nimi. Ja na poczatku miałem mieć Atlantica 8kW,tego z linka powyżej ale w tej samej cenie miałem T-CAP-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.06.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Witam!Ja może powrócę d tematu wątku - chcę poinformować o nowym produkcie w ofercie firmy Viessmann: Automatyczny kocioł Easypell to tanie, niezawodne i efektywne rozwiązanie, które jest idealnie zaprojektowane dla Twojej wygody. Komfort i niezawodność Kocioł Easypell łączączy wysoką wydajność i trwałość z prostotą konstrukcji. Dzięki temu jest niezawodny i bezpieczny oraz pozwala stworzyć prosty i wygodny w obsłudze system centralnego ogrzewania. Zapłon, odpopielanie tacy palnika oraz transport pelletu drzewnego są automatyczne. Elektroniczny regulator kotła z ergonomicznym programowaniem pozwala łatwo uzyskać pożądą temperaturę ogrzewania i ciepłej wody użytkowej. Zalety:◾Półautomatyczny system oczyszczania◾Automatyczne odpopielanie tacy palnika◾Automatyczne rozpalanie◾Atestowane zabezpieczenie przeciwpożarowe◾Podnoszenie temperatury powrotu w wyposażeniu seryjnym◾Automatyczne rozpoznawanie paliwa System ECO Efektywna kontrola i optymalizacja spalania poprzez czujnik temperatury płomienia i pomiar podciśnienia.Kontrola komory spalania czujnikiem temperatury w samej komorze umożliwia optymalne i szybkie dopasowywanie spalania do zmiennej jakości paliwa. Easypell działa tak samo, jak kocioł gazowy Pellet, jako paliwo, podawany jest od dołu (podsuwowo) na tacę palnika, przez napędzany silnikiem elektrycznym podajnik ślimakowy. Na tacy palnika następuje spalanie pierwotne. Powstaje przy tym palny gaz, który następnie zostaje wymieszany z tlenem w położonej powyżej tacy rurze ze stali nierdzewnej. Mieszanina gazu spala się w temperaturze ok. 800°C. Gorące spaliny przepływają następnie przez wymiennik ciepła. oddając energię wodzie kotłowej. Część spalin jest następnie zawracana do procesu spalania, a reszta jest odprowadzana przez dmuchawę do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 31.07.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Ok. Simpel to turecki kocioł do polski sprowadza go firma z Sopotu ( człowiek który od lat zajmuje się sprzedażą i serwisem kotłów pelletowych i dokładnie zna bolączki serwisu kotłów nie jeden raz dostaliśmy po du..... od różnych rodzimych producentów) wiec części są zabezpieczone i dostępne. Co do serwisu n GŚ to pewnie to ja będę załatwiał bo będę miał najbliżej. A cześć "awarii" takich błahostek to się załatwia przez zaprzyjaźnione firmy w regionie. Co do ceny części zamiennych to są na bardzo przyzwoitym poziomie często tańsze niż części do naszych rodzimych konstrukcji. No i muszę przyznać że kilkadziesiąt tych kotłów pracuje w różnych miejscach w PL i jest cisza i spokój, podłączony odpalony i działa. A kotły tego producenta w krajach skandynawskich mają bardzo dobrą opinię I dlatego znalazły się na polskim rynku. No to odkładany temat wrócił mi jak bumerang. Z początkiem września wypadało by zmontować kotłownię a tu kocioł nie wybrany. W temacie tego SIMPEL'a tp w instrukcji sterownika nie znalazłem tematu bufora. Czy z tego by wynikało, że bufor jest zbędnym kołem u wozy w przypadku mocy modulowanej i w żaden sposób nie poprawia pracy układu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 01.08.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 No to odkładany temat wrócił mi jak bumerang. Z początkiem września wypadało by zmontować kotłownię a tu kocioł nie wybrany. W temacie tego SIMPEL'a tp w instrukcji sterownika nie znalazłem tematu bufora. Czy z tego by wynikało, że bufor jest zbędnym kołem u wozy w przypadku mocy modulowanej i w żaden sposób nie poprawia pracy układu ? Witaj, jeśli interesuje Cię dodatkowo montaż bufora - wszystko zależy od instalacji, od jej specyfiki i od profilu zapotrzebowania na ciepło. Trudno odpowiedzieć jednoznacznie na Twoje zapytanie, chyba że podasz więcej szczegółów, ale jeśli jesteś zainteresowany rozbudową instalacji o bufor - polecam nasze wielofunkcyjne zbiorniki buforowe. Zasobniki buforowe wody grzewczej to zasobniki, w których przechowywana jest aktualnie niepotrzebna nadwyżka energii wyprodukowanej w wytwornicach ciepła (kotłach grzewczych, kotłach na drewno, pompach ciepła, modułach kogeneracyjnych), oddawana w razie potrzeby z powrotem do systemu grzewczego. Zasobnik uniwersalny to połączenie zasobnika buforowego wody grzewczej i pojemnościowego podgrzewacza wody. Pobór ciepła do podgrzewu wody użytkowej następuje za pośrednictwem zamontowanego wymiennika ciepła. Multiwalentne zbiorniki buforowe przygotowane są do równoczesnego przyłączenia wielu źródeł ciepła. Obok kotłów grzewczych na paliwa stałe można także przyłączać do nich instalacje kolektorów słonecznych i pompy ciepła. Polecam więcej o tych elementach systemu poczytać TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.09.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 W odniesieniu do poprzedniego posta o nowym, automatycznym kolte Easypell - to chciałbym poinformować, że teraz jest objęty ofertą specjalną i jego koszt to 18 100PLN! Zachęcam do kontaktu i zadawania pytań! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 20.09.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 W odniesieniu do poprzedniego posta o nowym, automatycznym kolte Easypell - to chciałbym poinformować, że teraz jest objęty ofertą specjalną i jego koszt to 18 100PLN! Zachęcam do kontaktu i zadawania pytań! fajnie. tylko że przy kwocie 18 tys kociol na pellet jest kiepska propozycja przy markowej pompie ciepla powietrze-woda za 20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.09.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) fajnie. tylko że przy kwocie 18 tys kociol na pellet jest kiepska propozycja przy markowej pompie ciepla powietrze-woda za 20 tys. No chyba, że potrzebujesz 20kW Edytowane 20 Września 2016 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 20.09.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 nawet przy grzałce nadal się kalkuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 26.09.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Witam Viessmann ma easypella za 18 100 zł - za połowę ceny kupisz Compact na pelety od Cichewicza http://www.cichewicz.pl/kotly-peletowe-compact-8-20-kw albo inne rozwiązania. Można już za 10 tys zł wybierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.04.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Przyjaciel stawia 80m2 dom z bali, planuje podłogówkę i piec na pelet. Podpowiedzcie proszę jakiej wielkości bufor do tak małego domku należałoby kupić. Może jakiś dwa w jednym na cele CO i CWU? Nie wiem czy na rynku są kotły o mocy mniejszej niż 10KW? Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 26.04.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Kotły masz 3 - 10 kW ale już piecyki wodne na pellet są od 2,5- 10 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.04.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Dzięki, A jakiś kocioł na pelet mógłbyś polecić, taki ze średniej półki cenowej, albo której firmy lepiej nie brać pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.04.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Przyjaciel stawia 80m2 dom z bali, planuje podłogówkę i piec na pelet. Podpowiedzcie proszę jakiej wielkości bufor do tak małego domku należałoby kupić. Może jakiś dwa w jednym na cele CO i CWU? Nie wiem czy na rynku są kotły o mocy mniejszej niż 10KW? Bufor im większy tym lepszy, są z zasobnikami CWU ( baniak w baniaku ) mniejszy od 10kW jest RBR-Eko Bio 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts