Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przyjaciel stawia 80m2 dom z bali, planuje podłogówkę i piec na pelet. Podpowiedzcie proszę jakiej wielkości bufor do tak małego domku należałoby kupić. Może jakiś dwa w jednym na cele CO i CWU? Nie wiem czy na rynku są kotły o mocy mniejszej niż 10KW?

80m2 i kocioł na pellet? Słabe to, bardzo słabe.

Nie lepiej te pieniądze przeznaczyć na panele PV i grzać prądem?

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

80m2 i kocioł na pellet? Słabe to, bardzo słabe.

Nie lepiej te pieniądze przeznaczyć na panele PV i grzać prądem?

Nie jest to mój wybór. Swoje uwagi wyargumentowałem, ale przy kredycie rzędu 150k zaszaleć zbytnio nie można.

P.S.

Ogrzewanie prądem może być dobrym pomysłem, kiedyś już na ten temat z inwestorem rozmawiałem. Teraz gdy domek stoi SSO osiągnięte, widzę że fundamenty nie są ocieplone to raczej nie byłby dobry pomysł. Fachofcy wcisnęli kit, że przy balach fundamentu się nie ociepla :bash:

Niby inwestor ma sam odkopać fundamenty i je ocieplić...

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

• 2 months później...

Pytanie do kolegi Puławiak:

Jestem na etapie elektryki i hydrauliki w nowym domu:

- ok.125m pow. użytkowej

- parter + poddasze do ewentualnej adaptacji (ok. 100m)

- planowane ocieplenie - styropian grafit 20 cm

- podłogówka ok. 80m

- w 3 pokojach grzejniki

- 2 drabinki w łazienkach

- zasobnik cwu ok 220l

- poddasze - planowane ocieplenie wełną i płyty g-k

W związku z powyższym proszę polecić porządny piec na pellet do w/w budynku. Sprzedawca poleca mi Lazar Smartfire 15KW - czy warto?

Hmm...

Kocioł na pellet kosztuje podobnie co pompa ciepła a ogrzewanie nim jest droższe, więc gdzie sens?

Myślę, że taka sytuacja wynika z obawy przed nowymi technologiami... Dla wielu inwestorów pompa ciepła to po prostu jeszcze abstrakcja.

Wiem... może to dziwić, skoro tyle tych urządzeń sprzedaje się rok do roku.... Myślę, że warto w tym miejscu napisać, że z szacunków PORT PC wynika, że tylko w roku 2016 sprzedano łącznie ok. 23.000 szt. pomp ciepła.

Szkoda że panowie z PORT PC nie prowadzą statystyk.Np. ilu jest zadowolonych użytkowników z niskiego zużycia energii przy zachowaniu komfortu cieplnego a nie łażeniu w swetrach.i kombinowaniu na taryfach?.Przy pompce jednego możemy być tylko pewni"BEZOBSŁUGI" reszty już niekoniecznie.A gdzie są teraz te panele słoneczne tak kilka lat temu reklamowane?Wciskali to każdemu jak popadnie aby tylko sprzedać.Bez znaczenia było czy ten system jest dla kogoś opłacalny.Jakoś nie widzę "gęsto" na dachach budynków tych solarów w krajach gdzie nasłonecznienie jest dużo większe jak w Polsce. Edytowane przez Barliniak

Szkoda że panowie z PORT PC nie prowadzą statystyk.Np. ilu jest zadowolonych użytkowników z niskiego zużycia energii przy zachowaniu komfortu cieplnego a nie łażeniu w swetrach.i kombinowaniu na taryfach.Przy pompce jednego możemy być tylko pewni"BEZOBSŁUGI" reszty już niekoniecznie.A gdzie są teraz te panele słoneczne tak kilka lat temu reklamowane?Wciskali to każdemu jak popadnie aby tylko sprzedać.Bez znaczenia było czy ten system jest dla kogoś opłacalny.Jakoś nie widzę "gęsto" na dachach budynków tych solarów w krajach gdzie nasłonecznienie jest dużo większe jak w Polsce.

i to jest właśnie przykład, że przydałaby się akcja informacyjna dla społeczeństwa. przecież energia z PC jest w podobnej cenie co przy pellecie bez "kombinowania" z taryfami, jak się "kombinuje" to jest znacznie taniej. przy okazji - moi rodzice grzeją stary dom węglem i "kombinują" przy taryfach. obniżyli dzięki temu rachunki bez specjalnych wyrzeczeń (wcześniej zmywarkę włączali o 21, teraz o 22). to co nazywasz kombinowaniem i czego nie robi większość inwestorów to inaczej tzw. myślenie, a nie kierowanie się jakimiś bzdurnymi mitami.

Teraz to żeś chlapnął :) Dla samej zmywarki nie opłaca się brać 2 taryf .Nie napisałeś już że ten prąd dwutaryfowy jest z tej dziennej droższy od jednotaryfowego i aby to się opłacało trzeba dużo zużyć tego prądu w drugiej taryfie. Zmywarka razem z pralką nie zrekompensują tego.Ja chcę mieć ciepło w domu a to "ciepło" to jest pojęcie bardzo względne dla każdego inaczej więc proszę nie wciskajcie kitu że pompka jest dla każdego dobrym rozwiązaniem.

Teraz to żeś chlapnął :) Dla samej zmywarki nie opłaca się brać 2 taryf .Nie napisałeś już że ten prąd dwutaryfowy jest z tej dziennej droższy od jednotaryfowego i aby to się opłacało trzeba dużo zużyć tego prądu w drugiej taryfie. Zmywarka razem z pralką nie zrekompensują tego.Ja chcę mieć ciepło w domu a to "ciepło" to jest pojęcie bardzo względne dla każdego inaczej więc proszę nie wciskajcie kitu że pompka jest dla każdego dobrym rozwiązaniem.

co za bzdury, dalej chyba nie rozumiesz. przez cały weekend i przez święta prąd jest dwa razy tańszy w G12W. do tego po 10 godzin dziennie. poza tym jest niewiele droższy niż w G11. tak jak napisałem - bez wyrzeczeń i bez ogrzewania elektrycznego można zaoszczędzić sporo kasy. ale jak nawet takiego czegoś nie potrafi się zrozumieć...

nadal nie rozumiem sensu instalacji kotła na paliwo stałe w nowym domu, skoro jego koszt z kotłownią to kilkadziesiąt tys. zł, a np. energia w taniej taryfie wychodzi o kilka groszy drożej przy kotłowni elektrycznej za 3-4 tys. zł. koszt instalacji PC jest niższy niż kotła na paliwo stałe, a koszt energii 2-3 razy niższy, chyba że ma się skopaną instalację. wyjaśnij mi to na liczbach, a nie na "pojęciu względnym".

i to jest właśnie przykład, że przydałaby się akcja informacyjna dla społeczeństwa. przecież energia z PC jest w podobnej cenie co przy pellecie bez "kombinowania" z taryfami,

Tu się zgodzę - szeroka kampania informacyjna jest potrzebna, ale nie zwykła, informacyjna. Potrzebna jest dyskusja na temat zalet, zasad korzystania z systemu, poszanowania energii.

Czy nie uważacie, że mogłaby to robić np gmina? Kampanie informacyjne i rzetelne spotkania? Oto co dzisiaj wynikło z kontroli RDOŚ i Małopolsce - kilkanaście gmin ukarano za lekceważenie problemu niskiej emisji!

co za bzdury, dalej chyba nie rozumiesz. przez cały weekend i przez święta prąd jest dwa razy tańszy w G12W. do tego po 10 godzin dziennie. poza tym jest niewiele droższy niż w G11. tak jak napisałem - bez wyrzeczeń i bez ogrzewania elektrycznego można zaoszczędzić sporo kasy. ale jak nawet takiego czegoś nie potrafi się zrozumieć...

nadal nie rozumiem sensu instalacji kotła na paliwo stałe w nowym domu, skoro jego koszt z kotłownią to kilkadziesiąt tys. zł, a np. energia w taniej taryfie wychodzi o kilka groszy drożej przy kotłowni elektrycznej za 3-4 tys. zł. koszt instalacji PC jest niższy niż kotła na paliwo stałe, a koszt energii 2-3 razy niższy, chyba że ma się skopaną instalację. wyjaśnij mi to na liczbach, a nie na "pojęciu względnym".

Ale żeś się rozpisał :) napisz lepiej ile konkretnie zł Twoi rodzice zaoszczędzili używając zmywarkę w drugiej taryfie.Chłopak ja posiadam 2 taryfy i wszystko w prądzie oprócz OC więc opowieści o rzekomych dużych oszczędnościach możesz włożyć w bajki.Poprostu jest trochę taniej kilka złotych miesięcznie.Dlatego porywanie się na 2 taryfy dla zmywarki i pralki to żadna oszczędność.

Ale żeś się rozpisał :) napisz lepiej ile konkretnie zł Twoi rodzice zaoszczędzili używając zmywarkę w drugiej taryfie.Chłopak ja posiadam 2 taryfy i wszystko w prądzie oprócz OC więc opowieści o rzekomych dużych oszczędnościach możesz włożyć w bajki.Poprostu jest trochę taniej kilka złotych miesięcznie.Dlatego porywanie się na 2 taryfy dla zmywarki i pralki to żadna oszczędność.

oszczędzają na pralce, zmywarce, dwóch lodówkach, jakimś większym gotowaniu w weekendy. na pewno nie jest to kilka zł miesięcznie, a przynajmniej kilkanaście. do tego mają teraz możliwość grzania ciepłej wody w okresie letnim za pomocą grzałki (w sumie niewiele drożej w naszym rejonie niż kotłem na pellet, o ile nie taniej uwzględniając sprawność takiego potwora do grzania wody). u siebie mam wszystko dokładnie opomiarowane i od przejścia na G12W zużywamy 32-40% prądu bytowego w drogiej, reszta w taniej. czasem włączamy pralkę w drogiej. nawadnianie idzie mi w drogiej taryfie, bo nie mam jeszcze odpowiedniej automatyki.

czyli podsumowując - bez specjalnych wyrzeczeń na pewno nie straci się na prądzie dwutaryfowym, a przy grzaniu prądem czy pompą tylko się zyskuje. skoro grzanie prądem jest niewiele droższe w taniej taryfie niż grzanie pelletem (a kotłownia kosztuje nawet 10 razy mniej), a grzanie pompą ciepła jest 2-3 razy tańsze (a kotłownie kosztuje podobnie jak pelletowa lub mniej), to jaki z tego wniosek? nadal nie odniosłeś się do mojego pytania na temat sensu montażu kotła na paliwo stałe w nowym domu. przypominam o liczbach, a nie "pojęciu względnym".

... to jaki z tego wniosek?

Że w Barlinku produkują pellet i coś mi się zdaje, że nasz kolega Barliniak może mieć z tym coś wspólnego.

Dla mnie jedynym fajnym rozwiązaniem z pelletem jest hybrydowy wkład kominkowy. Właśnie taki poleciłem ostatnio koledze do jego całorocznego domku letniskowego, w którym ma już jakiś stary wkład.

Że w Barlinku produkują pellet i coś mi się zdaje, że nasz kolega Barliniak może mieć z tym coś wspólnego.

też to miałem napisać. dodam jeszcze ciekawostkę:

Przecież kolega wyraźnie sprostował ,że chce powietrzną pompę do CWU a peleciaka do CO.Sam zamierzam tak zrobić aby nie palić po sezonie grzewczym.

naprawdę super interes.

Moi rodzice grzeją gazem a po przejściu na taryfę weekendową rachunki za prąd spadły im o 20%. Naprawdę nie wiem co ludźmi kieruje wybierając pellet zamiast PC.

Panie Liwko, czytajc wszystkie posty dotyczace wyboru kotła na pellet, odnoszę wrażenie, że jest pan instalatorem badz sprzedawca PC. Ten temat dotyczy tylko kotłów pelletowych. A co do oplacalności, koszt zakupu PC okolo- 30000 zl plus odwiert pionowy 15000 to wychodzi 45000 zl. Piec pelletowy 12000 plus komin 4000 daje nam 16000. Roznica wynosi 29000 zl. Liczac, ze koszt uzytkowania PC wyniesie jakies 1900 zl w skali roku a kotla na pellet 3500 zl ( koszt zakupu pelletu i pradu do zasilania ) to mamy roznice 1600. Przy takich wyliczeniach to koszt zwrotu PC wynosi okolo 18 lat. Jedyna wygoda w PC jest, ze nie musisz jej obslugiwac codziennie.