Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Liwko, czytajc wszystkie posty dotyczace wyboru kotła na pellet, odnoszę wrażenie, że jest pan instalatorem badz sprzedawca PC. Ten temat dotyczy tylko kotłów pelletowych. A co do oplacalności, koszt zakupu PC okolo- 30000 zl plus odwiert pionowy 15000 to wychodzi 45000 zl. Piec pelletowy 12000 plus komin 4000 daje nam 16000. Roznica wynosi 29000 zl. Liczac, ze koszt uzytkowania PC wyniesie jakies 1900 zl w skali roku a kotla na pellet 3500 zl ( koszt zakupu pelletu i pradu do zasilania ) to mamy roznice 1600. Przy takich wyliczeniach to koszt zwrotu PC wynosi okolo 18 lat. Jedyna wygoda w PC jest, ze nie musisz jej obslugiwac codziennie.

skąd te liczby? dlaczego takie bzdury wypisujecie i mity rozpowszechniacie? przykładowo GHS Ruda Śląska robi kotłownię na PC za 21 tys. zł (Samsung, komplet ze zbiornikiem). można taniej (ja dostawałem oferty na kompletną kotłownie na PC PW Panasonic w kwocie 20 tys. zł). PC gruntowe też nie kosztują na pewno 45 tys. zł (u podanego wyżej dostawcy są w cenie nieco ponad 30 tys. zł z odwiertem, zasobnikiem CWU i robocizną). można taniej na prostej polskiej PC. a co z oddzielnym pomieszczeniem na pellet? tego nie liczysz? piec pelletowy i komin za 14 tys. zł z robocizną, zasobnikiem CWU i wszystkim? można tak jak dla PC pokazać inne ceny - był tu gdzieś jakiś kocioł pellet za 20 tys. zł (sam kocioł). i co wtedy?

Nie bzdury, tylko fakty... trzech znajomych ma pompy ciepla i zawsze byly podobne koszty zakupu i instalacji. A te PC które Pan proponuje to za taką cenę, to jaką mają wydajność i ile kosztuje ich eksplatowanie ? Z tego co wiem to PC na powietrze ma mniejszą wydajność , jest głośna wiec odpada w terenie mocno zurbanizowanym. PC gruntowa z montazem za 30 000 :) hmmm tak 15 000 kosztuje sam odwiert a PC za 15 000 to tak jak by kupic pelleciaka za 6000 zl (przerbiony smieciak z palnikiem na pellet).

Nie bzdury, tylko fakty... trzech znajomych ma pompy ciepla i zawsze byly podobne koszty zakupu i instalacji. A te PC które Pan proponuje to za taką cenę, to jaką mają wydajność i ile kosztuje ich eksplatowanie ? Z tego co wiem to PC na powietrze ma mniejszą wydajność , jest głośna wiec odpada w terenie mocno zurbanizowanym. PC gruntowa z montazem za 30 000 :) hmmm tak 15 000 kosztuje sam odwiert a PC za 15 000 to tak jak by kupic pelleciaka za 6000 zl (przerbiony smieciak z palnikiem na pellet).

Widzę że wiedzę w temacie masz przeogromną.

Gruntowa pompa ciepła kosztuje podobnie co kocioł na pellet, ale dochodzi odwiert lub kolektor poziomy. O ile kolektor poziomy można zrobić w cenie komina do pelletu, to za odwiert należy zapłacić nieco więcej. Obecnie mój kolega koło Wałcza buduje dom i za kompletny kolektor pionowy płaci 65zł/mb. Ma do wywiercenia 150mb więc zapłaci niecałe 10tys. Do tego pompa za 12-14tys., plus graty do kotłowni niemal jak przy pellecie.

Moja PC kosztowała 10tys i śmiga już dziewiąty rok. Średnio za CO płacę około 800-900zł za sezon. Dom 133m2.

Widać jesteśmy przed sezonem, pompki ruszyły na żer :)

Całą zimą ani widu ani słychu a tu na raz znowu boom pompowy, tylko jeszcze Arturo brakuje do kompletu, hehe

Przypomnę może dla mniej kumatych albo celowo nie kumatych.

Tytuł wątku to: Jaki kocioł na pellet, dom 140m2

Myślę że już aż nadto "napłodziliście" wątków o pompach i chyba macie gdzie pisać.

Robicie celowo taki bajzel na forum?

Jeśli ktoś wchodzi na forum i szuka działu o instalacji RTV to chyba chce o niej coś poczytać i się dowiedzieć, jeśli ktoś szuka informacji o ociepleniu szuka takiego działu, podobnie jeśli ktoś chce poczytać o kotle na pellety szuka wątka o kotle na pellety a nie o pompie ciepła przy okazji obrzuca się go obelgami jaki to on jest niedouczony i głupi.

W sumie patrząc na to z boku chyba widać kto ma problem z czytaniem słowa pisanego, chyba bardziej Ci najświatlejsi ze światłych :)

Mam to w czterech literach czy ktoś sobie zamontuje kocioł na pellet czy pompę ciepła (byle nie węgiel), w przeciwieństwie do ciebie nie zarabiam na systemach grzewczych.

Gdybym założył temat "Jaki sznur wybrać, żeby się skutecznie powiesić", to będziesz też pisał tylko i wyłącznie na temat? Napisałem przecież, że ostatnio poleciłem koledze kominek hybrydowy na pellet, więc w czym widzisz problem?

Bez odbioru.

wydajność pomp jest jest wystarczająca do współcześnie budowanego domu 140 m2 (wszystkie dane na stronie). są to akurat pompy renomowanych producentów, polska gruntówka wyjdzie taniej (podobnie zresztą jak te renomowane przy płaskim wymienniku). koszt eksploatacji na pewno niższy niż przy kotle pelletowym. tak pompy gruntowej (dowolnego producenta, w tym polskiego, bo porównanie do taniego kotła pelletowego jest całkowicie nietrafione, ale dobrze wiedzieć że dobry kocioł musi swoje kosztować) jak i powietrznej.koszt instalacji raczej niższy, bo nadal nikt z kotlarzy nie napisał ile w sumie kosztuje kompletna kotłownia z robocizną, kominem z obróbkami, oddzielnym brudnym pomieszczeniem, składem opału itd. i nadal nikt nie napisał jaki sens ma kocioł na pellet z tą całą maszynownią, skoro kocioł elektryczny to wydatek 10 razy mniejszy, a koszt 1 kWh w taniej taryfie to zwykle kilka groszy więcej niż przy pellecie, czyli grzanie prądem wychodzi we współczesnym domu (normowym, niespecjalnie energooszczędnym) 500-1000 zł drożej. nie trzeba przy tym przeglądów, kominiarza, nie trzeba wozić paliwa itd.

ale pocieszaj się się nadal, że masz tanią kotłownię :). przy okazji - ja nie mam pompy ciepła

Mam to w czterech literach czy ktoś sobie zamontuje kocioł na pellet czy pompę ciepła (byle nie węgiel), w przeciwieństwie do ciebie nie zarabiam na systemach grzewczych.

Hmmm? wytykasz mi że ja handluję i zarabiam a wygląda to tak jakbyś to Ty robił :)

Nie świruj Liwko z tymi pompami za 10 tysięcy bo krzywdę ludziom robisz tymi bajdami.

Ewentualnie bierz poopę w troki i sprzedawaj te pompki po dyszcze albo po dwie dyszki już z montażem i robocizną, zapewne będzie o Tobie bardzo głośno na forum nawet bez profilu i nie ogonisz się od klientów.

Pamiętasz? był taki jeden biznesmen i plótł podobne dyrdymały o taniości pomp, wytrzymał w biznesie chyba ze 3 miesiące z tą taniością.

11 lat temu zacząłem czytać to forum i dzięki niemu popełniłem bardzo mało błędów podczas budowy swojego domu. Nic nie pisałem tylko czytałem. Przesiewałem ziarno od plew i wyciągałem wnioski a i tak nie ustrzegłem się błędów (o nich też pisałem). Nikogo na tym forum nie jestem do niczego w stanie zmusić, każdy ma swój rozum i powinien z niego korzystać. Jednak nie wszyscy są tak techniczni jak ja, więc staram się czasami pomóc i naprowadzić na lepsze rozwiązanie. Czy źle robię? Czy jest to w moim interesie finansowym? Więc proszę cię, odpimpaj się ode mnie sprzedawco kopciuchów i zajmij się modernizacją starych kotłowni. Tak dla nas wszystkich będzie lepiej.

Liwko, klaudiusz_x, imprahil , czytajcie jaki to temat !!! Po co sie udzielacie w tym dziale!!! Tutaj się szuka rozwiazań CO na paliwa stałe. Ja dużo czytałem na temat PC , kotłów na ekogorszek, a teraz szukam rozwązania na pellet. Mając ograniczone fundusze wybiera się najlepsze rozwiązanie na swoją kieszeń. Nie mam dużej działki więc nie mogę zrobić PC z kolektorem poziomym. PC powietrzna, tez odpada, za blisko sąsiedzi którym będzie przeszkadzała praca pompy oraz wydajność takiej pompy jest mniejsza. Gaz u mnie też nie wchodzi w grę, najbliższa nitka gazu ziemnego jest około 1 kilometr. Myślałem o ekogroszku z podajnikiem ale brudna kotłownia i obsługa to tragedia. Wiec mój znajomy podpowiedział mi o pelleciaku. Czysta kotłownia mały piec oraz mniej problemów z obsługą. Co do pomieszczenia na skład to i tak mam w nowo budowanym domu wolne pomieszczenie na składowanie pelletu, Co do kominu, mój komin systemowy kosztował 1900 zł plus dochodzi klinkier powyżej dachu, koszt budowy takiego komina jest wliczony w koszt budowy domu. Dużo ludzi ma też podobny problem i dlatego decyduje się na takie rozwiązanie. Pewnie zaraz będziecie gadać że warto zainwestować w gruntową PC z kolektorem pionowym, ale jeszcze raz mówię koszt odwiertu to jest 150 zł od metra a głębokość jest zależna od gruntu. Czytając opinie ludzi na różnych forach, aby była dobra i wydajna gruntowa PC to koszt wynosi około 25000 zl. Moj sąsiad ma PC danfossa kosztowała go 50000 5 lat temu, faktycznie kosztuje go ogrzewanie z CWU około 1500 zł rocznie ale jaki jest czas zwrotu !!! Teraz, pytanie jak padnie pompa to co wtedy??? nie mówiąc o wyładowaniach atmosferycznych !! Wiec dla mnie jest lepszym rozwiązaniem pelleciak i właśnie szukam. Zastanawiam się nad DEFRO BIO SLIM lub DEFRO EKO SLIM

... koszt odwiertu to jest 150 zł od metra

Czytasz posty? Ja 9 lat temu płaciłem za gotowy kolektor pionowy 80zł/mb, teraz koledze robią za 65zł/mb. Wejdź na pierwszy lepszy portal aukcyjny i sam się przekonaj :p

Ale jak chcesz się koniecznie pchać w pellet to się pchaj, tylko nie miej później do nikogo pretensji, że droga inwestycja i wysokie rachunki.

Czytasz posty? Ja 9 lat temu płaciłem za gotowy kolektor pionowy 80zł/mb, teraz koledze robią za 65zł/mb. Wejdź na pierwszy lepszy portal aukcyjny i sam się przekonaj :p

Ale jak chcesz się koniecznie pchać w pellet to się pchaj, tylko nie miej później do nikogo pretensji, że droga inwestycja i wysokie rachunki.

Co do kosztów odwiertu - dużo zależy od gruntu w jakim wiercimy, czyli od metody wiercenia. Warto więc, zanim coś założymy, sprawdzić budowę geologiczną....

Już to kiedyś pisałem trzeba by poszukać. Ogólnie drzewny i cena uzależniona od lokalnego dostawcy raczej polecam korzystać z peletu produkowanego na lokalnym rynku a tego jest coraz wiecej i ma coraz lepszą jakość

nie krępuj się i napisz jakieś konkrety. z Twojej wypowiedzi wynika, że nie najtaniej ten pellet wychodzi

tzw markowe sa w widełkach 850-1000zł/tona, czyli jak dobry ekogroszek, tyle,że różnica jest ok. 17-19MJ vs. 26-28MJ

u nas lokalny producent z roślin energetycznych sprzedaje za jakies 600zł z tego co kojarzę. Tyle,że ten tzw agro ogólnie gorzej się spala (czytaj częstsze czyszczenie paleniska oraz możliwe spieki w popielniku, takie zlepione mniej-więcej na kształt dłoni odpady). tutaj jednak zaczyna to miec sens, pod warunkiem,że godzimy się na częstsza obsługę.

Sporo zalezy od tego, gdzie mieszkasz, jaki dostęp do pelletu i jaka jego jakość

Podałeś podobna cenę jak lokalny u nas, nie podałes jednak z czego ten pellet jest

U mnie w tej cenie nie ma mowy o pelecie z drzewa liściastego , to pellet z roślin energetycznych

Szacuje sie odważnie,że wierzba energetyczna po przetworzeniu na pellet (rozdrobnienie, szuseszenie,prasowanie) ma 17MJ

i poszukajcie sobie z czym się wiąże hodowla wierzby, ile ubywa nieodwracalnie wody podczas jej hodowli, jakie dodatkowe atrakcje związane z zawartością chloru czy mykotoksyn gwarantuje.

same przyjemności

inne, teoretycznie lepsze rośliny pod uprawe na pellet to m.in.

ślazowiec czy miskantus

różowo jednak nie jest, bo te tanie pellety opierając się na przykładzie wierzby mszczą się na trwałości konstrukcji stalowej i na kominach, taniej jest więc teoretycznie.... lepiej szukac i patrzeć na ten z drzewa liściastego lub ewentualnie iglastego. Rejony z dużymi producentami mebli m.in.rejon miejscowości Piaski, tam można trafić na pellet powstający przy okazji wykonywanej produkcji z trocin...