Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ruszająca się wylewka

wirach

Recommended Posts

Witam!

Mój problem to wylewka z "miksokreta" na ogrzewaniu podłogowym ( 13cm styropianu układanego osobiście "na zakładkę") dokładnie po 3 tygodniach od wylania ( przez 2 tygodnie systematycznie "pielęgnowana" tj. zraszana wodą - wszystkie okna pozamykane) wylewka w salonie na styku trzech płyt oddzielonych dylatacją ze styropianu ( 2cm grubości - moim zdaniem to za dużo ale się posadzkarzom nie chciałem wpierniczać) zaczęła się ruszać tj. jak przechodzę po posadzce to się płyty uginają o jakieś 2mm ;( dodatkowo w miejscu ich połączenia w narożniku posadzka się podniosła o jakieś 3mm ( na 2,5m łacie)

wykonawca każe czekać - niby się powinno ułożyć - ale jakoś nie widzi mi się czekanie do końca sierpnia z układaniem kafli, dodam że nie odpalałem jeszcze podłogówki i nie wiem czy czekać czy lepiej zacząć wygrzewanie i może coś pęknie i się ułoży

Czy ktoś przerabiał już taki problem - czekać te 2 miesiące - czy brać wykonawcę za d... i kazać kuć?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Kamil

Płyty grzewcze powinny być zdylatowane przerwą od 5 do 8 mm wypełnioną paskiem pianki i zdyblowane co 40 cm.

Płyty same się nie ułożą a kafle mogą popękać.

Porozmawiaj rzeczowo z wykonawcą na temat naprawy wylewki, chociaż będzie to trudne ze względu na kable grzewcze.

Podniesienie w rogach wynika z niejednorodnego, powierzchniowego zagęszczenia betonu, co przy skurczu podczas wiązania objawia się odkształceniami. Pozdrawiam.

P.S. Szczegóły nt wylewek, dylatacji, czy ogólnie podłogówki ma mojej www w poradach dotyczących podłogówki.

Witam!

Mój problem to wylewka z "miksokreta" na ogrzewaniu podłogowym ( 13cm styropianu układanego osobiście "na zakładkę") dokładnie po 3 tygodniach od wylania ( przez 2 tygodnie systematycznie "pielęgnowana" tj. zraszana wodą - wszystkie okna pozamykane) wylewka w salonie na styku trzech płyt oddzielonych dylatacją ze styropianu ( 2cm grubości - moim zdaniem to za dużo ale się posadzkarzom nie chciałem wpierniczać) zaczęła się ruszać tj. jak przechodzę po posadzce to się płyty uginają o jakieś 2mm ;( dodatkowo w miejscu ich połączenia w narożniku posadzka się podniosła o jakieś 3mm ( na 2,5m łacie)

wykonawca każe czekać - niby się powinno ułożyć - ale jakoś nie widzi mi się czekanie do końca sierpnia z układaniem kafli, dodam że nie odpalałem jeszcze podłogówki i nie wiem czy czekać czy lepiej zacząć wygrzewanie i może coś pęknie i się ułoży

Czy ktoś przerabiał już taki problem - czekać te 2 miesiące - czy brać wykonawcę za d... i kazać kuć?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Kamil

zraszanie wodą to dobre dla betonu na zewnątrz w słoneczne dni. W pomieszczeniach przykrywa się folią. Zbyt obfite i czeste zraszanie może pogorszyc jakośc wylewki. Okres zasadniczej hydratacji trwa 30 dni. W tym czasie wylewka powinna osiągnąc założoną wytrzymałość na ściskanie. Czekaj i następnie wygrzej zgodnie z załączonym do pieca harmonogramem wygrzewania. Jezeli wylewka popęka oznaczać to będzie, że ma więcej wody niz powinna, o ile w okresie 30 dni warunki klimatyczne były odpowiednie dla jej schnięcia