Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!Pytanie jak w temacie tzn czy można bez znaczącego osłabienia konstrukcji przekuć się przez wieniec opaskowy i wkuć całą rure kanalizacyjną pionową o średnicy 110mm (pion kanalizacyjny) w ściane nośną z BK o grubości 24 cm???

Nie jestem konstruktorem budowlanym, ale myślę tak:

- pionowa rura w ścianę - nie powinno być problemów, chociaż mam u siebie wkutą (pionowo) sporą wiązkę kabli w ściankę działową YTONG 11,5 cm i ścianka pękła dokładnie tak jak idzie ta wiązka.

- przekucie przez wieniec - gorzej, może bez uszkodzenia zbrojenia wieńca "dałoby radę", ale skonsultowałbym się z konstruktorem.

Miałem podobny problem, ale ściana nośna (wewnętrzna) była z Porothermu 25.

Po konsultacjach zmniejszyłem przekrój rury do 75mm, zas u góry pod samym sufitem dałem odsadzkę na częściowe obejście wieńca.

W rezultacie po otynkowaniu odsadzka nie jest widoczna

Rura służy jako odpływ z wanny i pralki (nie obsługuje sedesu).

Rozważałem też zwężenie wieńca, przy jednoczesnym jego obniżeniu w tym miejscu (wyjęcie jednego pustaka), ale był by kłopot z gięciem zbrojeń.

Miałem podobny problem: podciąg 29 cm a pod nim ściana nośna podpierająca go. I przez to miała iść rura kanalizacyjna 11cm.

Mój inspektor stwierdził, że to osłabia nośność podciągu o prawie połowę i trzeba go podeprzeć na większej długości, czyli wydłużyć ścianę nośną (zamienić kawałek działowej na nośną).

Albo obejść podciąg bokiem. Wybrałem to drugie rozwiązanie.