Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam mieszkanie komunalne do remontu i dzisiaj miałem wizytację państwa inspektorów ze zbilk.

Przyczepili się do drzwi łazienkowych, bo są 60cm a wg nich powinny być 80, chociaż nic nie zostało zmienione poza skrzydłem, futryna została stara, taka jaką zastałem. JEdynie przesunąłem ściankę i szerokość łazienki z 85cm zrobiłem 120cm

Czy jest jakaś podstawa prawna mówiąca o drzwiach w budynkach wybudowanych przed ustanowieniem przepisu mówiącego o minimum 80cm?

Z góry dzięki za odpowiedź.

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75, poz. 690 z póź. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.)

tekst jednolity - aktualizacja z dn.27.05.2004

Cytat:

§ 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza.

2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych.

Cytat:

§ 75. 1. Drzwi do pomieszczenia przeznaczonego na stały pobyt ludzi oraz do pomieszczenia kuchennego powinny mieć co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy.

2. W budynku użyteczności publicznej drzwi wewnętrzne, z wyjątkiem drzwi do pomieszczeń technicznych i gospodarczych, powinny mieć co najmniej szerokość 0,9 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy.

3. Drzwi, o których mowa w ust. 1 i 2, nie powinny mieć progów.

Całość można przeczytać pod adresem:

http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4?OpenDocument&View=n&Cat=ap&Count=10

Życzę miłej lektury i pozdrawiam

Znaleziono w necie