Magdalena Fijołek 03.07.2014 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Mam problem z listwami przypodłogowymi - chciałabym drewniane, pomalowane na biało, wysokie na 8-10cm ale jest problem ze ścianami: wszystkie są krzywe i nierówne! Remontujemy z mężem domek z początku lat 80. i nie ma mowy aby choć jedna ściana była ok. Nasi majstrzy mówią żebym zapomniała w tej sytuacji o oblistwowaniu z drewna bo szczeliny pomiędzy deską a ścianą będą ogromne i nie będzie jak tego zlikwidować gdyż deska nie będzie wystarczająco giętka. W naszym wypadku drewnopodobne listwy z pvc odpadają gdyż są obrzydliwe, narożniki zawsze odpadają i wszystko wygląda mało elegancko. MDF zachowuje się podobnie jak deska do tego nie jest tani więc też raczej odpada. Ktoś miał podobny problem? Jak sobie z tym poradzić? Będę wdzięczna jeśli podzielicie się swoimi doświadczeniami w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 04.07.2014 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Albo równanie ścian, albo listwy wyysokie sztywne i maksymalna redukcja szpar ile sie da a reszte akrylowac od góry( dla ułatwienia gięcia wysokiej liswty można ja nacinać od tylnej części) , albo rezygnacja z wysokich listw i założyc niskie trójki lub 6tki.W starym budownictwie czesto z krzywymi scianami ida w parze krzywe posadzki. Za każdym razem jednak efekt fali na listwie pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena Fijołek 04.07.2014 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Posadzki były wylewane nowe wiosną tego roku więc są proste. Równanie ścian nie wchodzi w grę, nie chcemy aż tak inwestować ponieważ zamieszkamy tam tylko na 4-5 lat dlatego też wszystko robimy tanio aczkolwiek żeby to ładnie wyglądało. Napisałeś "maksymalna redukcja ścian" czyli co? Gęsto kołkować listwę? W ogóle jak listwę najlepiej zamocować w naszym przypadku - na klej czy kołki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 06.07.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 na klej , nie widać wiercenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 06.07.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 na klej , nie widać wiercenia Ładna jesteś i w dodatku dobrze radzisz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.07.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Mam problem z listwami przypodłogowymi - chciałabym drewniane, pomalowane na biało, wysokie na 8-10cm ale jest problem ze ścianami: wszystkie są krzywe i nierówne! Remontujemy z mężem domek z początku lat 80. i nie ma mowy aby choć jedna ściana była ok. Nasi majstrzy mówią żebym zapomniała w tej sytuacji o oblistwowaniu z drewna bo szczeliny pomiędzy deską a ścianą będą ogromne i nie będzie jak tego zlikwidować gdyż deska nie będzie wystarczająco giętka. W naszym wypadku drewnopodobne listwy z pvc odpadają gdyż są obrzydliwe, narożniki zawsze odpadają i wszystko wygląda mało elegancko. MDF zachowuje się podobnie jak deska do tego nie jest tani więc też raczej odpada. Ktoś miał podobny problem? Jak sobie z tym poradzić? Będę wdzięczna jeśli podzielicie się swoimi doświadczeniami w tym temacie. Jakiej wielkości są szpary między ścianą a cokołem? Cokoły 8-10cm wysokie kłaść do ściany jak lecą. Szpary wypełnić akrylem i te wypełnienia pomalować na kolor ściany. Problemem będzie łączenie w rogach. Jeżeli powstaną i tam szpary między cokołami także wypełnić akrylem białym. W sumie prosta sprawa. Wykonać trzeba precyzyjnie i czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 08.07.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 A ja się podłączę z innym pytaniem. U nas też ściany krzywe i akryl na pewno pójdzie w ruch. Natomiast będą też szpary przy podłodze. Listwy są slimy 12 mm i niestety w kilku dobrych miejscach nie zakrywają pozostawionej pod ścianą dylatacji.. Jak z tym sobie poradzić? Kit? Bo mam pewne obawy aby robić to samemu, nie chcę nic popsuć, mówiąc delikatnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 08.07.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 na klej , nie widać wiercenia Ale jaki klej Taka ładna że zasponosrowałbym jej podłoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena Fijołek 11.07.2014 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Jakiej wielkości są szpary między ścianą a cokołem? Cokoły 8-10cm wysokie kłaść do ściany jak lecą. Szpary wypełnić akrylem i te wypełnienia pomalować na kolor ściany. Problemem będzie łączenie w rogach. Jeżeli powstaną i tam szpary między cokołami także wypełnić akrylem białym. W sumie prosta sprawa. Wykonać trzeba precyzyjnie i czysto. Szpary są 0,5-1cm, pewnie znajdą się i trochę szersze. Zdaję sobie sprawę że to precyzyjna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts