Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie listwy przypodłogowe na krzywe/nierówne ściany?

Recommended Posts

Mam problem z listwami przypodłogowymi - chciałabym drewniane, pomalowane na biało, wysokie na 8-10cm ale jest problem ze ścianami: wszystkie są krzywe i nierówne! Remontujemy z mężem domek z początku lat 80. i nie ma mowy aby choć jedna ściana była ok. Nasi majstrzy mówią żebym zapomniała w tej sytuacji o oblistwowaniu z drewna bo szczeliny pomiędzy deską a ścianą będą ogromne i nie będzie jak tego zlikwidować gdyż deska nie będzie wystarczająco giętka.

W naszym wypadku drewnopodobne listwy z pvc odpadają gdyż są obrzydliwe, narożniki zawsze odpadają i wszystko wygląda mało elegancko. MDF zachowuje się podobnie jak deska do tego nie jest tani więc też raczej odpada.

Ktoś miał podobny problem? Jak sobie z tym poradzić? Będę wdzięczna jeśli podzielicie się swoimi doświadczeniami w tym temacie.

Albo równanie ścian, albo listwy wyysokie sztywne i maksymalna redukcja szpar ile sie da a reszte akrylowac od góry( dla ułatwienia gięcia wysokiej liswty można ja nacinać od tylnej części) , albo rezygnacja z wysokich listw i założyc niskie trójki lub 6tki.W starym budownictwie czesto z krzywymi scianami ida w parze krzywe posadzki.

Za każdym razem jednak efekt fali na listwie pozostanie.

Posadzki były wylewane nowe wiosną tego roku więc są proste. Równanie ścian nie wchodzi w grę, nie chcemy aż tak inwestować ponieważ zamieszkamy tam tylko na 4-5 lat dlatego też wszystko robimy tanio aczkolwiek żeby to ładnie wyglądało. Napisałeś "maksymalna redukcja ścian" czyli co? Gęsto kołkować listwę? W ogóle jak listwę najlepiej zamocować w naszym przypadku - na klej czy kołki?

Mam problem z listwami przypodłogowymi - chciałabym drewniane, pomalowane na biało, wysokie na 8-10cm ale jest problem ze ścianami: wszystkie są krzywe i nierówne! Remontujemy z mężem domek z początku lat 80. i nie ma mowy aby choć jedna ściana była ok. Nasi majstrzy mówią żebym zapomniała w tej sytuacji o oblistwowaniu z drewna bo szczeliny pomiędzy deską a ścianą będą ogromne i nie będzie jak tego zlikwidować gdyż deska nie będzie wystarczająco giętka.

W naszym wypadku drewnopodobne listwy z pvc odpadają gdyż są obrzydliwe, narożniki zawsze odpadają i wszystko wygląda mało elegancko. MDF zachowuje się podobnie jak deska do tego nie jest tani więc też raczej odpada.

Ktoś miał podobny problem? Jak sobie z tym poradzić? Będę wdzięczna jeśli podzielicie się swoimi doświadczeniami w tym temacie.

Jakiej wielkości są szpary między ścianą a cokołem?

Cokoły 8-10cm wysokie kłaść do ściany jak lecą. Szpary wypełnić akrylem i te wypełnienia pomalować na kolor ściany. Problemem będzie łączenie w rogach. Jeżeli powstaną i tam szpary między cokołami także wypełnić akrylem białym. W sumie prosta sprawa. Wykonać trzeba precyzyjnie i czysto.

A ja się podłączę z innym pytaniem. U nas też ściany krzywe i akryl na pewno pójdzie w ruch. Natomiast będą też szpary przy podłodze. Listwy są slimy 12 mm i niestety w kilku dobrych miejscach nie zakrywają pozostawionej pod ścianą dylatacji.. Jak z tym sobie poradzić? Kit? Bo mam pewne obawy aby robić to samemu, nie chcę nic popsuć, mówiąc delikatnie ;)

Jakiej wielkości są szpary między ścianą a cokołem?

Cokoły 8-10cm wysokie kłaść do ściany jak lecą. Szpary wypełnić akrylem i te wypełnienia pomalować na kolor ściany. Problemem będzie łączenie w rogach. Jeżeli powstaną i tam szpary między cokołami także wypełnić akrylem białym. W sumie prosta sprawa. Wykonać trzeba precyzyjnie i czysto.

Szpary są 0,5-1cm, pewnie znajdą się i trochę szersze. Zdaję sobie sprawę że to precyzyjna robota.