jasiek71 11.07.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Obserwowałem kolektory próżniowe w zimie i wiem jak się rozgrzewają i ile jest dni słonecznych. Tak sie składa ,że w zimie dni są krótki .Ciekawe jak pompa pracuje w nocy kolektor nie jest żadnym wyznacznikiem, temperatura to nie wszystko, wystarczy tylko porównać powierzchnię ... w moich stronach w sezonie grzewczym miałem 63 dni w pełni słoneczne , w poprzednim sezonie było 67 ..., czyli jak by nie patrzeć 1/3 sezonu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.07.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 To zwracam honor .U mnie totalny brak słońca w sezonie. A mam 20 m2 na dachu.Miało wspomagać podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toniwa 17.07.2014 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 A czy GWC rurowe o długości 50 m obsłuży (czyli na wyjściu temperatura dodatnia, gdy na wejściu -18 st. C) jednocześnie wentylację o wydajności ok 200 m3/h i pompę ciepła do cwu o potrzebach ok 450 m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedet 25.10.2019 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Odkopię stary temat, gdyż nie chcę zakładać nowego. Na początku przedstawię moją obecną sytuacje. Dom o małym zapotrzebowaniu na ciepło, 100% podłogówki podłączone bezpośrednio pod kocioł gazowy Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ErP, do tego zasobnik CWU 200l z dwoma wężownicami. Pod górną podłączony jest kocioł gazowy, pod dolną pompa ciepła do CWU Ochsner Europa 302 (moc 2,0kW, zasobnik 300l - aktualnie wykorzystywany jako bufor). W lato pompa chłodziła dom (podłączona pod rekuperację, teraz przestawiona jest na powietrze wywiewane z rekuperatora). Chciałbym wykorzystać pompę do ogrzewania domu (posiadam taryfę Enea G12AS), a więc od godz 22 do 6 chodzi pompa). Jak to sensownie podłączyć i wysterować? Opcja 1: Podłączenie bufora PC (jest w nim niewykorzystana wężownica) szeregowo (pytanie czy na zasilaniu czy na powrocie). Rozwiązanie najprostsze, ale sterowanie tym jest mocno ograniczone (mogę ustawić pompę obiegową w kotle na pracę ciągłą ale grozi to przegrzaniem domu, można też dać termostat pod zasilanie kotła, ale to nie jest dla niego zalecane). Nie wiem też czy wysoka temp wpadająca na wymiennik ciepła w kotle nie spowoduje błędów. Opcja 2: Podłączenie równoległe i osobna pompa dla bufora, 2 zawory zwrotne przy pompach, aby jedna pompa nie pchała wody w drugą pompę a w podłogówkę. Sterowanie można ogarnąć na termostatach w1209 lub czymś podobnym, dodatkowo można dać zawór mieszający termostatyczny na wyjściu z bufora. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Wykonanie będzie "tymi ręcami" jak większość w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makthom 27.10.2019 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 To jest ogólnie bardzo ciekawy temat- u mnie taka CWU możę i by zdała egzamin, szczególnie, że są De Ditrich, które kosztują około 7k i są splitami. Moja podłogówka, to nie jest główne źródło ogrzewania domu, chcę bym po prostu miał ciepło w podłodze w łazienkach. Po co instalować całą pompę ciepła o mocy 5kw, bo takie są najmniejsze, do tego trzeba by też dobrać nowy zasobnik, itp. Czy jest możliwe by załatwić to taką cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedet 27.10.2019 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Główny problem z pompą ciepła do CWU to praca w niskich temperaturach, czyli wtedy gdy potrzeba ciepła najbardziej. W moim przypadku pompa korzysta z ciepła wywiewanego z reku. Aktualnie działa w godzinach nocnych, w taniej taryfie prądu i ładuje zasobnik CWU. Czekam na duże mrozy, aby zobaczyć jak się wtedy będzie zachowywać. Dzięki GGWC za reku zawsze jest dodatnia temp.Mam już nową pompę obiegową, aby podłączyć bufor pompy ciepła pod podłogówkę, jednak nadal nie wiem jak najlepiej wysterować układ pompa ciepła + kocioł gazowy do ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts