Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wynosi/wyniesie koszt budowy Twojego domu w przeliczeniu na m2 powierzchni uzytkowej? (co liczyć  

80 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile wynosi/wyniesie koszt budowy Twojego domu w przeliczeniu na m2 powierzchni uzytkowej? (co liczyć

• Jeszcze nie zacz

Recommended Posts

O kosztach budowy było już wiele razy.

W dyskucjach często ścierają się dwie frakcje: "marzycieli" i "sceptyków". Sama należałam kiedyś do frakcji pierwszej, ale im dalej w las, tym bliżej mi do drugiej, niestety... Chociaż dalej nie chcę się pogodzić z kwotami podawanymi przez większość zamieszkałych "domowników" . Ale kończę dopiero stan surowy...

Czy tak jest zawsze? O to chodzi w tej ankiecie. :wink:

Dla ujednolicenia danych przyjmijmy, że:

- powierzchnia domu będzie to powierzchnia użytkowa wraz z pomieszczeniami gospodarczymi i garażem/garażami

- w cenę nie wliczamy działki ani jej uzbrojenia (np. wodo- czy gazciągu, jeśli ponosilismy jego koszty, a jedynie koszt przyłączy

- za "gotowy dom" uważamy dom bez mebli, ale z wykończonymi wszystkimi ścianami i podłogami, z urządzeniami łazienkowymi (kibelki, umywalki, natryski itp.) oraz z wykończonymi: tarasem/ami, podjazdem do garażu i dojściem do domu oraz choćby tymczasowym ogrodzeniem (chyba, ze docelowo nie ma być ogrodzenia)

- jeśli ktoś mieszka już w swoim domu, ale np. nie ma jeszcze podłóg na poddaszu, zrobionej jednej łazienki, tarasu i płotu, to należy do grupy "zaawansowanych budujących"

Bardzo jestem ciekawa wyników... Zapraszam wszystkich do zabawy! :D

:wink:

https://forum.murator.pl/topic/19158-koszty-budowy-widziane-quotz-g%C3%B3ryquot-i-quotz-do%C5%82uquo/

Nie wypełniam ankiety, bo jeszcze nie zaczęłam budowy, dopiero planuje, ale jestem bardzo ciekawa jej wyników. Piszcie, piszcie !!! No i może podawajcie od razu standart wykończenia, bo jakieś terakoty "amerykanskie" są droższe pewnie od rodzimych :D

Coś dziwnego stało sie z tytułem mojego postu :(.

Dokleiło sie"cóś" na końcu i za nic nie mogę tego poprawić, stale wychodzi to samo. Może Redakcja pomoże?

WWiola, ależ wypełnij ankietę jak najbardziej! :D Przecież na pewno planujecie jekiś budżet, zakładacie jaki duży dom będziecie budować (nawet jesli nie macie jeszcze projektu). Właśnie o konfrontację planów z

rzeczywistością budowlaną mi chodzi.

Nawet jeśli Twoje plany są bardzo optymistyczne - to czyje nie są na początku? bez tego chyba nikt nie zacząłby budowy :wink:! Do odważnych świat należy...

Coś dziwnego stało sie z tytułem mojego postu :(.

Dokleiło sie"cóś" na końcu i za nic nie mogę tego poprawić, stale wychodzi to samo. Może Redakcja pomoże?

Witam,

To sa chyba tzw "nieprzewidziane koszty budowy" :D :D :D

Pozdrowienia

Jestem w trakcie kończenia stanu surowego. Gdy po dwóch tygodniach ślęczenia nad cennikami skończyłem kosztorys dla swojego domu to się załamałem. Wyszło grubo powyżej 1700PLN/m2. Im dalej w las tym bardziej jestem przekonany że z moimi wyliczeniami muszę się pogodzić i zamiast próbować walczyć z cyframi należy szukać dodatkowego źródła zasilania finansowego.

Przez wykończony dom rozumiem dom w pełni gotów do zamieszkania. Z elewacją, podłogami, urządzonymi łazienkami, w pełni urządzoną kuchnią, ogrodzeniem docelowym, podjazdami.

bez wykończeniówki i ogrodzenia (właśnie jestem w trakcie) nie wyszło najgorzej coś ok. 1,4k/m2 (dom zadaszony, okna i drzwi zewnętrzne, wszelka instalacja, wylewki)

no ale w ankiecie były ustalone kryteria, więc pobieżna analiza (uwzględniająca gusta i preferencje przyszłych użytkowników) dała cenę niestety powyżej 1,7k/m2 (nie liczyłam kuchni i umeblowania)

ale, z tą wykończeniówką to , można dyskutować, no bo jedne np. kafle kosztują 20 zł/m2, a inne 120zł/m2 i wszystko zależy od preferencji kupującego (to samo drzwi, sanitariaty, etc), więc raczej jest to, mało porównywalne

Liczylam dlugo i skrupulatnie. Mam obecnie stan nie zupelnie gotowy do zamieszkania. Niewykonczone poddasze, niewykonczone podlogi, ale mam wszystkie okna i instalacje. Brakuje niektorych drzwi wewnetrznych i drzwi garazowych. Tak czy inaczej, jesli nawet na wykonczenie tego wydam dokladnie tyle co na doprowadzenie do obecnego stanu i tak wychodzi ok 1400 za m.kw.

z tego co mam zrobione- stan surowy zamknięty, tynki, wylewki, instalacje

wod-kan, elektryczna, alarm, antenowa, CO,

kupione- płytki,panele podłogowe, wyposażenie łazienek,

do zrobienia- BOS(szambo :roll: ), położenie płytek, schody, drzwi

wewn., gniazdka i wyłączniki, malowanie

wychodzi mi 1530za mkw.

Nie liczyłem wyposażenia kuchni, lepszejszego ogrodzenia od frontu bo

nie wiem kiedy to zrealizuję i za ile?

Chyba zmieszczę się w przedziale 1400- 1700 za mkw.

Ja mam dom prawie skończony. Można w nim żyć, ale co to za życie. Zaznaczyłem przedział 1400-1700 zł, bo jeśli wszystko zostanie już dokończone tak jak ma być to wyjdzie mi trochę prawie 1700 zł/m2. Ale to i tak jest sam koszt budowy bez działki. Poza tym korzystam z ulgi na budowę i mam prawo do odzyskania 23 tys. zł od podatku. Więc o tyle mógłbym teoretycznie obniżyć koszty budowy.

Można tanio, a można też drozej. Np dom 192 + garaż 49 m2 = 241 m2

W wersji pesymistycznej (czyli pułap maks) dom na gotowo kosztował będzie 530 tys. Na gotowo, czyli w wersji standardzie 'powyżej minimum' z łazienkami, okładzinami, meblami kuchennymi, szafami wnękowymi, odkurzaczem centr, oœwietleniem, kominkiem i wszystkimi instalacjami w tym komp i tvsat - bez reku, klimy, gwc, solarów i bez mebli), a na zewnštrz z orodzeniem, bramš, œmietnikiem, szambem, podjazdem i z byle jakim trawnikiem.

Z tego wychodzi wychodzi 2200 / m2.

Ludzie z innej częœci Polski będš się pukać w głowę, ale z tego co wiem to pod Warszawš to standard - przynajmniej dla inwestorów nie zatrudniajšcych teœciów i żon ani samych siebie. Nie mówię, że nie da się taniej. Ale majšc tyle pieniędzy na budowę, buduje się doœć komfortowo. Paru moich znajomych zbudowało właœnie za tyle. A jeœli nie osišgnęli tego pułapu, to znaczy że mieszkajšc nadal coœ wykańczajš.

Jeœli doliczy się do tego ogród 30 tys. to cena wychodzi 2320 / m2

A z działkš za 120 tys to już 2821 / m2

Podobnie jak Gosc nade mną będę budować w Warszawie - tfu na psa urok!

Wstępnie liczę się z koniecznością wydania 2000 zł/mkw. Nie zdziwi mnie, jeśli wyjdzie drożej. Niestety, cała Polska uważa że w Warszawie to ludzie majo, panie duuużo kasy Smutne, ale prawdziwe.

• 1 month później...

Należy jeszcze wziąść pod uwagę metraż domu. Im budynek jest mniejszy tym cena metra2 jest większa.

Koszty stałe takie jak: - geodeta, doprowadzenie mediów, ogrodzenie, szambo lub kanalizacja itd. inaczej się rozkładają przy 100m2 a inaczej przy 300m2

Ponadto kupując np. pokrycie dachu na 300m2 uzyskuje się inne rabaty niż za 1/3 tego.

• 2 weeks później...
Dom jak na zdjęciu 164.4 m kw po podłodze części mieszkalnej + 28 m kw garaż z pom. gosp., chcę zbudować za 300 tys. zł. (nie licząc kosztów wstępnych: projekt, przyłącze prądu, studnia, architekt, geodeta) w średnim standardzie, bez szaleństw ale i zbytniej oszczędności. Czy mi się uda- zobaczymy. Wg. projektanta, jeśli uwzględnimy podniesiony VAT, powinien kosztować ok. 250.000 zł.
Jestem na finiszu i zrobiłam podsumowanie. Wyszło mi 1800 zł/m2. Nie liczyłam koinka ale za to ogrodzenie docelowe (działka narozna!), podjazdy z kostki, stan do wprowadzenia. Nie jest to mało (powierzchnia 127+23 garaż) ale zero pracy własnej i nie zawsze tanie ekipy. Ale warto było!!!
  • 2 weeks później...

Józia S. i magi!

Co zrobiłyście, że udało Wam uzyskać tak niski koszt metra?! :o

My jesteśmy na etapie wybierania działki. Projekt domku tez juz jest, ale wg naszych wyliczeń (i wyliczeń biura projektów) koszt metra kwadratowego bedzie wynosił ok.1800zł/mkw! :cry:

Czy budowałyście systemem gospodarczym? Na czym mozna było zaoszczędzić? Z jakich materiałów budowałyście? Podzielcie się doświadzceniem...

koks