tomek898989 04.07.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Tutaj dyskutujemy na temat naszego dziennika budowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 11.07.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Witam,gratuluję dotychczasowych efektów prac:p My z budową Szmaragda III ruszamy w przyszłym roku. Pozwolenia już posiadamy. W tym roku robimy podjazd, ponieważ pozwolenie ma tylko rok ważności. Mam pytanie ile poszło ci piasku do zasypania fundamentów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 14.07.2014 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Cześć. U nas do zasypania i obsypania terenu w okół budynku potrzebowaliśmy około 300 ton +. Będzie jeszcze potrzebny piach do zasypania tarasu i schodów, ale przywieźli nam 330 ton piachu więc powinno starczyć. W weekend nie miałem czasu niestety na zdjęcia. Dzisiaj już panowie murują pierwszą kondygnację i podobno idzie im dosyć sprawnie. Także dzis wieczorem zdjęcia juz z wylewką i jakimiś tam ścianami Jeżeli chodzi o ławy to faktycznie szerokie. w niektórcy miejsach dochodziły nawet do 100 ponieważ koparka tak jakoś wiecej wybrała... Ale u nas są podmokłe tereny i glina więc potrzebne były solidne fundamenty pod tego klocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 14.07.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Dziękuję za odpowiedź Mam jeszcze pytanie do waszej 4 wprowadzaliście jakieś zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 15.07.2014 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 tak, ale raczej kosmetyczne, nic znaczącego. na dole to tylko w sumie murek 1,20m oddzielający jadalnię od salonu i spiżarnia pod garażem, natomiast na górze kosztem garderoby bedzie pralnia z wejsciem z lazienki a kosztem czesci sypialni bedzie garderoba obok pralni, takiej wielkosci jak miala byc pierwotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 15.07.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Spiżarka pod garażem? My robimy czesciowo pod schodami i podobnie pralnie na piętrze. Możesz zobaczyc ns naszych planach. A masz jakies rys zmian? A zmieniacie cos w kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 15.07.2014 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 sory, miało byc pod schodami w tej wnęce co jest w garażu niestety nie mamy rzutów zmian tylko naniesione w projekcie zmiany. Kanalizacja idzie tak jak w projekcie. A czemu pytasz? coś powinniśmy zmienić przy takiej opcji pralni? bo z tego co widze to akurat pion idzie akurat w scianie pomiedzy łazienką a nasza zaplanowaną pralnią i nie powinno być problemu z odprowadzeniem wody z pralni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 15.07.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Macie spiżarkę w tym samym miejscu co my. nasza ciągnie się aż do ściany salonu. Kanalizację musimy ruszyć ponieważ zmieniliśmy układ łazienek na parterze (w originale były tam dwie, a my robimy wspomnianą spiżarkę i łazienkę z prysznicem) i układ wc i bidetu na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 15.07.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Kibicuję. Dom podobny do mojego. Z tej samej pracowni, tylko że mój po duuużych przeróbkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 29.07.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Budowa pięknie idzie wam ładnie wygląda ta teriva:D Ile was będzie kosztował tan strop. My mamy robić dwa stropy wylewane i liczymy po 15 tyś za szt. Mieliśmy budować w przyszłym roku, ale coś nas naszło i fundamenty zaczynamy w przyszłym tygodniu:lol2: Mam jeszcze jedno pytanie ile liczycie porotermu na cały dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 29.07.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Może masz ochotę pokazać gdzie budujesz? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124167-projekt-SZMARAGD-pracownia-MG-PROJEKT&p=6200493#post6200493 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 29.07.2014 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 (edytowane) certa, w tle to raczej nie jest Kasjopea. to bardzo duzy dom, nie wiem czy nie jakis Opal czy cos w tym stylu. Jezeli chodzi o okno to racja, zrezygnowalismy z niego poniewaz chcielismy miec mozliwosc ulokowania wiecej szafek na scianie Octans, koszt belek pustaka (teriva) oraz całego betonu na sam strop to w naszym przypadku koszt około 7 tyś zł. Ale jakby dodacdo tego nadproza podciągi wience,schody itd to łącznie wyjdzie około 10-11 tysięcy, a no i dodać trzeba jeszcze zbrojenie, no to wyjdzie też cos około 15 tysięcy pewnie Ciężko wyliczyć bo nadproża moi fachowcy zalewali z betoniarki. A porothermu jeszcze nie wiem dokładnie ile pojdzie, bo kupilem wg zestawienia ale tam chyba liczyli bez otworów bo kilka palet zostanie do zwrotu. Kupilem 34 palety 25tki a poszło dopiero 17. za jakieś dwa trzy tygodnie będe miał wszystko czarno na białym, ponieważ mój majster powiedzial ze najpożniej do konca sierpnia bede mial juz SSO z dachem odeskowanym i przykrytym papą. Edytowane 29 Lipca 2014 przez tomek898989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 29.07.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 My kupiliśmy 25 - 2400 szt i 12 - 960 szt i zastanawiamy się czy nam starczy. I jeszcze jedno pytanie jakiej grubości dałeś styropian na fundamenty bo my w projekcie mamy gr 12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 29.07.2014 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 to mozecie byc spokojni ze Wam wystarczy bo my kupilismy 25, 2448 sztuk i tak jak mówię, zostanie sporo. Jak skończą murowac i nie zapomnę to napisze ile zostało styropian dalismy styrodur 10 cm. Nie patrzyłem w sumie nawet ile jest w projekcie, tylko taki mi majster kazał kupić i taki kupiłem AHA kwestia jaki porotherm kupujecie bo chyba winerberger a plecewice czy jakiś max to mają troche inne wymiary i to też wpływa na potrzebną ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgos1719512610 06.08.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam, przymierzamy się do budowy domu i naszym faworytem jeśli chodzi o projekt jest również Szmaragd. U nas ma być wersja do zbliźniaczeniaChcielibyśmy jednak w miarę możliwości zobaczyć taki dom "na żywo".Czy byłaby możliwość obejrzenia Państwa domu? Jeśli to oczywiście nie byłby problem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 15.08.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 tomek898989 planujecie może wentylacje mechaniczną z rekuperatorem ? P.S. Forumowicze co myślicie o małej zmianie na piętrze na takie coś ? zyskujemy sypialnie z tarasem, dużą garderobą i łazienką no i 2 pokoje, tylko mały minus, ten pokój nad garażem nie będzie miał wysokiego okna ale reszta to same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 16.08.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Witaj lucascom:)zmiany można zrobić, ale rzeczywiście pokój nad garażem nie będzie atrakcyjny. Możesz w nim zrobić jeszcze jedno takie same okno na drugiej ścianie, aby nie było za ciemno. Wówczas w tej łazience od sypialni głównej możesz okno przenieść na tą samą ścianę i zachować symetrię na elewacji, ale nie jest to konieczne. I druga rzecz musisz puścić nowe piony do tych łazienek, bo w tym projekcie główny pion jest razem ze kominem wentylacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 16.08.2014 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Tomku obniżałeś tego chudziaka pod garażem? U was jest podwójny garaż, a mój szmaragd 3 ma na jego połowie garaż. I teraz zastanawiamy się jak to ugryźć wylać garaż niżej niż pokój, nie wiem czy to jest wykonalne jak tam nie ma żadnej ściany fundamentowej? Czy będzie taka wytrzymałość? Czy nie będzie to pękać? Brakuje mi tych rzutów poprzecznych, bo w projekcie są trzy na jednej stronie tylko w części i tylko AA i BB mam całego domu. Dodatkowo brak mi opisu podłogi w pomieszczeniu gospodarczym bo jest różnica 15 cm, a garażu 20, po analizie widać że w garażu nie ma warstwy styropiany, który jest w całym domu. Czy wylewać niżej pokój razem z garażem? U ciebie zauważyliśmy, że darowałeś sobie obniżenia pod przejścia w pomieszczeniu gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 24.08.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam, przymierzamy się do budowy domu i naszym faworytem jeśli chodzi o projekt jest również Szmaragd. U nas ma być wersja do zbliźniaczenia Chcielibyśmy jednak w miarę możliwości zobaczyć taki dom "na żywo". Czy byłaby możliwość obejrzenia Państwa domu? Jeśli to oczywiście nie byłby problem. Pozdrawiam zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 01.09.2014 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Witajcie, sory za mały przestój z mojej strony, ale miałem urlop no i jeszcze duzzo spraw na głowie związanych zbudową. Mamy już praktycznie skonczony SSO z obdeskowanym i papowanym dachem. Murarzom zostało dwa dni pracy. Daszek nad tarasem i wylanie schodów wejsciowych do domu. Także teraz ewentualnie można śmiało zajrzeć do naszego domy. wszystkie ściany juz sa wiec jako taki obraz rzewczywistosci mozna uzyskac Na dniach postaram się wrzucic zdjecia z kolejnych etapów i koncowego efektu. Wentylacji mechanicznej nie planujemy. Octans, my mamy obnizony chudziak w garazu kotłowni spiżarni i slowni względem reszty czyli czesci mieszkalnej. Dziwne,ze u was nie ma ściany fundamentowej pomiedzy tym pokojem a garazem, ale wg mnie to zaden problem, bo jezeli poprosisz murarzy aby wymurowali bloczki i tam, to bedziesz mial ja tak zrobilem w jednym przypadku gdy wymyslelismy sobie dodatkową sciane 25 cm oddzielajaca garaz od spizarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts