beatagl 05.07.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 WitamCzy pod takie ogrodzenie należy zrobić fundament na całej długości , czy tylko na długości muru ? http://images53.fotosik.pl/390/a48a9907649f0ca5gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 05.07.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Tylko pod mury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 08.07.2014 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Tylko pod mury. Dziś rozmawiałam z dwoma różnymi wykonawcami i każdy z nich powiedział, że bezwarunkowo musi być na całości zrobiony fundament !!! Może jeszcze ktoś napisze swoją opinię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 08.07.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 to ja dam punkt dla wersji pod całością, w celu spięcia całości - tak samo się robi przy bramach, żeby nie było problemów z otwieraniem podczas ujemnych temperatur...Z tym, że pod bramą i bramką, fundament nie musi sięgać poziomu "0". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 08.07.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Dziś rozmawiałam z dwoma różnymi wykonawcami i każdy z nich powiedział, że bezwarunkowo musi być na całości zrobiony fundament !!! Może jeszcze ktoś napisze swoją opinię ? Bo dla nich to zarobek Współpracujemy z firmą która takich fundamentów pod całość nie robi, nie ma potem problemów Oczywiście możesz dorzuć te kilka metrów betonu, zaszkodzić nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edelka 11.07.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Widzę, że ogrodzenie to będzie wykonane z muru pełnego, dlatego taki fundament musi być posadowiony tylko pod mury poniżej przemierzenia gruntu tj. od 80 - 140 cm i 10 cm szerszy od muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 12.07.2014 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 (edytowane) Brama jest bardzo ciężka ( 200kg), więc ostatecznie zdecydowałam, że robię fundament na całości, zalewam na głębokość 100cm i tak jak podpowiada edelka 10cm więcej na szerokości od planowanego muru. (Dodatkowo wyjdzie 1,5 m3 betonu + zbrojenie na dodatkowe 5m.) Słupy szaluje i zalewam betonem aby stworzyć solidną podporę do zakotwiczenia bramy, nie wiem jeszcze z czego będzie reszta muru, materiał wybiorę po wylaniu fundamentu. Fotorelację i pełny opis na moim dzienniku wkrótce dziękuje za wszystkie podpowiedzi Edytowane 12 Lipca 2014 przez beatagl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts