Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obciążenie oczyszczalni

Andrzej_

Recommended Posts

Witam,

posiadam oczyszczalnie Sotralentz bio uno, posadowioną za nisko o około 60 cm. Teren mam bardzo sypki więc chciałbym na tej oczyszczalni postawić prostokątny murek z bloczków betonowych, maksymalnie trzy warstwy po 20 bloczków, pytanie czy będzie to bezpieczne dla zbiornika? Pod bloczkami zbrojona ława fundamentowa o szerokości 29cm i grubości 14cm.

Pozdrawiam

Andrzej_

Cztery pale (pęczki) betonowe wpuszczone "okrakiem" obok oczyszczalni i oparcie ławy zbrojonej na nich załatwi temat. Oczyszczalnia nie będzie obciążona tą konstrukcją, ale kosztowało będzie.....

No tak, to załatwia sprawę. W jakimś zwięzłym gruncie to nawet oparcie tej ławy poza wykopem powinno wystarczyć. Ale w piasku to nie wiem...

Panowie, ale naprawdę 1500kg to tak dużo? To tak jakby na około oczyszczalni, czy teoretyzując nawet bezpośrednio na samym zbiorniku stanęło 20 osób. Tu nie będzie punktowego nacisku na poziomą płaszczyznę zbiornika tylko w zasadzie na pionowe ścianki, po obwodzie patrząc. Pomijając kwalifikacje osoby montującej tą oczyszczalnię, a w zasadzie całkowity ich brak to powiedziano mi, że obciążenie jest nawet wskazane aby zbiornik nie został wyparty gdy poziom wód gruntowych będzie wysoki.

Pozdrawiam

Andrzej

Panowie, ale naprawdę 1500kg to tak dużo? To tak jakby na około oczyszczalni, czy teoretyzując nawet bezpośrednio na samym zbiorniku stanęło 20 osób. Tu nie będzie punktowego nacisku na poziomą płaszczyznę zbiornika tylko w zasadzie na pionowe ścianki, po obwodzie patrząc. Pomijając kwalifikacje osoby montującej tą oczyszczalnię, a w zasadzie całkowity ich brak to powiedziano mi, że obciążenie jest nawet wskazane aby zbiornik nie został wyparty gdy poziom wód gruntowych będzie wysoki.

Pozdrawiam

Andrzej

A pozwoliłbyś tym 20 osobom stanąć na swoim samochodzie?

No wiem, wiem, przegiąłem troszkę :cool:

Ale chodzi o to, że pytasz o sprawy związane z wytrzymałością zbiornika - to raczej nie jest pytanie na forum. Tak mi się wydaje. Nawet jak się wypowie ArturStadnik, to też nie będziesz go mógł chwycić za d... jak się pomyli. Na razie masz dwie opinie, że lepiej nie robić tego, co zamierzasz. Poczekaj, może pojawią się trzy pozytywne.

Tak, muszę zrobić murek ponieważ oczyszczalnię mam za nisko, terem piaszczysty i wszystko zsypuje się na oczyszczalnię, Do tego chciałbym zasłonić oczyszczalnie jakimiś roślinkami, krzewami itp ale w okolicy oczyszczalni teren jest pochyły więc jak cokolwiek bym podlewał to i tak by spływało do oczyszczalni. Chcę po prostu uzyskać płaski teren, z zagłębieniem w którym będzie oczyszczalnia.

To pomyśl o płycie odciążającej, albo rozbuduj ławę do kształtu "#". Oparcie na stabilnym gruncie (poza wykopem) zabezpieczy zbiornik przed obciążeniem. Swoją oczyszczalnię nie bałbym się przykryć tak jak proponujesz, ale bio uno ani Twojego gruntu nie znam. Z tego co napisałeś to masz teren piaszczysty czyli niewysadzinowy. Na pewno da radę, ale zawołaj jakiegoś dobrego budowlańca - oszacuje jaka konstrukcja rozłoży wystarczająco nacisk. Może się okazać, że np. wystarczy zastosować matę z grubej geowłókniny i na tym fundament.

Kształt ławy # odpada, aby dojść do gruntu rodzimego nieruszonego wykopem to bym chyba musiał po 5 metrów ławy dokładać. Jak montowali oczyszczalnię to koparka wyrąbała dziurę jak na staw jakiś, a do tego faktycznie mały staw się robił bo woda podchodziła i opadały brzegi wykopu.

przed wylaniem ławy to planuję jeszcze gdzie się da wysypać cement i porządnie zlać wodą aby wsiąkło i chociaż trochę związało grunt poniżej.

Jeśli ktoś by chciał wiedzieć jak NIE montować oczyszczalni to chętnie podpowiem ;)