holkas 05.07.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Witam wszystkich, chciałbym się poradzić odnośnie wiercenia w słupkach metalowych. Muszę wywiercić kilka otworów na drut naciągowy (pod siatkę ogrodzeniową) a także kilka otworów w barierce balkonowej celem przykręcenia sztachet. Moje pytanie brzmi jak ustawić wiertarkę do tej pracy? Mam do dyspozycji wiertarkę udarową o mocy 760W. Chodzi mi oczywiście o pokrętło wysokości obrotów. Czy powinno być jak najbardziej "na plus" czy "na minus"? A może neutralnie po środku? A jak mocno dociskać przycisk? Zauważyłem, że ma on jakby 2 "ustawienia" (to pewnie ten 1 i 2 bieg?). Moje pytanie pewnie dla wielu może być śmieszne ale jestem niedoświadczony w tej dziedzinie a nie chcę popsuć sprzętu. Tym bardziej, że kiedyś to mi się zdarzyło. Wierciłem w słupkach używając wysokich obrotów i dociskając przycisk do końca - spaliłem wiertło. Jak kupowałem nowe sprzedawca polecił mi abym używał niskich obrotów do wiercenia w metalu. Ustawiłem więc pokrętło najbardziej "na minus" i starałem się delikatnie wiercić - spaliłem wiertarkę . Czy zatem powinienem ustawić pokrętło "na minus" ale docisnąć guzik do końca, "wrzucając 2 bieg"? Będę wdzięczny za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 05.07.2014 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 ustaw na 1 bieg , nie ograniczaj obrotów włącznikiem - zmniejszasz w ten sposób moc urządzenia , łatwiej można je spalić , wciśnij go do oporu dociskaj z wyczuciem aby nie spowalniać silnika , jeżeli wiertło będzie ci się ślizgać na początku wiercenia - na punktuj punktakiem lub cienkim gwintownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holkas 06.07.2014 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Dzięki mietek440. Czyli bieg ustawia się tym pokrętłem umieszczonym na włączniku? ("+" "-") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 06.07.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 nie na włączniku masz wstępną regulację obrotów , napisz jaka to wiertarka jaki producent , model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holkas 06.07.2014 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Nutool mpk760. W takim razie jak ustawić to pokrętło na włączniku w zależności od wiercenia w metalu albo w ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 06.07.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Wrzuć na pierwszy bieg i wierć na jego maksymalnych obrotach. Jeśli spalisz wiertarkę to znaczy że do niczego sie ona nie nadaje. Nie ciśnij mocno, z wyczuciem. Jaka średnica otworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 06.07.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 no cóż sprzęt ten jest tak dobry jak jego cena , czyli do pierwszego mocniejszego użycia , ma jeden bieg , regulacja obrotów w przycisku , musisz wyczuć obroty aby narzędzie miało moc i jego nadmierna prędkość obrotowa nie paliła wiertła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 06.07.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Jak będzie paliło to lej wodą albo jakimś olejem psikaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 06.07.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Czym większa średnica wiertła tym mniejsze powinny być obroty wiercenia. Robotę można sobie ułatwić wiercąc najpierw cienkim wiertłem, a rozwiercać grubszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holkas 06.07.2014 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Średnica otworu nie będzie duża. Taka aby przeszedł drut naciągowy w przypadku słupków a w przypadku barierki jeszcze mniejsze żeby przykręcić jakiś płaskownik. Czyli jeszcze raz "łopatologicznie" chce się upewnić czy dobrze rozumiem . Obroty ustawia się tym kółkiem "+/-" umieszczonym na przycisku i w przypadku twardego materiału lub dużej średnicy otworu powinny być ustawione najbardziej w stronę "-"? Zaś w przypadku tej wiertarki z jednym biegiem przycisk zawsze wciskać do końca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 06.07.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 zmniejszając obroty , nieważne pokrętłem czy zmniejszając nacisk na przycisk zmniejszasz moc urządzenia , możesz w ten sposób je przeciążyć i spalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts