Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie w metalu

holkas

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałbym się poradzić odnośnie wiercenia w słupkach metalowych. Muszę wywiercić kilka otworów na drut naciągowy (pod siatkę ogrodzeniową) a także kilka otworów w barierce balkonowej celem przykręcenia sztachet. Moje pytanie brzmi jak ustawić wiertarkę do tej pracy? Mam do dyspozycji wiertarkę udarową o mocy 760W. Chodzi mi oczywiście o pokrętło wysokości obrotów. Czy powinno być jak najbardziej "na plus" czy "na minus"? A może neutralnie po środku? A jak mocno dociskać przycisk? Zauważyłem, że ma on jakby 2 "ustawienia" (to pewnie ten 1 i 2 bieg?). Moje pytanie pewnie dla wielu może być śmieszne ale jestem niedoświadczony w tej dziedzinie a nie chcę popsuć sprzętu. Tym bardziej, że kiedyś to mi się zdarzyło. Wierciłem w słupkach używając wysokich obrotów i dociskając przycisk do końca - spaliłem wiertło. Jak kupowałem nowe sprzedawca polecił mi abym używał niskich obrotów do wiercenia w metalu. Ustawiłem więc pokrętło najbardziej "na minus" i starałem się delikatnie wiercić - spaliłem wiertarkę :p.

Czy zatem powinienem ustawić pokrętło "na minus" ale docisnąć guzik do końca, "wrzucając 2 bieg"?

Będę wdzięczny za podpowiedzi :)

ustaw na 1 bieg , nie ograniczaj obrotów włącznikiem - zmniejszasz w ten sposób moc urządzenia , łatwiej można je spalić , wciśnij go do oporu dociskaj z wyczuciem aby nie spowalniać silnika , jeżeli wiertło będzie ci się ślizgać na początku wiercenia - na punktuj punktakiem lub cienkim gwintownikiem

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Średnica otworu nie będzie duża. Taka aby przeszedł drut naciągowy w przypadku słupków a w przypadku barierki jeszcze mniejsze żeby przykręcić jakiś płaskownik.

Czyli jeszcze raz "łopatologicznie" chce się upewnić czy dobrze rozumiem ;). Obroty ustawia się tym kółkiem "+/-" umieszczonym na przycisku i w przypadku twardego materiału lub dużej średnicy otworu powinny być ustawione najbardziej w stronę "-"? Zaś w przypadku tej wiertarki z jednym biegiem przycisk zawsze wciskać do końca?