Steve74 28.05.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Witam. Moi teściowie chcą mi i mojej żonie podarować dom z działką o łącznej wartości około 60tys zł. Czy orientuje się ktoś ile zapłacę u notariusza?? I drugie pytanie, czy teściowie muszą sami wyciągnąć z sądu odpis z księgi wieczystej, czy robi to sam notariusz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalmo 09.06.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 witam. mam ten sam problem. Dom kostka o wartości 60 tys. Znalazłam przepisy ,że nie płacimy padatku od darowizny . [ Nie mamy mieszkania i darują na nas dwoje] Niestety wpis do księgi wieczystej ok. 800zł [ nie wiem czemu tak drogo ] plus 2% dla notariusza czyli 1200zł plus jego wat 264zł razem przewidywany koszt 2264zł . i nie wiem czy to wszystko A może u ciebie jest taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 09.06.2004 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 witam, sprawa wygląda tak. jak pójdziecie do notariusza to pobierze on od was następujące opłaty: 1) podatek od darowizny - o ile będzie się należał (zależy do której grupy podatkowej należycie - są trzy różne stawki kwoty zwolnionej od podatku w zależności od tego, do której grupy podatkowej zalicza was ustawa o podatku od spadków i darowizn); 2) wpis sądowy od wpisania nowego właściciela w KW nieruchomości (tutaj najprawdopodobniej będzie to piąta część wpisu stosunkowego, który przy wartości 60k będzie około 4k, czyli wpis będzie wynosił jakieś 800 zł), oraz 3) wynagrodzenie notariusza - max. może on pobrać w waszym przypadku ca 850 + 22 vat. 4) + kaska za co najmniej 4 wypisy aktu (max 6 zł za stronę + vat): dla sądu, gminy, us oraz dla was poz. 3 i 4 możecie śmiało negocjować z notariuszem - życzę powodzenia ! co do odpisu z KW to z reguły ludzie przychodzą z własnym odpisem a notariusz sprawdza księgę przed aktem. oczywiście możesz zlecić notariuszowi załatwienie wyciągu ale pewnie sobie policzy dodatkowo lub nie będzie chciał negocjować taksy. zresztą to nie jest trudne - wystarczy iść do sądu (lub wysłać list) złożyć podanie ze wskazaniem numeru KW zapłacić 6 zł (opłaty sądowej) za stronę wypisu i czekać. życzę powodzenia i pozdrawiam lagerfeld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 09.06.2004 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 sorka ale sprostowanie do pkt 3 - oczywiście max to będzie ca 1100 + vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalmo 14.06.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 dzięki za radę , wyliczyłam że 1100 +wat notariusz maximum + 840 wpis do księgi + drobiazgi= 2182 + drobiazgi . Darowanemu koniowi .................... Teraz trzeba zaciągnąć kredyt na notariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts