Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żaluzje fasadowe-warto?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 295
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przydatne do czego ? Gotowania ? pływania ?

Przepraszam że tak pisze ale zadajesz dziwne pytanie jakbyś sam nie mógł na nie odpowiedzieć i ocenić czy potrzebujesz czy nie

Żaluzja to żaluzja, czy od wewnątrz czy od zewnątrz. Ma za zadanie ograniczyć ilość światła wpadającego do wnętrza, dzięki konstrukcji masz możliwość w pewnym zakresie regulować jego ilość oświetlającą wnętrza aż do prawie całkowitego zaciemnienia bądź przy zastosowaniu prowadnic bocznych - do całkowitego zaciemnienia

Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć

Jest to alternatywa dla markiz, rolet w mej ocenie przydatna tam gdzie słońce saunę z wnętrza nam robi

• 6 months później...

Bardzo fajna była i ładne żaluje. Mamy duże przeszklenia i myślimy o ochronie przed słońcem. Roleta to dla mnie "za dużo" a żaluzje byłyby idealne. W najbliższych dniach idę po wycenę. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Czy możesz polecić producentów?

nie jest tak ze żaluzja jest mniej trwała od rolet.

żaluzja nie będzie tez żadną barierą termiczna.

zadaniem żaluzji jest przysłonięcie światła

tylko żaluzja ma też urok wizualny (no chyba że się komuś nie podoba)

4 tys różnicy na jednej żaluzji ? coś strasznie dużo [ATTACH=CONFIG]269064[/ATTACH]

w żaluzjach możesz wybrać różne lamele (kształt) jeden zaciemniają całkowicie inne mniej.

są też różne rodzaje prowadzeń a największa rozbieżność będzie przy różnych silnikach (ale tak samo jest przy roletach)

fotka taka wyszła :)

poszukam innej to później tu wrzucę

pozdrawiam

Zainteresował mnie wygląd innych elewacji tego budynku. Proszę o wrzucenie zdjęć.

Jednym z największych producentów Żaluzji a Polsce jest firma Selt .

W małopolsce można się spotkać tylko i wyłącznie z żaluzjami ich produkcji .

• 2 weeks później...
Trudniejsze zagadnienie. Czy ktoś ma okno narożne z ruchomym słupkiem i żaluzje fasadowe? Jak zostało to technicznie rozwiązane?

A jakie to ma znaczenie, czy okno jest ze stałym, czy ruchomym słupkiem? Żaluzja fasadowa jest elementem zewnętrznym niezwiązanym z konstrukcją okiennego słupka. Czy można ją zainstalować na narożu budynku? Raczej bez problemu.

No a do czego zostanie zamocowana z jednej strony żaluzja? Przecież żaluzje/rolety montuje się do ościeżnicy okna. Okno na wymiary 200x235 i drugie tyle samo.

A jakie to ma znaczenie, czy okno jest ze stałym, czy ruchomym słupkiem? Żaluzja fasadowa jest elementem zewnętrznym niezwiązanym z konstrukcją okiennego słupka. Czy można ją zainstalować na narożu budynku? Raczej bez problemu.

widać, że ktoś z kim rozmawiałaś na temat żaluzji nie ma zielonego pojęcia w temacie

Dla żaluzji fasadowych szerokość 2 metry to żaden problem, szerokość 4 metry także. Wysokość też nie jest żadnym ograniczeniem w Twoim wypadku.Prowadnice faktycznie mogą być mocowane do ościeżnic ale nie muszą. Możesz wybrać żaluzję bez prowadnic tylko na linkach wtedy masz mocowanie tylko góra-dół, Możesz zamocować prowadnice do ściany, można wiele

Słupek ruchomy nie jest żądnym ograniczeniem, tu tylko ograniczeniem jest maksymalna szerokość żaluzji a ona w zależności od systemu jest od 3,5 m do 6 m

Co innego rolety zewnętrzne gdzie 2 metry to nie kłopot ale 4 to już jest niewykonalne w jednym pancerzu chyba że wybierzesz roletę do drzwi garażowych ale wysokość pancerza o ile dobrze pamiętam wynosi 11 cm i koszt jest dużo dużo większy

No a do czego zostanie zamocowana z jednej strony żaluzja? Przecież żaluzje/rolety montuje się do ościeżnicy okna. Okno na wymiary 200x235 i drugie tyle samo.

Na końcu tego okna masz masz też ościeżnicę. Niezależnie od tego czy okno jest ze słupkiem czy bez.

A do tego wymiaru wystarczy dopasować odpowiednią żaluzję.

T12345T a możesz podać mi producenta, który robi takie żaluzje?

A choćby Anwis Włocławek, Selt z Opola i zapewne znajdziesz i innych producentów (nie mylić ze sprzedawcami bo ich jest o wiele wiele więcej) bo to co napisałaś o wymiarach, nawet jeśli masz szerokość 4 metry nie jest żadnym ograniczeniem

U mnie byli sprzedawcy, którzy sprzedają żaluzje selt i mi powiedzieli, że muszę mieć stały słupek albo zgodzić się na "sznurki" na których będą te żaluzje zwisać. Rozumiem, że uważasz, że mogę mieć ruchomy słupek narożny i żaluzje bez linek w tym miejscu?

A choćby Anwis Włocławek, Selt z Opola i zapewne znajdziesz i innych producentów (nie mylić ze sprzedawcami bo ich jest o wiele wiele więcej) bo to co napisałaś o wymiarach, nawet jeśli masz szerokość 4 metry nie jest żadnym ograniczeniem

Żebyśmy się dobrze zrozumieli chodzi mi o takie okno. To nie jest moje bo nie mam jeszcze zamontowanego, posłużyłam się zdjęciem znalezionym w sieci. ruchomy słupek.jpg

Natomiast w sieci znalazłam taką żaluzję. Wygląda jakby nie miała żadnej listewki między dwoma żaluzjami. No ale czy wtedy taka żaluzja przy wietrze nie ulega wycięciu, zerwaniu itp.?

domuslumina.It_.jpg

Edytowane przez miss_piggy

jak domniemywam będzie to hs rozsuwany z narożnika, że po jego otwarciu będzie wyglądać jak na zdjęciu z montażu

Masz dwa rozwiązania, oba które burzą koncepcję swobodnego wyjścia w miejscu gdzie jest narożnik

Albo linki albo prowadnice - wbrew pozorom na zdjęciu jakie ukazałaś widać tam właśnie prowadnice

Jacyć niedouczeni sprzedawcy Ciebie nawiedzili