jaaa 06.07.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) W kuchni mam podłogę drewnianą na legarach, a na niej wykładzinę. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, chciałbym w kuchni położyć płytki. W domu mam strop Kleina, dom budowany w latach 70. Nie mam żadnej dokumentacji tego domu, ale na pewno kuchnia ma ok 3,5 x 4,5 metra, są tam położone 3 dwuteowniki, pomiędzy nimi, cegła dziurawka na płask, pomiędzy cegłami bednarka., a na to wylana szlichta. Na pewno strop nie jest nigdzie ugięty, bo w pomieszczeniu niżej przykładałem długą poziomicę i jest idealnie równo. Płytkarz zaproponował, wywalić podłogę, wyrównać posadzkę, chudym betonem, na to 10 cm styropianu + wylewka cementowa zbrojona siatką a na to płytki ceramiczne. Płytkarz powiedział, że tak robi zawsze na stropach Kleina i jest to dobre rozwiązanie, ale ja zawsze lubię zasięgnąć opinii wielu ludzi. Policzyłem, że obecna podłoga waży 400kg, nowa będzie ważyła(płytki + wylewka) 2500kg, czyli obciążenie stropu wzrośnie o 130kg/m2. Jest to dużo? Jakie teoretyczne obciążenie może przyjmować strop Kleina?Z góry dzięki za pomoc. EDIT: Czy lepszym rozwiązaniem jest zrobić nową podłogę na legarach, tylko zamiast desek dać płyty OSB, i na to płytki? Na pewno będzie to ważyło dużo mniej. wg moich obliczeń 800 kg, nowa podłoga + płytki. Edytowane 6 Lipca 2014 przez jaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.07.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 To duża różnica w obciążeniach. Nośnośc takiego stropu w dużej mierze wynika z dwuteowników i ich rozstawu to należy przeliczyć. Czy dwuteownik dużo wystaje z istaniejącej szlichty? Jeżeli niewiele to nie am sensu dociążac stropu warswa wyronawczą z betonu, jeżeli wystaje cała półka górna warswa czegoś co ją podtrzyma przed wyboczeniem jest potrzebna, ale tu też można dac np jakieś kątowniki i lekkie wypełninie. Zacząć trzeba od obliczęń nosności tego co masz - tych dwutewoników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaa 06.07.2014 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Powiem szczerze, że nie wiem ile wystają, bo na razie jest tam stara nie zdemontowana podłoga. Wiem, że na korytarzu dwa lata temu były robione płytki i nie było widać żadnych belek, z tego co wiem były szyny kolejowe:) Jak jest z wytrzymałością szyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.07.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Zależy jakiej jest tego trochę. Nawet w kategorii normalnotorowe Jx jest od 1443-3055cm4 ale to wytrzymalości sporo lepsze niż dla dwutewoników tej wielkości. Są szyny wąskotorowe , tramwajowe dźwigowe. Każda ma inne parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaa 06.07.2014 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Lepszym rozwiązaniem będzie zrobić nową podłogę na legarach, tylko zamiast desek dać płyty OSB, i na to płytki?Czy sposób zaproponowany przez płytkarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts