Sawator 06.07.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Witam, Od jakiegoś czasu poszukuje okien do domu którego budowę rozpoczynamy.Zebrałem już chyba z 10 różnych ofert i im dłużej je analizuje tym bardziej nie wiem co myśleć.W zasadzie wszystkie oferty spełniają moje oczekiwania rzecz rozchodzi się o ceny... Dla przykładu, firmy Glumatex, Bertrand przedstawiły mi ofertę mniej więcej na poziomie 100tys. zł.Natomiast Stollar czy Sokółka za to samo liczą sobie ~200-250tys. zł. Rozumiem różnice na poziomie 40-50% ale ponad drugie tyle?Czy to jest tylko kwestia naciągania klienta i tego jak znana jest firma? Czy faktycznie te okna mogą się jakoś strasznie różnić? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.07.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 https://www.google.pl/search?q=bertrand+okna&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=dJS5U5fuOOaA8Qe264CADg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.07.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Kurka, wczoraj rozpisałem się w tym temacie i gdzieś post wcięło - mam nadzieję że to nie była cenzura.. Gramar wrzuciła ciekawą opcję wyszukiwania. Jak się wpisze nazwę firmy to niemal zawsze można znaleźć coś nie teges... ale jedna opinia to nic strasznego, natomiast jak się ma ich kilka w podobnym temacie to już trzeba się poważnie zastanowić. Odnoście samych wycen: sprawdź zakres kalkulacji .Zaczynając od celowego pominięcia jakiegoś okna (słyszałem o takiej praktyce!) po resztę szczegółów - okna, ich wyposażenie, funkcje, montaż (jaki?) podatek Vat?? Jeśli jest wszystko, to dalej - jakie okna. Jaka grubość, szyba? 68, 78, 88 czy 92mm? Jakie drewno? Sosna najtansza w kolorach kryjących - najczęsciej na mikrowczepach po meranti (oraz tańsze zamienniki) po dąb. Ja jeden prosty projekt jestem w stanie podac w zakresie cen od 10 do 50 tys zł. I zawsze to będzie prawda, ale w zakresie jak wyżej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts