esemes 06.07.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Mam mieszkanie tynkowane w latach 50-60. Ściany ceglane, na tym tynk wapienny. Położony nidebale, widać i drobne grudki i nierówności, jak i wielkoskalowe krzywizny. Przez lata jednak ceniłem go za łatwość wbijania gwoździ pod obrazki, bo był miękki i nie odpryskiwał Przyszedł w końcu czas remontu i chciałbym uzupełnić braki oraz wygładzić powierzchnię. Na wyrównywanie płaszczyzn nie chcę się porywać, ale będę wymieniał kable, więc też sporo wypruję. Są też pojedyncze fragmenty spękane i odstrzelone, ewidentnie do skucia. Myślę żeby bruzdy od kabli i inne ubytki wypełnić gipsem, a na całość położyć gipsowe gładzie. Raczej robiłbym to własnoręcznie. Plan jest taki: 1. wymienić kable, 2. obstukać ściany i skuć tam gdzie głucho lub widać pęknięcia, 3. zedrzeć stare farby emulsyjne, 4. uzupełnić to co skute tynkiem gipsowym 5. zagruntować (czym?) 6. kłaść gładzie. Co jeszcze powinienem uwzględnić? Czy w ogóle pokrywanie tynku wapiennego gipsem to dobry pomysł, czy może się to posypać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts