Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzwi wewnętrzne przetrwają zimę bez odkształceń w nieogrzewanym budynku?

Recommended Posts

Witam :yes:

Chciałabym w tym roku zrobić łazienki na piętrze, ale budynek nie będzie jeszcze ogrzewany-czekamy na skanalizowanie osiedla.

Glazurnik pędza mnie z wyborem drzwi do łazienek, bo musi je obsadzić i jakoś obudować glazurą.

Wobec takiej sytuacji muszę kupić już drzwi wewn, co wybrać aby ich nie rozwarstwiło i nie pokręciło w zimnym lecz suchym budynku?

Pozdrawiam :)

ejj...

To Ty popędż glazurnika! Dobry majster powinien wiedzieć jaki otwór zostawić. Ale ok, wchodząc w szczegóły:

- wszystkie drzwi wewnętrzne są przeznaczone do pomieszczeń mieszkalnych, czyli temp. pow. 16st i wilgotnosc "w normie" W innych przypadkach producenci wykluczają gwarancję.. a nie kupisz przecież drzwi przeznaczonych na wejsciowe :)

W praktyce nie widziałem, by któres drzwi padły w takich warunkach. Wydaje mi się, ze coś na ramiaku drewnianym mogłby by byc trwalsze. Ale to tylko wydaje mi się..

Ja jednak bym się skupił na czymś innym - dla glazurnika ważne jest, jaki ma zostawić otwór. Najprostsze ościeżnice wymagają wg katalogu 88cm x 206cm i w taką dziurę wejdzie 90% typowych drzwi. Wg mnie bardziej uniwersalnym jest równe 91 cm szerokosci oraz 208,5wys.

Wyjątki mogą się pojawić, jak wybierzesz typowe drzwi z ościeznicą drewnianą (niewiele na rynku) lub niektóre wersje bezprzylgowe.

Musisz wstawiac te drzwi? Nie da sie przeżyć z zasłonką? Przez rok możesz zmienc koncepcję i wtedy okaze się, ze dzis wybrane drzwi nie będą pasowały..

Tak naprawdę to nic nie muszę :) na głowę nam nie kapie.

Obawiam się, że stracę zapał poprzez rozleniwienie a potem trudno będzie zaprząc się do takiego stylu życia...

W tym roku nie kiwnęłam nawet palcem na budowie, popełniłam jedynie spotkanie z glazurnikiem i rozmowę o koncepcji klimatyzacji, opieliłam rządek malin i kwiatków oraz rozdysponowałam literek roundapu :p

No to muszę przemyśleć argumenty na przełożenie prac :hug:

Przejdz się do jakiegos salonu drzwiowego - zobacz w czym rzecz - wzory, typy, ceny. Jeśli Twój budżet ocenisz do 1 tys. zł. to otwór 90x207-8 będzie ok. Jesli przeznaczysz na drzwi wiecej, to i pojawia sie inne mozliwosci..

Dla glazurnika jest istnotne:

- wymiar otworu,

- strona otwierania i połozenia skrzydła, by mogl wysunąc podłógę w łazience tak, by łączenie wypadło pod skrzydłem.