strikerbest 07.07.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 WitamMieszkam w domku 2 piętrowym z tarasem w dużym mieście. Tarasa ma powierzchnię około 35m2 podparty na trzech filarach na wysokości pierwszego piętra. Ze względu na brak garażu chciałbym zagospodarować teren pod tarasem i zrobić tam garaż to znaczy: zabudować i wstawić jakieś wrota. Mam jednak wątpliwości co do podstaw prawnych takiego przedsięwzięcia. Taras znajduje się niemalże w granicy działki tj. w odległości 1-1,5m od ogrodzenia. Sąsiedni dom znajduje się w pobliżu i leży mniej więcej 3-3,5m od granicy. Moi sąsiedzi posiadają garaże budowane w granicach działki ale budowali je jeszcze w latach 90' kiedy były inne przepisy. Co powinienem zrobić żeby zgodnie z prawem wybudować sobie tam garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MG1719511863 09.07.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witam Wydaje mi się że może być problem z postawieniem garażu. Ponieważ to miejsce jest zbyt blisko granicy działki. Urząd nie wyda pozwolenia na taką budowę.Minimalne odległości od granicy to 3 m ściana beż okien lub z luksferami (szklany pustak) i 4 m ściana z oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
munia_k 11.07.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Ja w swoim domku letniskowym taras na garaż przerobiłam (tzn mój piękny), no ale domek jest prawie w lessie oddalony od innych w dużej odległości. Jak dotąd nie miałam żadnych problemów.Ja proponuję ten sposób - jeżeli macie sąsiadów ugodowych to poprostu z nimi porozmawiać przy grillu i wyczuć sytuację czy nie mają nic przeciwko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.07.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Wiesz co piszesz? Polecasz samowolę budowlaną, gdy pytanie jest o ścieżkę prawną. strikerbest - zgodnie z prawem potrzebne jest pozwolenie na budowę, no i wcześniej projekt budowlany na podstawie MPZP albo warunków zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts