Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A materace z Koła? ktoś ma?

My mamy dwa materace 100x200 Estrella Lux wersja lato-zima. Mi śpi się na nim rewelacyjnie, natomiast mąż uważa, że materac mógłby być odrobinę twardszy. Zdecydowaliśmy się na dwa materace zamiast jednego, gdyż mąż waży dwa razy tyle co ja, a do tego łatwiej jest transportować i potem obracać dwa materace niż jeden duży. Dziura na środku nam się nie robi, a ze względu na rozmiary łóżka (2mx2m) śpi się bardzo wygodnie. Problemem jest dorwać odpowiednio duże prześcieradło z gumką, gdyż produkowane 200x220 okazują się za małe - naciągnąć jakoś się je da, ale potem trzymają się już tylko na rogach.

• Odpowiedzi 812
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też mam Estrelle LUX tylko 180/200, też myślałem początkowo o 2 materacach, ale nie chciałem wpadać w dziurę, w kązdym razie materac jest git, można tylko w tym rozmiarze trzeba siętroche nachodzić niestety za pościelą, to bardzo niepopolarny rozmiar w przeciwienstwie do 160/200 czy 200/220... :-?

Każdemu kto szuka dobrego materaca polecam odnaleść w swojej okolicy salon z materacami TEMPUR . Sprawdzić jak wygląda ideał i przez pryzmat własnego portwela znaleść coś najbardziej podobnego do tych materacy.Ja wybrałem materac BIO MIND firmy Perdormire-10 lat gwarancji !!! http://www.perdormire.pl .A jeżeli ktoś nie lubi tego typu materacy, to z oferty firmy HILDING http://www.hilding.pl proponuję wypróbowć model 3019.To są propozycje dla osób ,które wolą inwestycje we własne zdrowie zamiast nowej ultra super plazmy. Dla oszczędnych proponuję wypróbować Estrella lux z mkfoam KOŁO. http://www.mkfoam.pl

Cenowo jeszcze nie ma szaleństwa ,bo materac należy do średniej półki i co ważne ,zamiast szybko starzejącej się pianki ma obustronnie płytę lateksową co zdecydowanie przedłuża żywotność materaca :o :D

• 2 weeks później...

Odgrzewam temat ale nie będę zakładał kolejnego. Poszukuję materaca o wymiarach 180x200cm. Oboje z żoną lubimy raczej twarde podłoże spania :D więc czegoś takiego poszukuję. Według mnie podstawowym problemem jest to że mamy dość znaczną różnicę wagi ciała. Ja ważę około 125kg a żona 55kg i z racji tego szukam czegoś co w jak największym stopniu zniweluje przenoszenie ruchów z mojej części materaca na część żony. Wiem że materace ze sprężynami kieszonkowymi już same w sobie mają tę zaletę że nie przenoszą "ugięć punktowych" materaca na resztę jego powierzchni co powinno mnie teoretycznie zaspokoić. Nie mam jednak pojęcia co wybrać jeżeli chodzi o "przekładkę" pomiędzy sprężynami a powierzchnią wierzchnią materaca. Pomijając jakieś filce, siatki i wypełnienia boczne najczęściej stosuje się trzy przekładki. Mówię o macie kokosowej, lateksie oraz piance "memory foam". Oczywiście w niektórych przypadkach bardzo drogich materacy stosuje się różne miksowanie tych materiałów ale moje pytanie brzmi co będzie najlepsze dla mnie żeby spełniło moje oczekiwania czyli: Materac ma być dość twardy oraz tak jak powiedziałem wcześniej jak najmniej przenosić ugięcia powierzchni z mojej części na część żony.

Acha!! Byłbym zapomniał. Kwota jaką chcę wydać to max 1200zł.

Odgrzewam temat ale nie będę zakładał kolejnego. Poszukuję materaca o wymiarach 180x200cm. Oboje z żoną lubimy raczej twarde podłoże spania :D więc czegoś takiego poszukuję. Według mnie podstawowym problemem jest to że mamy dość znaczną różnicę wagi ciała. Ja ważę około 125kg a żona 55kg i z racji tego szukam czegoś co w jak największym stopniu zniweluje przenoszenie ruchów z mojej części materaca na część żony. Wiem że materace ze sprężynami kieszonkowymi już same w sobie mają tę zaletę że nie przenoszą "ugięć punktowych" materaca na resztę jego powierzchni co powinno mnie teoretycznie zaspokoić. Nie mam jednak pojęcia co wybrać jeżeli chodzi o "przekładkę" pomiędzy sprężynami a powierzchnią wierzchnią materaca. Pomijając jakieś filce, siatki i wypełnienia boczne najczęściej stosuje się trzy przekładki. Mówię o macie kokosowej, lateksie oraz piance "memory foam". Oczywiście w niektórych przypadkach bardzo drogich materacy stosuje się różne miksowanie tych materiałów ale moje pytanie brzmi co będzie najlepsze dla mnie żeby spełniło moje oczekiwania czyli: Materac ma być dość twardy oraz tak jak powiedziałem wcześniej jak najmniej przenosić ugięcia powierzchni z mojej części na część żony.

Acha!! Byłbym zapomniał. Kwota jaką chcę wydać to max 1200zł.

Właśnie kupiliśmy materac o takich wymiarach, dość twardy. U nas jeszcze większa różnica w ciężarze ciała, mimo tego nie występuje przenoszenie ruchów generowanych przez "cięższą połowę" :D

Szzukaliśmy niedrogiego, kupiliśmy na Allegro u producenta, którego polecali Forumowicze. Jest w czym wybrać. Nasz z przesyłką kosztował 610 zł:

http://allegro.pl/item845541235_materace_materac_dakota_kokos_7_stref_180x200.html

Może ktoś poszukuje materaca o wymiarach 160x200 kupionego w Jysku, nieużywanego "Dream Zone Gold 5" jest do sprzedania, oryginalnie zapakowany :roll:

1-Kiedy w grę wchodzi "wyraźna" różnica wagi miiędzy partnerami ,trzeba pomyśleć o tym, czy dla uzyskania równie wysokiego komfortu snu nie zdecydować się jednak na dwa oddzielne materace.

2- Sprężyny kieszeniowe jak najbardziej tak. Ale. 135 kg to już słuszna waga i byle czym za 600 zł nie da się problemu rozwiązać ( chyba że na dwa-trzy lata).

Materac Estrella lux (wyłącznie w pokrowcu lato-zima i bez siedmiu stref twardości ) od producenta z Koła jest moim zdaniem takim , może nie złotym środkiem, ale najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Budowa sprężynowa zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz materaca. Firma gwarantuje jakość i trwałość materiałów . Płyta lateksowa przedłuży żywotność powierzchni materaca. Lateks traci swoje właściwości techniczne średnio po dziesięciu latach , pianka po dwuch, pięciu latach. Przy większej wadze to jest dość istotne. Twardość zastosowanych sprężyn kieszeniowych + płyta lateksowa daje dobre podparcie kręgosłupa dla obojga partnerów pomimo różnicy wagowej. Cena materaca 180x200 (lato-zima)-1381 zł.

Przy materacach kieszonkowych trzeba pamiętać o odpowiednim stelżu .

Płyta kokosowa na sprężynach kieszeniowych to jest moim skromnym zdaniem -nieporozumienie. Jak te sprężynki mają spełniać swoją funkcję jeżeli zablokujemy je sztywną kokosową płytą ? :roll:

Najtańszym rozwiązaniem jest z kolei materac piankowy jednego ze sprzedawców internetowych: Standard 15 - cena- 340 zł ( 180x200x15)

Znam ten produkt i z czystym sumieniem polecam. 8) Pozdrawiam. :wink:

1-Kiedy w grę wchodzi "wyraźna" różnica wagi miiędzy partnerami ,trzeba pomyśleć o tym, czy dla uzyskania równie wysokiego komfortu snu nie zdecydować się jednak na dwa oddzielne materace.

2- Sprężyny kieszeniowe jak najbardziej tak. Ale. 135 kg to już słuszna waga i byle czym za 600 zł nie da się problemu rozwiązać ( chyba że na dwa-trzy lata).

Materac Estrella lux (wyłącznie w pokrowcu lato-zima i bez siedmiu stref twardości ) od producenta z Koła jest moim zdaniem takim , może nie złotym środkiem, ale najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Budowa sprężynowa zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz materaca. Firma gwarantuje jakość i trwałość materiałów . Płyta lateksowa przedłuży żywotność powierzchni materaca. Lateks traci swoje właściwości techniczne średnio po dziesięciu latach , pianka po dwuch, pięciu latach. Przy większej wadze to jest dość istotne. Twardość zastosowanych sprężyn kieszeniowych + płyta lateksowa daje dobre podparcie kręgosłupa dla obojga partnerów pomimo różnicy wagowej. Cena materaca 180x200 (lato-zima)-1381 zł.

Płyta kokosowa na sprężynach kieszeniowych to jest moim skromnym zdaniem -nieporozumienie. Jak te sprężynki mają spełniać swoją funkcję jeżeli zablokujemy je sztywną kokosową płytą ? :roll:

Najtańszym rozwiązaniem jest z kolei materac piankowy jednego ze sprzedawców internetowych: Standard 15 - cena- 340 zł ( 180x200x15)

Mieliśmy materac z twardej pianki i po pewnym czasie trzeba było się zamienić stronami, żeby wyrównać różnicę poziomów :lol: :lol: :lol:

Dlatego teraz szukaliśmy takiego ze sprężynami.

A dwustronne pokrycie typu zima-lato mają już teraz chyba wszystkie sprężynowe (przynajmniej te, nad którymi się zastanawialiśmy) :wink:

Dla mnie pianka nawet ta twarda to jakieś nieporozumienie. Całkowicie nie odpowiada mi twardość i to odczucie przy siadaniu-leżeniu na takim materacu. Oglądałem w TTW w Katowicach materace i siedziałem praktycznie na każdym. Powiem że te w układzie sprężyna kieszeniowa i mata kokosowo-lateksowa najbardziej mi odpowiadały i chyba takiego zakupię.

Nie rozumiem kolegi wątpliwości dotyczącej zastosowania kieszonkowych sprężyn plus maty kokosowej? Leżałem dzisiaj na 7 i 9-cio strefowych materacach które miały w środku kokos lub latek , lub też oba te materiały naraz i szczerze powiem że ugięcia powierzchni były identyczne!! Ba!! Powiem więcej!! Materac z 9-cio strefowymi kieszeniami multipocket przekładany w środku jakimiś lateksami i piankami memory foam plus coś jeszcze dziwnego czego nazwy nie pamiętam zachowywał się pod moim naciskiem dokładnie tak samo jak materace z kokosem z tym że to cudo kosztowało 3200zł a zwykły kokos+latex na sprężynach kieszeniowych kosztował 1300zł. Nawet przeprowadzałem doświadczenie z bardzo miłą Panią w sklepie która stawiała drewnianą figurkę na jednej połowie materaca a ja siadałem i kładłem się na drugą. Wszystkie materace na sprężynach kieszonkowych zachowywały się tak samo i figurka stała. Materace piankowe wszystkie porażka bo figurka zwalała się na mnie i zbytniego znaczenia nie miało jaką twardość miała pianka. O dziwo materac 100% lateksowy, ponacinany ze strefami za bagatela 2300zł też się nie popisał. Posążek niby ustał ale balansował na granicy.

Jaki matera polecacie dla pięcioletniego dziecka. Materac ma mieć wymiar 80X200. Fajnie jakby był niski 9-10 cm (łóżko jest rozkładane i potrzebuje dwóch materacy, przy niskiech można na codzień ułożyć jeden na drugim).

Na allegro znalazłam:

samą piankę, pianka + kokos, lateks.

http://www.allegro.pl/item844581743_materac_ankara_80x200_materace_producent_tanio.html

http://www.allegro.pl/item844571753_materac_ankara_kokos_80x200_materace_promocja_15.html

http://www.allegro.pl/item844577265_materac_materace_ankara_lateks_80x200.html

Jeszcze ten mi polecano:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=850436569&errmsg=Aukcja+jest+ju%C5%BC+w+Twoich+obserwowanych.+Nie+mo%C5%BCesz+doda%C4%87+jej+po+raz+drugi.

jest wyższy więc jeden musiałabym gdzieś chować.

Co mam wybrać dla dziecka,zeby starczło na dłużej?

Zasugerowałem ostatnio pokrowiec lato- zima w modelu estrella lux z tego powodu, że jest to pokrowiec niezdejmowalny i usztywniający przez to dodatkowo powierzchnię materaca. Z płytą kokosową, czy lateksowo-kokosową rzeczywiście może być różnie, bo widzę że są różne ich grubości. Ja spotkałem się z taką ok. 3 cm. Polecam materac Etrella w tej opcji, bo sam kupiłem go dla brata prawie trzy lata temu, a braciszek-kruszynka ma dobrze ponad 130 kg. Jest z niego zadowolony ( tak mówi :wink: ). Testu na "staczanie" :D nie robiliśmy . Dla siebie kupiłem materac Bio Mind z firmy Perdormire, ale to już inna pólka cenowa. Mogę robić na nim testy nawet ze szklanką wody po sąsiedzku.Ta firma ma też tańsze modele. Materac jest zrobiony z tzw. "zimnej pianki" o otwartokomórkowej budowie, co gwarantuje bardzo dobrą wentylację wewnątrz materaca ( tak samo ma Tempur), ale mniejsza o technologie. Ma zdecydowanie większą " nośność" od lateksu. Od 110 kg - 150 kg !!!Wszystkie modele są ortopedyczne. Każdy z tych modeli napewno przejdzie ten umowny test na "staczanie". :o Nie powodują reakcji alergicznych, a z lateksem jak wiadomo bywa różnie. Mają gwarancję od pięciu do dziesięciu lathttp://.www.perdormire.pl

Nie wiem, jak inni, ale ja dla dziecka kupił bym materac lateksowy.( jeżeli nie jest uczulony na lateks). Dzieci lubią robić z materaca trampolinę i najleprzy nawet materac kieszeniowy może tego nie przetrzymać. Szczególnie te z internetu. Mój kolega tapicer mówi ,że co raz częściej ma klientów z materacami kieszeniowymi do naprawy. Podobno rozsypują się woreczki w których są sprężyny.

PS: ciekawa,mądra strona:

http://www.twojzdrowysen.pl

Pytanie tylko czy taki lateks za 200zł jest coś wart?

Rzeczywiście 200zł za lateks, to aż dziwne. Ale ten model który figuruje w Twoich propozycjach jako lateks ,to jest zwykła pianka z płytą lateksową o nie wiadomo- na dodatek- jakiej grubości. Ile jest pianki, a ile lateksu??? Zobacz na model "Amadeo "http://www.meble-marzenie.pl Tam jest odrobinę drożej , ale konkretnie i chyba ciekawsza oferta : grubszy materac, pokrowiec zdejmowalny, do prania. Takie materace, gdzie jest lateks na piance są twardsze w porównaniu z samym lateksem. Ale półśrodki mają tę zaletę, że są tańsze. :D Ceny "lateksów" zaczynają się w okolicach 600 zł np. (Puerto Rico H2- 602 zł wys.13.5 cm - MKfoam-Koło) :D :D :D

• 4 weeks później...
nie jest chyba możliwe aby dwuosobowy materac sprężynowy za około 500zł mógł spełnić oczekiwania użytkownika - zobaczcie Ikee - materace 2osobowe od 1tys - a przecież oni już balansują na granicy jakości aby uzyskać niską cenę. te wszystkie na allegro za 500 zł to dla mnie materace zrobione z najtańszych sprężyn, najtańszych materiałów bez atestów - aby tylko cenę zjechać na maxa - a to musi się potem zemścić.... ja śpię już 8 rok na uczciwym lateksie (tani nie był - ale też nie kosztował wiele tys) - od uczciwego producenta - wygoda jest jak na początku, ani śladu odkształcenia - a szklanka z wodą czy figurka drewniana by się pewnie i tak nie przewróciła (swoją drogą kompletnie bzdurny test... i aż wstyd że sprzedawca tak "ociemnia" zamist oświecać). nie wierzę z jakość za taniochę.... a materac uważam za ważną rzecz w moim życiu bo spędzam na nim jakieś 8 godz dziennie - nie ma takiej drugiej. swoją drogą - muszą go już wymienić - ale nie ze względu na zużycie - tylko ze względu na higienę. szkoda że są w ogóle dopuszczone do handlu takie badziewia za 500zł - w ogólnym rozrachunku robi się krzywdę społeczeństwu.......

Jaki stelaż powinien być zastosowany do materaca Estrella Lux 7-polowego 160x200. Dotychczas materac leży tylko na takich sztywnych listewkach ułożonych do siebie równolegle dostarczonych razem z zakupionym łóżkiem.

Rano po przebudzeniu odczuwam ból kręgosłupa który po krótkim czasie ustępuje. Próbowałem spać na innych łóżkach i tam ból albo nie występuje wcale albo tylko bardzo minimalnie.

Zastanawiam się jaki materac powinien być pod takim materacem.

Tomek

Stelaż z listewek elastycznych ( sklejka), najlepsze są z buczyny.

Pomiędzy listwami szpara na dwa- max- trzy palce.

Do Twojego materaca potrzebne są dwie sztuki 80x200. Zobacz modele famili classic, albo lepszy, original classic z hildinga.- albo innej firmy, ale o podobnej budowie. Nie zapomnij o dodatkowej wspierającej nodze po środku łóżka. :wink:

Czy ktoś miał okazje zamawiać materace dluższe niż 200cm, poszukuje 210-215cm, dziwnym trafem wszyscy robią 200cm....a społeczeństwo rośnie!! :wink: Będe wdzieczny za namiary na takie materace, pozdrawiam

Witaj,

Próbowałeś przez google, wpisz "materace na wymiar" np. http://www.dobrespanie.com/index.php/id_10.html

Może coś znajdziesz dla siebie.

Pozdrawiam