Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Zadałem to pytanie w innym wątku o materacach, ale chyba umarł :(

Mam prośbę o opinię na temat materaca Dual latex z MKFoam - próbowałem w sklepie - jest bardzo fajnie sprężysty i wystarczająco twardy. Mam jeszcze wątpliwość odnośnie braku konieczności przewracania wersji Dual - czy się nie odkształci? oraz trwałości. Ma ktoś doświadczenia? :wink: Czy rzeczywiście stelaż pod materac lateksowy nie może mieć szerszych szczelin niż 4 cm? Mam piękne łóżko z jesionu robione przez stolarza i stelaż z szerokich listew o rozstawie ok 7 cm. Nada się? Z góry dziękuję za opinie...

• Odpowiedzi 812
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Siedem cm to za dużo. Od biedy może być, ale opcja czterech cm jest lepsza. wystarczy domówić kilka listewek i po kłopocie. Ale jest inna kwestia. Jeżeli w sklepie materac był na stelażu z listwami "sprężynującymi" , a w łóżku masz zwykłe deski (sztachety :wink: ) to nie bądź zaskoczony jeżeli mat. w domu steraci swoją elastyczność :wink: :) W kwestji materacy lateksowych nie mam zdania :cry:

Miła Black M. Specjalista, to ten, który popełnił już wszystkie błędy. W temacie materacy jeszcze długa droga przede mną, ale budową mebli zajmuję się już ponad dwadzieścia lat i mam nadzieję,że większość błędów już popełniłem. A więc mogę autorytatywnie stwierdzić, że - nie wiem :D :D :D- , co będzie w stu procentach najlepsze i po kilku latach nie zacznie skrzypieć. Efekty dźwiękowe są skutkiem złej konstrukcji (połączeń). Oczywiście zdecydowanie bardziej trwałe meble są z drewna niż z płyty. Tak więc zakładając, że wcześniej, czy później łóżko zacznie skrzypieć musisz zwrócić uwagę na to żeby była możliwość dokręcenia kilku śrubek Trochę może „pływam” w objaśnieniach, ale żeby wybrać coś solidnego musiał bym chodzić z Tobą po sklepach i oceniać każdy model z osobna. Znam pewną firmę, która produkuje łóżka sosnowe i myślę, że z poparciem opinii moich klientów mogę ich polecić .MEBLE DOKTÓR Jest we Wrocławiu nawet ich sklep. Ciekawe wzory, duża kolorystyka i najważniejsze co ich wyróżnia od innych – meble są pod względem „ stolarskim” wykonane naprawdę solidnie :o ( moim zdaniem). :) Różowych snów :p

Milus66 bardzo mocno Ci dziękuję za udzielone porady, po prostu zastanawiałam się w czym buk jest lepszy od sosny że taka różnica w cenie, bo jednak ramy sosnowe są dużo tańsze od np. bukowych. Sosna jest miękkim drewnem ale czy to oznacza jej krótszą żywotność, a może właśnie będzie się bardziej na łączeniach wyrabiać i nic się później nie da z tym zrobić?

Trochę offtop zrobiłam ale szukałam tematu o ramach i niestety nic nie znalazłam...a zamówiłam właśnie Wenus MP 180x200 (bo już nie mogę spać na tej naszej starej rozkładanej sofie :-? ) i teraz rozmyślam nad ramą, materac do tanich nie należy więc myślę czy mogę zaoszczędzić na ramie, bo stelaże też nie tanie...

edit: a jednak znalazłam, (pod złym hasłem szukałam) http://forum.muratordom.pl/gdzie-kupiliscie-wasze-lozka-do-sypialni,t150812-60.htm Milus66 zaglądnij może i tam :)

hmmm w takim razie ja tez muszę dosiasc tej Estrelli Lux, bo do dzisiaj bylam zdecydowana na Dual latex z MK foam ale jak estrella okaze sie super to mam 800zl w kieszeniL:)

Aktualnie przerabiam ten sam problem - jestem ciekaw wyboru, bo dzisiaj próbowałem w sklepie obu modeli: Estrella Lux jest dla mnie zdecydowanie za miękka, a Dual latex bardzo fajnie sprężysty i wystarczająco twardy. I chyba na niego padnie wybór mimo różnicy w cenie. Mam jeszcze wątpliwość odnośnie braku konieczności przewracania wersji Dual - czy się nie odkształci? Ma ktoś doświadczenia?

Witam, uwazam duala za trafiony wybór, bardzo przyjemny materac, góra miekka (spi sie jak w puchu) natomiast spód materaca twardy bardzo dobrze podpierający kregosłup. ja kupowałam tutaj: http://www.marketon.pl/galeriasnu jak zdzwonisz to nawet rabaty dają. :D

• 3 weeks później...
Kupiłem materac u Sultana, ale Olimp 160x200, i na moje życzenie zamiast gąbki pod lateksem jest kokos - zamówienie wykonali w jeden dzień i bez dopłaty !!! No i w praktyce pasuje mi ten materac, na pewno nie ustępuje tak zachwalanej Estrelli.

Oglądałam materace 180x200 u Sułtana na Allegro, ale tyle tego, nie mam pojęcia czym one się różnią między sobą. Mam obawy przed kupnem bez przymiarki do twardości materaca, kupowaliście w ciemno czy wcześniej jednak z przymiarką? Czy materace 7 strefowe można uznać za uniwersalne skoro mają w różnych miejscach różną twardość - warto zaryzykować i kupić taki bez przymiarki?

No i czy ktoś z Was może zopiniować taki materac u Sułtana na Allegro - 7 strefowy - http://www.allegro.pl/item985014511_materac_zeus_7_stref_kieszonki_180x200_producent.html cena niska, więc nie wiem...

Tutaj są wszystkie materace Sułtana 180x200 - jakby się komuś chciało zerknąć i coś podpowiedzieć to będę wdzięczna :) http://www.allegro.pl/search.php?us_id=11581139&string=180x200&fb=1 chciałabym wydać max 800 zł najlepiej.

Edytowane przez Ola_gda

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jeżeli jest dobry materac, to stelaż nie robi dużego znaczenia. Wystarczy zwykły stelaż na listwach sprężystych.

Materac to ok 60 % komfortu stelaż to 40% te dwie rzeczy muszą się uzupełniać. Kładąc dobry materac na kiepskim stelażu nie wykorzystujący właściwości materaca (często go niszczymy )

Pamiętajmy ze dobry stelaż musi mieć odpowiednią ilość sprężystych listew ,zamocowanych nad ramą , regulacje twardości w odcinku lędźwiowym

http://versomeble.pl/showpage.php?pageID=42 i najlepiej strefy twardości lub możliwość regulacji twardości http://versomeble.pl/showpage.php?pageID=41

prosta sprawa jak będziecie w sklepie połóżcie materac na

a) podłodze

b) zwykłym stelażu

c)dobrym stelażu

a wtedy zobaczycie różnice :)

pozdrawiam

Kuba

• 2 weeks później...
a ja kupiłam materac kieszeniowo-bonelowy - fakt przemówiła cena bo kupowałam go na wyprzedaży w com40 w skalmierzycach jeszcze nie uzywałam go i stąd pytanie co sądzicie o tych materacach macie jakieś doświadczenie bo natym forum nikt o takich nie pisze.

Bonnel to tradycyjny typ. Pytanie na czym kupującemu zależy. Jest dużo parametrów czy też aspektów na który zwraca się uwagę. Synowi z racji alergii kupujemy lateksowy. Mi przydałby się dobrze odprowadzający wilgoć (na przeziębienia nie ma nic lepszego jak wypocić się ;) ). Latek też ponoć dobrze tłumi wiercenie się partnera ;)

7-strefowy raczej odpada. W niektórych miejscach można się solidnie zapaść, a wiadomo że w małżeńskim łożu nie zawsze się leży :rolleyes:

Odświeżam temat i proszę o Wasze opinie .

Zastanawiam się nad kupnem materaca 160/200 w przedziale cenowym no ...max.1500 zł Rozważam osławioną Estrelle Lux Koła , Afrodyta lub Andromeda Janpola ale zainteresował mnie materac tego producenta http://www.artbi3.pl/prod.php?idg=9,22&id=71&s=&type=&kword= i moje do Was pytanie - czy ktoś ma ten model albo jakiś inny i co o nim sądzicie - warto? Materac wydaje się "wypasiony" jak na ten przedział cenowy ma więcej sprężyn niż np. Estrella - 3cm lateksu + tyleż samo pianki Visco z jednej strony z drugiej zaś 3cm Visco.

Zaryzykować??

• 2 weeks później...
Zastanawiam się nad kupnem materaca 160/200 w przedziale cenowym no ...max.1500 zł

Zdaję się, że cena za 160x200 lateksowego 16cm, ma być około 1200zł. Nie powiem Ci tylko czy Koła czy Schlaraffi. W każdym razie w Agata Meble tak nam pani obiecywała, więc pewnie da się gdzieś indziej dostać taniej. Estrella Lux generalnie mogłaby być, ale jest 7-strefowa, a te mimo wszystko mnie nie przekonują. Jak żona która jest kilkanaście centymetrów niższa ode mnie, ma trafić w te same strefy co ja? Zwłaszcza, że łóżko będzie o 25cm dłuższe od niej, i to w pozycji wyprostowanej.

Lateks rzekomo bardzo dobrze tłumi wiercenie się drugiej osoby. Z tego co czytałem linia podziału w łóżku jednak separuje ludzi - każdy śpi na swojej połówce - więc wolę mieć materac w jednej części. Zdaję sobie sprawę z jego ciężaru, ale ile razu się go podnosi? Raz w roku, żeby obrócić? Da się przeżyć.

Warto wjechać do com'a? Mają tam może lateksowe materace?

witam sorki ze dopiero teraz w com40 wyprzedaż była jakoś na początku przełomie maj/czerwiec niestety jak my kupowalismy to nie mieli lateksowych.

tylko te bonelowo-kieszonkowe ale my za 160x200 daliśmy cos około 260 złotych wiec chyba warto.

do alfa36

teraz chyba nie ma ale jak tylko cos bede wiedziec to dam znać na forum bo my na tej wyprzedaży ostatnio kupiliśmy też skórzana sofe i 2 fotele za 2.500,00 zł fakt ze sie nie rozkładają ale zobaczymy jak to sie bedzie sprawdzać w praktyce