Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 812
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kupowałam w Suntai na Puławskiej w Warszawie, razem z łóżkiem.

Tani nie był :-? Powiem więcej, był drogi :evil:

Ale wyszłam z założenia, że sprawdzić w salonie który wygodniejszy, to łatwo - i tanie i drogie potrafią być wygodne. Ale jakości już się nie sprawdzi :-? . Te mają długą gwarancję (nie pamiętam, ile, bo w zeszłym roku go kupowałam, ale długą :wink: ). A już raz mi się materac rozpadł po paru latach używania, a nie mam zamiaru za 5 lat kupować drugiego

ok 8)

jak droooooogi to znaczy że rzeczywiście DROGI :evil:

a ciesze sie że nie żałujesz

gorzej jak sie kupi coś drogiego-i jest sie niezadowolonym do końca życia :-?

prawda?

Otóż to :wink:

Najgorsze jest to, że jak człowiek wyda na coś kupę kasy, to chciałby przynajmniej mieć pewność, że rzecz jest solidna i warta tych pieniędzy. Niestety nie zawsze jest to tak oczywiste :-?

Jak pisałam materac ma wieloletnią gwarancję (nie pamiętam i nie chcę zgadywać), więc to już coś. A tak naprawdę, to jak go za 5 lat też będę chwalić, to znaczy, że warto było.

Jak na razie jest super :lol: Zależało mi na właściwościach ortopedycznych, bo gnaty mam jakie mam, i faktycznie dobrze się na nim wypoczywa.

Nie jestem lekarzem i nie znam się na tym, nie mogę ocenić, na ile te "ortopedyczne" są ortopedyczne, ale gnaty faktycznie wypoczywają :lol:

http://www.mkfoam.pl/images/stories/josdirectory/img_pictures/jamajka.jpg

Rodzaj: materac woreczkowy JAMAJKA

Budowa: wkład wkład ze sprężyn woreczkowych siedmiopolowych, z wysokogatunkowego drutu, obłożony obustronnie przekładką tapicerską i pianką poliuretanową T30-25 mm o zwiększonej sprężystości.

pokrowiec dostępny w dwóch wersjach:

letnio-zimowej z materiału obiciowego (38 % poliester, 25% bawełna, 37% polipropylen)pikowanej z jednej strony antyalergiczną owatą 200 g/m2, a z drugiej strony naturalną owczą wełną 520 g/m2

alergik z materiału obiciowego frotte, obustronnie pikowanego antyalergiczną owatą 200 g/m2 Zastosowanie zamka rozdzielczego umożliwia zdjęcie i wypranie pokrowca w temp. do 60oC.

Wymiary: 160/200 drugi 80/200. Wysokość materaca 19 cm

Cechy szczególne: sprężyny siedmiopolowe,

wersja letnio-zimowa,

wersja alergik

Atesty i certyfikaty: certyfikat ISO 9001 na sprężyny

certyfikat EKO-TEX Standard 100

My mamy kupione takie z firmy koło.

My od 2 lat mamy Texela z M&K Foam w Kole. Wszystko Ok. Nie mieliśmy wtedy zbyt dużo pieniędzy do wydania, więc dla nas cenowo był OK (za materac 180x200 cm zapłacilismy wówczas ok.700 zł).

Moja siostra ma też materac z Koła, ale Estrellę Lux. Też jest bardzo zadowolona.

Na stronie Koła znajdziesz katalog produktów i cennik. Niestety "przymierzyć się" trzeba na żywo :D

http://sembella.pl/ dla mniej wymagających i http://schlaraffia.pl/ dla bardziej wymagających. Bardzo dobre materace, szczególnie z latexu lub kieszonkowe. Dobry materac musi mieć kilka stref twardości, by dobrze dopasował sie do ciała. Nie należy zapominać też o dobrym stelażu z listew sprężynujących.

Pzdr.

Czandro, jeżeli mnie intuicja nie myli masz sporo do powiedzenia w temacie łózka materace.

Może polecisz jakąś konkretną nazwę w tych obu. I drugie pytanie; w materacach kiszonkowych pierwsza warstwa jest albo piankowa albo lakeksowa. Które lepsze?

:wink: Myślałam, żę w polecanych przez Ciebie markach lepsza jest Sembella?

Witaj,

Jak widzisz na stronie producenta, oferta jest dosyć bogata i zróżnicowana, oczywiście również cenowo. Ważne też jest, jaki budżet chcesz przeznaczyć na wygodne spanie. Z podanych przeze mnie marek, bo jest to jeden producent, firma Recticel, Sembella jest ofertą na niższym poziomie cenowym, a Schlaraffia to produkty z wyższej półki cenowej i jakościowej. Z tego co wiem, klienci najczęściej wybierają materace kieszonkowe, czyli ze sprężynkami. Latex to cały czas margines sprzedaży. Decyduje o tym chyba cena, ale też przyzwyczajenia klientów. Obecnie produkowane materace sprężynowe to jednak zupełnie inna jakość niż np. 10 lat temu. Jednakże materac ze sprężynkami jest zdecydowanie cięższy niż np. w 100% z latexu, co może mieć znaczenie przy użytkowaniu - zmiana pokrowca, przekładanie z jedenj strony na drugą itp. Dlatego moim zdaniem lepiej wybierać 2 materace po np. 80 lub 90 cm, niż jeden duży na 160, czy 180.

czy może ktoś podrzucić jakieś linki ze stron w których szczegółowo opisuje sie zalety i wady poszczególnych rodzai materaców?

pojechałam do ikei-tam wybór niezbyt duży a i tak sie pogubiłam we wszystkich tych parametrach.

jakieś kieszeniowe,takie,owakie,średnie,sreniotwarde....

nic nie kupiłam bo gość od materaców był niedyspozycyjny :evil:

coś takiego znalazłam:

http://www.swiatsypialni.pl/materialy.php

Witam wszystkich w nowym roku

Podciągam temat, chodzi mi głównie o opinie osób już mających materace.

Pozytywne i negatywne opinie

Mój wybór:

Andromeda - Janpol

Odys - Janpol

Estrella Lux - MK-Foam

Venus Multi Poket - MK-foam

Czy ktoś ma doświadczenia z tymi materacami.

Dwa materace po 80cm, czy jeden 160cm??

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Dwa materace po 80cm, czy jeden 160cm??

Lepiej 2x80 niby granice zniesione ale w łóżku taki graniczny rowek ma swoje plusy :wink: a tak poważnie to mam 2x80 - 100% lateks -ciężkie to jak diabli i nie wyobrażam sobie zdejmownia do prania i zakładania po wypraniu pokrowca na powierzhnię 1x160 . Pozdrawiam

My mamy materace Mistral ze Schlarafii 2x80 cm, ze strefami twardości. Wkład to bultex, taka nazwa handlowa latexu, którą stosuje Sembella i Schalraffia. Są bardzo wygodne. Przy zakupie nie należy sugerować się tym, iż materac ma być twardy, bo taki jest lepszy na kręgosłupa. To taki sam mit jak "oddychające ściany". Dobry materac posiada kilka stref twardości, dostosowujących się do ciała. Nie ma wówczas problemu z bolącym kręgosłupem itp. Oznacza to, iż powinien być odpowiednio miękki, a nie twardy.

Pzdr.