Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

podnoszę temat

dziś byłem w sklepie i Pan polecił materac firmy MODULIA (http://www.modulia.pl) - o wypełnieniu materiałem zwanym BULTEX, jakas pianka ale zaawansowana, 7-stref zgniotu, itd..

ma i użytkuje?

My mamy i użytkujemy już od 3 lat. Wart swych pieniędzy. Lekki, sprężysty i nie odkształca się. Bultex to ich firmowa nazwa latexu. Jest to zapewne jakaś mieszanka, a nie 100% latex, ale różnicy raczej się nie wyczuje. Tylko finansową, bo jest tańszy. Pokrowce nadają sie do prania. W ofercie tej firmy jest jeszcze wyższa półka materacy - schlaraffia. Mają lepsze pokrowce i wkłady, ale sembella w zupełności wystarczy.

• Odpowiedzi 812
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My mamy i użytkujemy już od 3 lat. Wart swych pieniędzy. Lekki, sprężysty i nie odkształca się. Bultex to ich firmowa nazwa latexu. Jest to zapewne jakaś mieszanka, a nie 100% latex, ale różnicy raczej się nie wyczuje. Tylko finansową, bo jest tańszy. Pokrowce nadają sie do prania. W ofercie tej firmy jest jeszcze wyższa półka materacy - schlaraffia. Mają lepsze pokrowce i wkłady, ale sembella w zupełności wystarczy.

dzięki czandra, w końcu wziąłem jednak lateksowy z Janpola, kosztował tyle samo co modulia.

pozdro

my mamy sembellę i jesteśmy baaardzo zadowoleni. Idealny materac.

natomiast wszystkim serdecznie odradzam zakup materaca w IKEA. Kupiliśmy tam "naljepszy jaki był" :wink: a po pół roku uzywania nadawał się wyłacznie do wyrzucenia - miał być niby twardy, a zapadałam się w nim tak, że cięzko było wstać :wink: (na marginesie - nie z powodu swojej wagi, bo nie ważę nawet 50 kg :wink: ) W odpowiedzi na reklamację usłyszeliśmy, że materac trzeba obracać (na drugą stronę i tyłem do przodu) minimum raz w miesiącu, żeby się nie wygniatał :o i że nie informują o tym przy zakupie, bo "jest to rzecz powszechnie wiadoma" :o

ja mam fajny materac, kupiłem sobie w jednym z supermarketów w poznaniu. kosztował niecałe 100 zł i powiem ze moje łózko stoi sobie z boku a ja śpię na materacu!

Dobre :D Też tak funkcjonowaliśmy przez kilka lat. Ten materac mamy do tej pory i służy jako "łóżko" zastępcze, gdy ktoś do nas przyjeżdza i nocuje. Kosztował jednak trochę więcej niż 100 zł i cały czas się trzyma, a ma już prawie 8 lat.

A my mamy od 2 tygodni lateksowe z IKEA, 2x90x200, koszt jednego ok. 1200zl. Spi sie super.

Dobre sa tez kieszeniowe, ale wolimy lateks bo kieszeniowych nie mozna stosowac do regulowanego silniczkiem dna.

My mieliśmy "najlepsze z dostępnych" w IKEA i... po pół roku nadawały się wyłacznie do wynmiany!!!!!!! :evil: :evil: :evil:

Co ciekawsze, w odpowiedzi na reklamację usłyszeliśmy, że przez pierwszy rok użytkowania materace trzeba co 2 tygodnie obracać na druga stronę i "tył do przodu" :o a nie informuja o tym podczas zakupu, bo... jest to powszechnie wiadome :o

Tez myslalam ze to jest powszechnie wiadome, my swoje obracamy, ale fakt, powinni o tym klientow informowac.

Moja siostra ma materac z IKEA ponad 5 lat, kieszeniowy i nic sie nie dzieje.

Prawda jest taka ze jesli cos sie nieprawidlowo uzytkuj - dla zobrazowania jazda non stop na 5tys obrotow nawet najlepszym samochodem - nie ma szans na dlugie uzytkowanie.

Tez myslalam ze to jest powszechnie wiadome, my swoje obracamy, ale fakt, powinni o tym klientow informowac.

obracanie co pare miesiecy - to owszem (no bo chocby po co bylaby strona "letnia" i "zimowa") ale co 2 tygodnie? Gdy kupowalismy nowy materac, juz w innym sklepie i zapytalam o to sprzedawce to mi sie omalze po glowie nie popukal...

mam tego typu pytanie

jak w ciemno określić twardość materaca ?

wpadłam wczoraj do Jyska, każdy materac na jakim siadłam był dla mnie za miękki. Taki, który był ok kosztował ... 1999 zł

Materac kupię chyba na allegro. jakie informacje dadzą mi pogląd jak z twardością ?

muszę w przyszłym tygodniu zadecydować się na coś.

wpadłam wczoraj do Jyska, każdy materac na jakim siadłam był dla mnie za miękki. Taki, który był ok kosztował ... 1999 zł

muszę w przyszłym tygodniu zadecydować się na coś.

1999 zł za materac, to nie jest jakaś straszna kwota. Wygoda kosztuje :wink:

pewnie, więc może poszukam takiego za 5000, żeby mieć pewność, że wygodniej już być nie może

wiem jakie są ceny materacy, no ale musiałam zejść z zamierzonego zakupu :roll:

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

patrzycie tylko po jakichś jyskach, ikeach a może tak rodzima produkcja? może warto wybrać materac z firmy która się w tym specjalizuje, zamiast takiej, która specjalizuje się we wszystkim... i w niczym.

od 5 lat mam materac Kronos z Janpolu. ortopedyczny, twardy, ale nie jak kamień. do nowego łoża chyba wybiorę taki sam. cena nie jest zawrotna, 480zł/90cm szerokości. 2 strony, zima - lato, jedna strona jest z kokosem czy jakoś tak... Janpol ma wiele fajnych materacy w swojej ofercie, warto spojrzeć.

Czy lozko to ma pojemnik na posciel pos spodem?

Cos tam widac,ale nie jestem pewna co.

Poza tym czy to fornir?Jaka byla cena tej ramy oraz stelaza potrzebnego do materaca?Jaka to firma?

Bylam w wiele miejscach,w Jupiterze,Agacie,wszedzie badziewna plyta z jakimis kosmicznymi listwami imitujacymi kiepsko aluminium,brbrbr bede miala w takim razie na poczatek sa materac z czasem sie rozejrze za lozem

Łóżko jest firmy Red Apple http://www.redapple.pl

Akurat to łożko nie ma pojemnika na pościel (mają jedno w swojej ofercie, które ma pojemnik, ale dla nas było bardzo masywne). Jest to płyta MDF pokryta melaminą. W cene 969 zł (bo tyle kosztuje) wliczony jest juz stelaż na materac.

Jak się śpi na takim łóżku? Po tych kilku latach macie już na pewno jakieś doświadczenie! My stoimy właśnie przed wyborem łóżka i materaców. Czy ta płyta MDF wytrzymała?

Pzdr.

Pytanie trochę innego gatunku: lepiej kupić dwa mniejsze materace czy jeden duży?

Bardziej odpowiada mi ta druga opcja (bez tzw.: "dziury"), ale być może są jakieś czynniki, które przemawiają za opcją pierwszą?

Zaznaczam, że z żoną "chodzimy" w podobnej wadze i mamy podobne preferencje co do twardości materaca.