Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 812
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie trochę innego gatunku: lepiej kupić dwa mniejsze materace czy jeden duży?

Generalnie to zależy od wielkości łóżka, jeśli masz 160 to kupując jeden jeszcze "da się wytrzymać"bo materac nie jest jakoś strasznie gigantyczny, ale pamiętaj że trzeba to ustrojstwo obracać i wogóle jakoś obsługiwać.

Ja kupowałam materac w Janpolu (szczerze polecam) do łóżka 180 i mam 2x90. Jak się wtedy dowiadywałam na tak ogromny materac nie udzielono by mi gwarancji, bo zagrożenie że wewnętrzne kieszonki z jakich składa się materac rozpadną się jest duże, poza tym takiego materaca jedna osoba nie przerzuci, nie ma jak tego przewieźć...

Użytkując dwie 90 jestem zadowolona, nic mi się nie rozłazi, nie robi się dziura,wszystko jest ok, uważam że to byla dobra decyzja bo moja połówka jest raz cięższa ode mnie i to lepiej dla materacy że śpimy na dwóch..

Polecam także na wierzch kupić sobie pled w Ikea, taki cienki "materacyk". A wogóle to polecam materace z firmy Janpol, od 2 lat nie boli mnie kręgosłup i najwazniejsze nie kupujcie materacy bez ich wypróbowania,materace są tak różne że możecie się nieprzyjemnie zdziwić, na tym trzeba się położyć żeby wiedzieć że coś jest dla nas, albo coś nam nie pasuje.. :roll:

http://www.janpol.pl/

My mamy materac Adora firmy Schlarafia i jest naprawde rewelacyjny. Śpimy na nim od 4 lat. Niestety nie jest tani, 180 na 200 kosztował prawie 2 tyś, ale nie żałuje ani złotówki wydanej na niego. Był to naprwde nasz najlepszy zakup. Zabrzmi jak reklama tv schopu, ale okazł się "lekarstwem" na moje wieczne bóle kręgosłupa. :wink:

• 2 months później...

Który materac (piankowy czy sprężynowy-kieszeniowy) będzie waszym zdaniem wytrzymalszy? Rozmiar 160x200.

Jeśli chodzi o wygodę to materac piankowy jest dla nas porównywalny ze sprężynowym. Modele, które znaleźliśmy (w Ikea) mają podobną cenę.

Piankowy ma tą przewagę, że można go zwinąć i łatwo przewieźć oraz zdjąć pokrowiec.

Jedyne, czego nie sposób teraz sprawdzić, to jego wytrzymałość. Czy w porównaniu do kieszeniowego nie odkształci się zbyt szybko.

Z góry dziękuję za Wasze opinie.

Było juz troche na temat materacy na forum - proponuję uzyć wyszukiwarki, dwa linki wklejam poniżej:

http://forum.muratordom.pl/materac-jaki-wybrac,t39852.htm?highlight=materac

http://forum.muratordom.pl/materac-do-lozek-sypialnianych,t133719.htm?highlight=materac

Na forum znajdziesz sporo informacji i w temacie czy kieszonkowy czy piankowy czy lateksowy i tez doswiadczenia ludzi z konkretnymi modelami materacy różnych firm.

Pozdrawiam

Witam!

Ja mam taki :

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00073713

160cm i bardzo sobie chwalę, jest dwustronny więc co miesiąc czy dwa przekręcasz i wolniej się zużywa.

Ma 28cm grubości co też było dla mnie plusem.

Osobiście mogę go polecić.

Przewiozłem go na bagażniku dachowym samochodu kombi.

Nie zwija się i zapakowany był w płaską paczkę.

W Ikea masz trochę czasu na decyzję, jak Ci się źle leży albo widzisz, że się odkształca to wymieniasz na inny. Masz na to chyba 90 dni.

Poszycie ma suwak i można je prać.

• 5 weeks później...
Potrzebuje materac tak na rok użytkownia, w zwiazku z czym mam do wyboru standardowe materace: 16cm piankowy i 15cm sprężynowy(bonelli). Proszę mi powiedzieć czy to może być jakaś różnica(poza ceną) między tymi materacami, ja np. mam drobne problemy z kręgosłupem i nie wiem na który się zdecydować.

Właśnie dzisiaj przywieźli nam materac Mk foam ESTRELLA LUX zima lato 7 polowy 180x200 kupowałam komplet łózko materac i stelaże dostałam rabat (w stacjonarnym sklepie nieprzewiduja upustów :o )w sklepie internetowym przewidzieli i jeszcze transport gratis dali ..dodatkowo mielismy czekać na zamowienie do 4 tygodni bo łóżko na zamowienie dziś minoł 8 dzien od zamowienia i przywieźli sklep moge polecić http://www.materace-online.pl/

jesli chodzi o wygode jeszcze niewiem napisze jak się wprowadzimy i pośpimy :wink:

Dwa lata temu kupowaliśmy łóżko z materacem w Ikea. O ile łóżko ok to materac po dwóch dniach do zwrotu.Następny materac z Jysk po pierwszym dniu do zwrotu(tak miękki że nie można było się przewrócić nadrugi bok) trzeci materac też z Jysk miał być super twardy okazałsię gniotem a kosztował niemało 1250zł -do zwrotu.W końcu kupiliśmy materacz firmy Jampol i tu strzał w dziesiątkę pasuje. Dodam że przed kupnem leżałam chyba na 10 materacach zanim zdecydowałam.

Właśnie dzisiaj przywieźli nam materac Mk foam ESTRELLA LUX zima lato 7 polowy 180x200 kupowałam komplet łózko materac i stelaże dostałam rabat (w stacjonarnym sklepie nieprzewiduja upustów :o )w sklepie internetowym przewidzieli i jeszcze transport gratis dali ..dodatkowo mielismy czekać na zamowienie do 4 tygodni bo łóżko na zamowienie dziś minoł 8 dzien od zamowienia i przywieźli sklep moge polecić http://www.materace-online.pl/

jesli chodzi o wygode jeszcze niewiem napisze jak się wprowadzimy i pośpimy :wink:

mam ten sam materac,pochwały na jego temat wyczytałam na forum

kupiony w sklepie internetowym ,na razie przynosi nam wiele radości :wink:

pozdrawiam

jeśli chodzi o materaca to może to zdziwi wszystkich, ale ja zastosowałem wersję z ikei piankową grubości 10cm mimo, że lubię twardy. 10 cm to tak naprawdę prawie nic, doskonale czuje się twarde podłoże pod materacem, nie ma co pękać, żadne druty w sprężynach, a spałem już na wielu materacach i niestety wiele ich wykończyłem. do tego dzięki temu, że koło siebie są 2 materace 90cm szerokości mam królewskie łóżko i to twarde tak jak lubię

Przeglądanie tego wątku przypomniało mi o jednym jedynym materacu, na którym cudownie mi się spało. Nie pamiętam niestety z czego był wykonany :( Kojarzy mi się z kokosami (i nie chodzi tu o zapach). Był supertwardy i niesamowiecie wygodny. Może ktoś z Was kojarzy "kokosowe" materace? Co to mogło być?

Przeglądanie tego wątku przypomniało mi o jednym jedynym materacu, na którym cudownie mi się spało. Nie pamiętam niestety z czego był wykonany :( Kojarzy mi się z kokosami (i nie chodzi tu o zapach). Był supertwardy i niesamowiecie wygodny. Może ktoś z Was kojarzy "kokosowe" materace? Co to mogło być?

Ja kojarze Kronos z Janpolu - twardy i kokosowy:)

Odświeżę pytanie: czy lepiej kupić jeden materac czy dwa? Słyszałam już kilka różnych opinii i nie wiem na co się zdecydować.

Planuję zakup Afrodyty z Janpolu - może ktoś ma złączone 2x90cm - czy wyczuwa się mocno łączenie na środku?

Łączenie materacy jest bardzo wyczuwalne.

Odświeżę pytanie: czy lepiej kupić jeden materac czy dwa? Słyszałam już kilka różnych opinii i nie wiem na co się zdecydować.

Planuję zakup Afrodyty z Janpolu - może ktoś ma złączone 2x90cm - czy wyczuwa się mocno łączenie na środku?

Łączenie materacy jest bardzo wyczuwalne.

ja połączyłem 2 razy po 90cm materac z ikei za pomocą maty 180cm, idealnie, nie ma dołka i jest wygodne