Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 812
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No latex jest na pewno lepszy ale dla mnie chyba troszke za twardy,no chyba ze stelaz dalbym jakis inny elastyczny.Jak na razie najlepiej mi odpowiadal sprezynowy.Jakos najlepiej mi sie na nim lezalo.

Dokładnie. Dzięki elastycznemu stelażowi uzyskuję się idealny stosunek twardości do komfortu. Należy też zwrócić uwagę na oznaczenie twardości. Każda firma podaje takie dane. I tak w przypadku Koła jest to H2, H3 itp. Ja rodzicom kupiłem H3, ale dla siebie wybiorę H2 bo jesteśmy z żoną lżejsi. Choć ja powoli kwalifikuję się na H3! :lol: A właściwie: :cry:

:D

Tak czy inaczej dobry stelaż jest niemal równie ważny jak dobry materac - one się po prostu uzupełniają. Zresztą może wypowie się tu ktoś kto się na tym zna i specjalizuje się w tym temacie.

Teraz sie wacham miedzy firmami Janpol i Relaks.Gadalem z jednym gosciem w sklepie ktory mowil ze Janpol robi gorsze materace od Relaksu i drozsze(a handlowal wlasnie Relaksem).Mialem upatrzony juz materac z Janpolu ale teraz sie zastanwiam czy facet nie mial racji.Mowil jeszcze ze materialy uzywane przez Janpol sa zdecydowanie gorsze i konstrukcja tez nie jest najlepsza.Moze mial racje..Widac ze Janpol to polska firma a o Relaksie nie wiem co to za firma ,tzn fabryke maja w Polsce.Ale np.stelaze opisane sa po niemiecku wiec mozliwe ze jest tak jak ten gosc mowil.Jak ktos cos wie wiecej na ten temat to niech sie wypowie.

Jakoś specjalnie się nie znam na materacach, ale kilka dni przeglądałem różne fora pod tym kątem i opinie o dwóch firmach były zawsze dobre i zgodne, o: Kole i Janpol-u. O Relaks-ie też nikt nie wypowiadał się źle. Wydaje mi się, że to jak z kawą. Jedni wolą Lavazz-e, drudzy Kenco, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie dnia bez Douwe Egberts. Chyba najlepiej jest samemu spróbować i wtedy zdecydować. Wszystkie te firmy są dobre, więc wybór jest kwestią gustu.

Witam,

Watek o materacach ciagnie sie tez w innym poscie i mozna tam znalezc troche opini i informacji o materacach:

http://forum.muratordom.pl/materac-jaki-wybrac,t39852.htm

sam tez stoje przed wyborem i dowiedzialem sie z niego o innych producentach niz o tych dwoch podanych wyzej tzn:

- Pierwszy http://www.visby.pl/2_produkty.html a tu troche o materacach http://www.visby.pl/17_podstrona.html

- Drugi http://materace-sypialnia.pl

Pozdrawiam

Sluchajcie a wiecie moze jaka jest gwarancja na wklad materaca Afrodyta z Janpolu?Wiem ze z serii perfetto jest 10 lat gwarancji na wklad ale czy pozostale materace tez maja taka gwarancje??

Tak jak we wszystkim polecam dowiadywać się na co obowiązuje gwarancja, a nie na jak długo jest wydawana.

Jesteśmy baardzo zadowoleni z latexowego. Nic nas nie boli, nie ma nie przespanych nocy. Wcześniej mieliśmy sprężynowo/kokosowy. Po 2-ch latach sprężyny przebijały się przez ochraniacz.

Kupiliśmy taniej niż w IKEI.

materac latexowy

Po dwóch latach!? Dobrze założone sprężyny wytrzymuję po dziesięć lat pod dwustukilowymi małżeństwami (200 waga wspólna). Gdieście to kupili? Warto ostrzec ludzkość przed tym żródłem (o ile jeszcze istnieje).

• 1 month później...

Przymierzam się do zorganizowania nowego miejsca do spania dla siebie i reszty rodzinki. Umyśliłam sobie materac kieszonkowy (chyba tak się nazywa taki co każda sprężyna siedzi we własnej kieszonce) i tylko jakieś poważne jego wady, a na razie o takich nie słyszałam, są mnie w stanie odwieźć od tego wyboru. Mam jednak kilka wątpliwości, które muszę rozwiać nim dokonam zakupu.

Po pierwsze czy na małżeńskie łoże lepszy będzie jeden duży materac czy dwa małe?

Po drugie jakiego producenta moglibyście polecić. Zależy mi na takim, który ma dobry stosunek ceny do jakości :)

Ja tam polecam materace z Ikei. Ceny są znośne, a co do jakości, to kilka sztuk już kupowałem, sobie i znajomym i jakoś nie słyszałem narzekania.

A jeden czy dwa to sprawa, raz preferencji, dwa stelaża pod materacem. Jeśli stelaż ma dwa oddzielnie regulowane podgłówki, to wtedy dwa materace, jeśli stelaż takowych nie ma, to wolnoć Tomku...

Mam z Ikei - jeden duży i raczej nie bedzie powtórki.

Na łóżko 180cm kupie dwa 90cm.

Każde z nas lubi inny typ materaca, to co mamy teraz to kompromis, ale w kwestii komfortu wypoczynku nie ma miejsca na kompromisy.

Osobiście mam chrapkę na Dormeo , tylko ta cena :roll:

Przymierzam się do zorganizowania nowego miejsca do spania dla siebie i reszty rodzinki. Umyśliłam sobie materac kieszonkowy (chyba tak się nazywa taki co każda sprężyna siedzi we własnej kieszonce) i tylko jakieś poważne jego wady, a na razie o takich nie słyszałam, są mnie w stanie odwieźć od tego wyboru. Mam jednak kilka wątpliwości, które muszę rozwiać nim dokonam zakupu.

Po pierwsze czy na małżeńskie łoże lepszy będzie jeden duży materac czy dwa małe?

Po drugie jakiego producenta moglibyście polecić. Zależy mi na takim, który ma dobry stosunek ceny do jakości :)

Lepszy jeden materac, ale do niego koniecznie dwa oddzielne stelaże.

Ja mogę polecić MK Foam z Koła: http://www.mkfoam.pl/

Używam takiego materaca kieszonkowego ich produkcji i spisuje się on rewelacyjnie:

http://www.mkfoam.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=74&Itemid=54&category_id=30&option=com_virtuemart

Lepszy jeden materac, ale do niego koniecznie dwa oddzielne stelaże.

A czemu dwa osobne stelaże pod jeden materac?

Co do kwestii jeden duży czy dwa mniejsze? Mam wątpliwości dotyczące tego obszaru gdzie materace się stykają (w sytuacji gdy są dwa mniejsze). Da się w tym miejscu leżeć, czy nie?

malka rozumiem, że nie będzie powtórki w kwestii "Jeden duży" a czy jakościowo te materace z Ikei są dobre? Jak wytrzymują próbę czasu?

A czemu dwa osobne stelaże pod jeden materac?

Dobry, regulowany stelaż umożliwia dodatkowe ustawienia twardości w okolicach krzyża i barków oraz prawidłowe ułożenie ciała podczas snu. Jeżeli każda osoba ma swój stelaż, to może dostosować te parametry do swoich potrzeb. Ja przy jednym dużym stelażu turlałam się do środka łóżka (mąż cięższy o ~50%), co było bardzo niewygodne. Na szczęście kupiliśmy zarówno materac jak i stelaż w sklepie wysyłkowym, więc po wypróbowaniu mogliśmy stelaż zwrócić i zamówić dwa odzielne. :D

Co do kwestii jeden duży czy dwa mniejsze? Mam wątpliwości dotyczące tego obszaru gdzie materace się stykają (w sytuacji gdy są dwa mniejsze). Da się w tym miejscu leżeć, czy nie?

Nie da się. Przerabiałam to często w hotelach, gdzie często zsuwają razem dwa łóżka i masz efekt taki, jakby były dwa materace koło siebie.

Oczywiście jeżeli ktoś chce mieć stelaż regulowany, podnoszony, to materace muszą być dwa. Tu masz link do stelaży:

http://www.mkfoam.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=112&Itemid=83