Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

malka rozumiem, że nie będzie powtórki w kwestii "Jeden duży" a czy jakościowo te materace z Ikei są dobre? Jak wytrzymują próbę czasu?

no pancerny jest- uzytkujemy ponad 6 lat, a śladu nie widać, nie ma więc motywacji by się go pozbyć.

• Odpowiedzi 812
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja przy jednym dużym stelażu turlałam się do środka łóżka (mąż cięższy o ~50%), co było bardzo niewygodne.

Myślałam, że w przypadku materaca w którym każda sprężyna jest w osobnej kieszonce tego problemu praktycznie nie ma :( U nas nie ma aż takiej różnicy masy, ale wezmę pod uwagę sugestię.

Na szczęście kupiliśmy zarówno materac jak i stelaż w sklepie wysyłkowym

Pochwalisz się w którym? Czy to ten link, który podałaś na końcu?

Joshi, my mamy 1 materac 180x200. Materac ma 3,5 roku, Texel z polecanej tu firmy M&K Foam. Moja siostra ma Estrellę Lux. Moi rodzice też mieli Texela. Świetne materace.

Ale ja tym razem kupiłabym 2 pojedyńcze. Na środku łożka i tak nie śpię, bo każde z nas zawija się w swoją kołderkę i śpi na swojej stronie. A dla potrzeb utrzymania porządku, to taki duży materac to porażka. Co jakiś czas trzeba po podnieść i odkurzyć - i nie jest to zajęcie dla 1 osoby. Teraz wybrałabym 2 x 90 cm. Raz z uwagi na to nieszczęsne sprzątanie, dwa, tak jak pisała malka - możesz dopasować każdy materac do indywidualnych potrzeb.

Tutaj masz jeszcze watek materacowy. Może Ci się przydadzą jakieś sugestie.

Tutaj również był podejmowany temat wyboru 1 lub 2 materacy.

Ale ja tym razem kupiłabym 2 pojedyńcze. Na środku łożka i tak nie śpię, bo każde z nas zawija się w swoją kołderkę i śpi na swojej stronie.

Właściwie, to mam na myśli nie tyle łóżko małżeńskie co łóżko rodzinne :) Dlatego jednak skłaniam się ku jednemu dużemu materacowi. Trudno podnosił będzie mąż :)

U nas Ekstrella lux firmy Mk foam jeden materac 2 stelaże i niezamieniłabym go na inny....sypiając czasem w hotelach wkurzało nas łaczenie materacy :-? w domu oboje chcieliśmy jeden materac mozna się połozyc w kazdym miejscu materaca i nic nie uwiera...spimy pod jedna kołdrą 220x200 i wkoncu dobralismy dobry rozmiar aby jeden drugiemy niezabierał :D...śpimy blisko siebie wiec łaczenie materacy byłoby odczuwalne .....zyczę dobrego wyboru

Ja przy jednym dużym stelażu turlałam się do środka łóżka (mąż cięższy o ~50%), co było bardzo niewygodne.

Myślałam, że w przypadku materaca w którym każda sprężyna jest w osobnej kieszonce tego problemu praktycznie nie ma :( U nas nie ma aż takiej różnicy masy, ale wezmę pod uwagę sugestię.

Problem z "turlaniem" brał się nie tyle z materaca, ile ze wspólnego stelaża. Jeżeli nie będziesz mieć regulowanego, sprężynującego stelaża, to ten problem w przypadku dobrego materaca kieszonkowego raczej nie wystąpi.

] Na szczęście kupiliśmy zarówno materac jak i stelaż w sklepie wysyłkowym

Pochwalisz się w którym? Czy to ten link, który podałaś na końcu?

To był sklep http://www.wysylka.pl , jednak, z tego co zauważyłam, oni nie mają już w ofercie materacy firmy M&K Foam.

Dobry, regulowany stelaż

Do spania dobry, ale kawę wypić, albo gazetki poczytać, uprzednio oparwszy się o zagłówek trudno. :oops: Pupa się zapada, a nogi pozostają wyżej. No i gwałtownie wstawanie zakazane bo spaść można.

:D Jakoś tak sprężynuje tylko w górnej części

My i gazetki czytamy, i czasem śniadanie w łóżku jemy, i nie zauważyłam, żeby mi się coś tam zapadało. :D Wstaję też gwałtownie i nic mi nie sprężynuje, z łóżka nie spadłam :roll: - mam materac kieszonkowy z warstwą lateksu Venus Multi Pocket (480 sprężyn/m2) i stelaż regulowany.

Jeśli ktoś jest z Białegostoku i okolic, to polecam firmę Ammat z Grabówki. Jest to producent materacy. Kupiliśmy tam (za namową znajomego, który ma juz ich materace od kilku lat) materac 180x200, każda spręzyna w oddzielnej kieszonece, z jednej strony lateks (strona bardziej miękka), z drugiej konskie włosie (twardsza) - bo tak chcieliśmy. Na razie jesteśmy bardzo zadowoleni. Wydaje się naprawde porządny, a kosztowal coś ok. 1300 zł. 18kg córka czasem po nim skacze i nic się nie dzieje ;)

Robia materace pod konkretny wymiar, można dowolnie wybierac, co materac ma miec w środku, jaką ma miec konstrukcję, jaki pokrowiec, itp.

• 2 weeks później...

U nas łóżko 180,jeden stelaż ,ale dwa materace Estella Luks.

Uzytkujemy narazie pół roku ale jesteśmy zadowoleni.

Dwa materace dlatego,że łatwiej mi nimi manewrowac przy zmianie pościeli i obracaniu i przewracaniu-przeczytałam,że nowe materace nalezy przekładać co dwa tygodnie :o

Zdecydowaliśmy się na dwa bo nie zalezało nam na wygodzie na środku łóżka ale kiedy dzieci były mniejsze i przychodziły do nas ,lepszy byłby jeden duży

pozdrawiam

A może ktos kupował materac z jyska? Sezon wyprzedażowy i nie są drogie (chyba, nie interesowalam się jeszcze tym).

ja się przymierzałam do materaca z Jyska, ale jak sie wgryzłam w temat -to okazało się, że taki "lepszy" -czyli ze strefami komfortu, zdejmowanym poszyciem, sprężynami kieszeniowymi itp -to kosztuje ok 2tys ( i to w promocji). Ostatecznie kupiłam materac OLIMP (160x200) na Allegro i jestem bardzo zadowolona :) POLECAM! o to ten:

http://www.allegro.pl/item692722933_materac_olimp_160_200_7stref_lateks_memory_tanio.html

My z żoną użytkujemy od prawie dwóch lat dwa stelaże i dwa materace. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie, gdyż i tak taki jeden materac jest ciężki. Zmiana pościeli przy dużym byłaby o wiele bardziej kłopotliwa. Udało nam się dobrać nawet taki sam typ (Koło Estrella Lux) po wcześniejszym wielokrotnym testowym pokładaniu się w sklepach. Wygoda spania niesamowita!

• 3 weeks później...

witam,

muszę pomału szukać materaca i łóżka do sypialni, interesuje mnie rozmiar min. 160 szerokości - max. 180 cm. Jakie polecacie materace? Jakich firm? Chciałabym zamknąć się z łóżkiem w cenie 1500 zł czy jest to możliwe? Najbardziej chciałabym twardy materac i drewniane łóżko, wytrzymałe i stabilne. Proszę o porady:)