Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 812
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

ad Esperanza

Dual H1/H3 z Koła, to moim zdaniem bardzo udany materac, który często polecam moim klientom.

Podstawowe zalety:

- 18 centymetrów wkładu lateksowego, co zdecydowanie stawia materac w czołówce,

- 2 strony twardości, choć poeta miał na myśli, że śpimy po stronie H1, która zapewnia nam komfort powierzchniowy (czyli milusią miękkość), a położona niżej warstwa H3 przejmuje obciążenie i właściwie podpiera kręgosłup, to można odwrócic materac H3 do góry, wtedy jest twardszy

- sensowne pokrowce do prania do wyboru,

- brak stref twardości - tak, tak, to ogromna zaleta!!

- 2 lata gwarancji, którą bez problemu można wyegzekwować,

- znikoma ilość reklamacji

Podstawowe wady:

- ostatnio była podwyżka, materac podrożał i kosztuje obecnie 2299 w pokrowcach Aloe Vera, Silver i Bamboo

- brak w ofercie najtańszego pokrowca do prania frotte, w którym materac kosztowałby około 2000.

Alternatywne materace:

Nyks z Janpolu - różni się tym, że ma jedną twardość po obu stronach, ale za to ma 7 stref twardości poprzecznie. Wygrywa ceną: od 2057 w podstawowym pokrowcu Jersey do prania.

ad domowa, kleikadam

Bardzo, bardzo dobre materace termoelastyczne (wykonane w tej samej technologii co Tempur) oferuje PerDormire.

Są to włoskie materace (rzeczywiście produkowane we Włoszech), z pełną 10-letnia gwarancją (Tempur oferuje gwarancję "progresywną").

Niektóre modele zapewniają komfort zupełnie porównywalny do Tempura, za mniej niż pół ceny !!

Pikanterii dodaje fakt, że dystrybutorem na Polskę obu marek jest ta sama firma :-)

EDIT:

Przeczytałem dokładnie podlinkowany test materacy.

Uważam, że jest on bezsensowną paplaniną, niewiele wnoszącą i niezbyt pomocna dla klienta.

Dobry materac powinien:

- być wystarczająco twardy aby dobrze podpierać podczas snu, (wszystkie materace z wyjątkiem najtańszych piankowych)

- być wystarczająco elastyczny aby ugiąć się i dopasować do naturalnych krzywizn ciała, (przede wszystkiem termoelastyczne, dalej lateksowe, piankowe i dobre kieszonkowe)

- dobrze się wentylować, aby nie dopuścić do nadmiernego pocenia się podczas snu i zawilgocenia materaca, (piankowe, kieszonkowe, lateksowe - w tej kolejności)

- bezwzględnie posiadać pokrowiec zdejmowany do prania (na szczęście prawie każdy materac ma taką opcję)

- być trwały, aby wytrzymał jakieś 10 lat, i aby komfort użytkowania nie spadał znacząco w ciągu tych 10 lat (termoelastyczne, lateksowe, piankowe z wyższej półki)

- najlepiej aby trwałośc była poparta długą gwarancją materace uznanych marek, najwyższe modele marek krajowych

- kosztować tyle, aby było Cię na niego stać (moje kryterium jest takie, że na materac powinno się wydać jedną wypłatę, bo spędza się na nim 1/3 zycia, nie tylko śpiac ;-) )

Ot cała filozofia doboru materaca...

Służę radą w temacie. W razie potrzeby zapraszam na testy materacy do Krakowa - info priv.

Edytowane przez MORHOT

Żadnego z tych materaców nie mam na ekspozycji, więc mogę powiedziec tylko oglądając ich przekroje i opisy, że są to straszne naleśniki, tzn. materace bardzo niskie. W oczywisty sposób przełoży się to na niższy komfort, tzn muszą by znacząco twardsze. Zachęcają jednak ceną...

Materac powinien by około 1/3 swojej wysokości zagłębiony w ramę łóżka. Dzięki temu siadając na skraju materaca nie powinniśmy "dobijać" udami do ramy łóżka. Mniejsze zagłębienie nie jest wskazane, aby materac nie wyskakiwał z ramy.

Po pierwsze: warunki gwarancji wymagają, aby materac leżał na stelażu, w którym odstępy pomiędzy listwami są nie większe niż 4 centymetry. Jeśli ten ikeowski stelaż ma odstępy między listwami 10-15 centymetrów, to grozi to uszkodzeniem wkładu sprężynowego (przemieszczenie się sprężyn). Co gorsza, reklamacja nie zostanie uznana.

A w kwestii pytania: wymiana stelaża na sztywniejszy na pewno "utwardzi" materac. Możesz położyć materac na podłodze i wtedy sprawdzić jego twardość. Jeśli będzie OK, to identyczną twardość w łóżku możesz osiągnąć kładąc materac na stelażu sztywnym, czyli na zwykłych listwach, nazywanych przeze mnie pieszczotliwie "sztachety z płotu". Ot takie coś: http://sklejkapiotrkow.pl/katalog-produktow-3/stelaz-10/stelaz-rolowany-13. Oczywiście jest to rozwiązanie z wielu powodów nienajlepsze, ale można w ten sposób znacznie utwardzić zakupiony już a zbyt miękki materac. Trzeba tylko pamiętac o wymaganym odstępie między listwami - nie więcej niż 4 cm! Koszt: 100-150 zł.

Jeśli jednak materac położony na podłodze będzie się wydawał zbyt twardy, to wtedy trzeba zastosować stelaż elastyczny, ale z tych sztywniejszych. Polecałbym tutaj model Twinflex NV z Koła. http://www.mkfoam.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=93:twinflex-nv&Itemid=106

Za dwie sztuki płacisz 360 zł. Ale tutaj już nie kupowałbym w ciemno. Estrella Lux leży w chyba każdym sklepie z materacami, stelaż Twinflex pewnie też. Poproś sprzedawcę o położenie estrelki na ten stelaż i sprawdź twardość. Gdyby okazała się zbyt twarda, wówczas trzeba będzie szukać stelaża bardziej elastycznego, ale i niestety droższego.

Żadnego z tych materaców nie mam na ekspozycji, więc mogę powiedziec tylko oglądając ich przekroje i opisy, że są to straszne naleśniki, tzn. materace bardzo niskie. W oczywisty sposób przełoży się to na niższy komfort, tzn muszą by znacząco twardsze. Zachęcają jednak ceną...

Materac powinien by około 1/3 swojej wysokości zagłębiony w ramę łóżka. Dzięki temu siadając na skraju materaca nie powinniśmy "dobijać" udami do ramy łóżka. Mniejsze zagłębienie nie jest wskazane, aby materac nie wyskakiwał z ramy.

Dzięki za odpowiedź. Dormeo to faktycznie naleśnik, ale JMB ma 18cm, to już nie tak mało, choć pewnie lepsze byłyby 20cm....

• 3 weeks później...

zamyślona

Znam te materace, ale nie mam ich na ekspozycji. Niestety są droooooogie w stosunku do tego co oferują. Są na rynku produkty porównywalne w cenach o 30-40% niższych. Największe zalety Curem 3D to... szałowy czarny pokrowiec i ślicznie wydany katalog ;-)

mirela99

Doradzam wybrać się do salonu z materacami i sprawdzić kilkanaście różnych modeli. 2500 zł to kwota dająca niezłe pole manewru przy wyborze. Potem będziemy doradzać, porównywać to co przypadło do gustu i wskazywać mocne i słabe strony danych materacy(ców).

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 weeks później...

witam. dołącze się do tematu gdyż też zamierzam kupić materac i ostatnio modne są materace 7-strefowe ale czy one są dużo lepsze od jedno strefowych?

czy na materacu 7-strefowym trzeba leżeć jak w "trumnie" tzn nie ruszać się żeby zmieścić się w tych strefach?

ja chyba wybiorę jakiś lepszy 1-strefowy np.Sokrates z Janpolu, Evita z optimum lub Estrella lux z M&K Foam Koło(1-strefowy) wszystkie obustronnie obłożone płytą lateksową, może ktoś ma taki materac

jeszcze jedno pytanie czy materac z sprężynami siedmiopolowymi to jest to samo co materac 7 strefowy

z góry dzięki a radę

a jeszcze jedno pytanko czy pokrowce lato - zima oferowane w standarcie można ściągnąć i uprać czy to zależy od firmy bo chyba niewszystkie

Edytowane przez pawelchc

• 1 month później...
ad Esperanza

(...)

- kosztować tyle, aby było Cię na niego stać (moje kryterium jest takie, że na materac powinno się wydać jedną wypłatę, bo spędza się na nim 1/3 zycia, nie tylko śpiac ;-) )

(...)

Jaką sumę miałeś na myśli?

Na temat materacy nie mam żadnego pojęcia, więc liczę na Twoje propozycję, poszukuję materaca 160x200.

EDIT:

Głównym kryterium jakie mnie interesuję to to aby w momencie przekręcania się z boku na bok, żona nie czuła za bardzo "pływania" materacu. No i fajnie jakby można było prać pokrowiec.

Edytowane przez andrew_zg
dopisek

ad Esperanza

Dobry materac powinien:

- być wystarczająco twardy aby dobrze podpierać podczas snu, (wszystkie materace z wyjątkiem najtańszych piankowych)

- być wystarczająco elastyczny aby ugiąć się i dopasować do naturalnych krzywizn ciała, (przede wszystkiem termoelastyczne, dalej lateksowe, piankowe i dobre kieszonkowe)

- dobrze się wentylować, aby nie dopuścić do nadmiernego pocenia się podczas snu i zawilgocenia materaca, (piankowe, kieszonkowe, lateksowe - w tej kolejności)

- bezwzględnie posiadać pokrowiec zdejmowany do prania (na szczęście prawie każdy materac ma taką opcję)

- być trwały, aby wytrzymał jakieś 10 lat, i aby komfort użytkowania nie spadał znacząco w ciągu tych 10 lat (termoelastyczne, lateksowe, piankowe z wyższej półki)

- najlepiej aby trwałośc była poparta długą gwarancją materace uznanych marek, najwyższe modele marek krajowych

Ot cała filozofia doboru materaca...

Służę radą w temacie. W razie potrzeby zapraszam na testy materacy do Krakowa - info priv.

Dziękuję za wskazówki, ale nic nie pisze Pan o materacach wysokoelastycznych. Jestem ciekawa jak się mają wysokoelastyczne do termoelastycznych.