Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 812
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

witam

stary materac już nas zabija, potrzebne wreszcie coś porządnego. wiem, że temat poruszany był parę razy, przeczytałem posty i linki oglądam pilnie:) ale na pewno będziecie kochani i pomożecie z paroma pytaniami ;)

założenia trzy ważne: średnia twardość, rozmiar 160x200 i cena bez ekscesów - te najlepsze odpadają :(

aha - materac ma sobie leżeć na ziemi po prostu, nie na stelażu.

czy z jakiejś marki jesteście niezadowoleni? coś wyszło w trakcie użytkowania, że niepolecacie firmy X? na razie pasuje mi texel albo jamajka ale poszukiwania nie skończone :)

nie jestem pewien tej powłoki lato-zima - czy ona ma sens przy materacu na podłodze, nie na stelażu?

jak to jest ze 'strefami' - niby ma ich być w materacu kilka, ale po kiego

mi one, skoro ja mam 2m, Moja Pani 1,6 - a te strefy są chyba rozlokowane pod statystyczne rozmiary - może będzie nas coś gniotło, tam gdzie powinno nie gnieść, jak myślicie? ;D

jeszcze pytanie do krakusów - gdzie jest duży wybór materacy?

dzięki z góry

podnoszę wątek bo, właśnie stoję przed wyborem

wybór padł na kieszonkowy.

po przejrzeniu ofert - głowa boli, ale i jest światełko w tunelu

pani w sklepie z materacami poinformowała, że firma relax dała promocję na jeden z materacy kieszonkowych "7 stref" pod nazwą "relax" i tak 160x200 kosztuje obecnie 560 zł. oglądałam, leżałam :lol: (wygodnie było) , pojechałam do domu, rano zadzwoniłam do fabryki z naiwnym pytaniem: "czemu taki tani? co mu brakuje?

i pani zapewniała, że nic mu nie brakuje, chcą być konkurencyjni.

kurcze cena nęcąca. do m&k np. texel różnica 150 zł (akurat na nową pościel). chyba się zdecyduję

pani w sklepie z materacami poinformowała, że firma relax dała promocję na jeden z materacy kieszonkowych "7 stref" pod nazwą "relax" i tak 160x200 kosztuje obecnie 560 zł.

Kupowałem jakiś czas temu materac firmy Relax, też kieszonkowy, ale bez stref. Jestem zadowolony z zakupu. Zadzwoniłem właśnie do tego sklepu, gdzie sprzedają materace firmy Relax i mają rzeczywiście specjalny model promocyjny materaca o nazwie "Relax" 7 stref, ale w cenie promocyjnej...1000zł! A i tak jak na okoliczne ceny materaców było tu niedrogo, kiedy kupowałem.

chyba się zdecyduję

Myślę, że warto! :wink:

http://www.sembella.com.pl - polecam!

Ja mam Magnata lateksowego i jest super. Od czasu kiedy go kupiliśmy 4 lata temu (180x220) nareszcie się wysypiam (mam kłopoty z kręgosłupem). Lateks ma tę zaletę, że nie lęgną się w nim żadne świństwa, nie odkształca się itp. itd. Można sobie również poczytać na wskazanej stronie.

A ja polecam produkty M&K Foam. Sam kupowałem w sklepie http://www.materace.wysylka.pl i tez mogę go polecić.

Całkiem przyzwoitymi materacami są Estrella, ew. jak komuś zależy na bardziej miękkim 7 strefowym materacu - to Jamajka, wysoka jakość, umiarkowana cena, niezwykła trwałość i... niesamowicie wysoka waga.

Ja mam Estrellę (zwykłą). Jest twardszy niż dotychczas stosowane przeze mnie materace. Kupowałem go rok temu i pamiętam, że na początku wydawał się twardy ale po trzeciej nocy nie wyobrażałem sobie, jak mogłem spać na miekkich materacach. Metarac jest wysoki (ok. 20cm), a ugina się niewiele, ale się ugina nawet pod moim 4 miesięcznym synkiem :-) Ja kupowałem przed wejściem naszego dziwnego kraju do dziwnej organizacji i wtedy - jako mat. rehabilitacyjny - stawka VAT wynosiła 0%. Później nastąpiła podwyżka cen o 22%, ale w styczniu ceny spadły do poziomu sprzed maja 2004 (ostatnio w tym sklepie materac Jamajka kupował kolega, który był tym mile zaskoczony, bo szykował sie na cene właśnie o te ok. 20% wyższą od tego co zapłacił). Co ważne, sklep jest pewny i sprawdzony, nie trzeba płacić z góry (choć i ja i znajomy płaciliśmy), materace są solidne ale i bardzo cieżkie. Taka Jamajka 90/200 waży ok. 35-40 kg! Wyobraź sobie ile będzie ważył materac 180/200 - do jego przeniesienia ze wzgledu na wagę i wymiary potrzeba ze dwóch silnych facetów. Tak wieć szczerze mogę polecić zarówno materace M&K Foam jak i sklep SweetDream (LogMat) http://www.materace.wysylka.pl

A ja w sklepie http://www.materace.wysylka.pl kupowałem już 2 razy :D I nawet dwa razy wpisałem się do Księgi Gości :wink:

Mam kieszonkowca Estrelle 160x200 i od kilku dni Jamajkę 90x200. Jamajka jest trochę bardziej miękka, Estrella twardsza. To naprawde porządne materace. Wcześniej, przed Estrellą, wszak za 1/4 ceny, kupiłem w Hipermarkecie Carrefour materac który całkowicie rozleciał się już po 1/2 roku uzytkowania. Nie chciało mi się nawet go reklamować, by dostać drugi taki sam. Pooglądałem materace w okolicznych sklepach i wybrałem Estrellę, a zakupiłem ją w Sweet Dream (link powyżej), bo tam było najtaniej i najwygodniej.

Zresztą o materacach można dużo poczytać na grupach dyskusyjnych i tam nie spotkałem się z negatywną opinią nt. Estrelli oraz sklepu SweetDream, a wręcz przeciwnie. Więc szczerze polecam i materac i sklep.

a porównywałeś może ceny tych materacy na stronie którą polecasz z ich cenami w sklepie? - jeśli ta relacja byłaby ok, to myślę że problem wyboru materaca miałabym za sobą :wink:

Może ja odpowiem:

Teraz nie porównywałem, ale rok temu tak. Mi w najbliższym sklepie z Estrellą (Ruda Śląska) zażyczono sobie: zaliczkę, 90zł za transport, a cena była 5% wyższa od ceny w SweetDream. Oczekiwanie 2 tygodnie. W SweetDream miałem materace po 3 dniach, bez opłat za transport i taniej niż u lokalnego przedstawiciela M&K Foam. A teraz nawet nie pytałem już u tego przedstawiciela, od razu "uderzyłem" do Sweet Dream.

rzeczywiście - ceny wydają się ok - a ta Estrella Lux jest b.twardym materacem?

Estrella jest twardym materacem - co nie znaczy, ze się nie ugina gdy potrzeba ;-). Zresztą na stronie napisane jest, ze zalecana jest dla ludzi ostos. wysokiej wadze. jsli ważysz 40-50 kg weź Jamajkę lub coś podobnego. Teraz pojawił się też Texel, ale on jest jakiś taki "odchudzony" i na sprężynach i na obiciu. Pewnie też będzie solidnie wykoany, ale raczej nie oszczędzałbym tej stówy i wybrałbym sprawdzone, b. popularne materace (Estrella, Jamajka).

Jesli kupisz, to napisz, jak Ci się spało na materacu.

• 1 month później...

Najtańsze to czysty lateks, lub lateks z prymitywnymi sprężynami.

Lepsze mają lepszy system sprężyn i wykładziny pomięzy obszyciem a sprężyną.

Lateksy z czasem się starzeją. W zależności od cen, lateksy mają różną miękkość i czas reakcji (czas odkształcania).

DObrz można sobie popatrzeć w sklepach IKEA, tam demonstrują przekroje materacy i możesz się zorientować co jest co warte i co chcesz.

Kupowałem co mi się podobało, a nie na firmę. Z reguły bardziej kompetentne są sklepy produkucentów tzw materacy ortopedycznych Tam się dużo dowiesz o różnicach.