romekjagoda 07.07.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Witajcie, musze wykonać hydroizolację poziomą w istniejącym budynku, w garażu. Ściana (jej widoczna część) nad fundamentem jest wykonana z bloczków żużlowych, fundament raczej na 100% betonowy (dom z lat '60). Problem jest taki, że pojawia się woda na łączeniu posadzki ze ścianą; ściana ewidentnie podciąga wodę, a ta nie wydostaje się przez posadzkę, bo gdy robiłem płytki w garażu do kleju dodawałem środka uszczelniającego i dlatego przez podłogę nic nie przenika. Ściana nie jest gruba (grubość jednego bloczka): jest to ściana wspólna z sąsiadem (więc jest dostęp z obu stron), w garażu obniżonym o pół piętra w stosunku do reszty domu (jakieś 1,5 m różnicy w stosunku do parteru). Ponieważ jest to bloczek z pustką w środku hydroizolacja metodą iniekcji raczej odpada (?). Zalecano mi wstępnie wykonanie podcinania ścian i odtworzenie hydroizolacji poziomej. I tutaj pojawia się masę pytań: jakie produkty (blacha, poliuretany, papa, etc.), jaka zaprawa, wiem, że trzeba jakieś kliny wstawiać przy zakładaniu tej izolacji, etc. Poczytałem kilkanaście artykułów na ten temat na muratorze i na izolacje.com.pl ale nigdzie nie ma mowy o konkretnych produktach. Wyszperałem produkty firmy Tikal : http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1392,iniekty-cementowe-firmy-tikal?print=1 lub taka http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1385,iniekcje-cementowe?print=1 ale nie mam pojęcia czy to się nadaje. Prosiłbym o poradę odnośnie metody wykonania tej izolacji oraz konkretnych produktów. Robotę zamierzam wykonać sam i mam tu pytanie: czy to podcinanie wykonywać wiertarką/młotem (grubsza bruzda), czy może wystarczy grubą szlifierką kątową (dyskiem)? Jak grube musi być podcięcie by włożyć blachę/folię/papę? jak potem wtłaczać masę w te szczeliny i w pustkę bloczka? Czy podcinanie wykonywać przy samej podłodze? czy koniecznie po spoinie? Dużo pytań, mam nadzieję, że mi doradzicie. Produkty muszę znaleźć jak najszybciej, by je zamówić przed wakacjami/ Prace do wykonania w sierpniu. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekjagoda 10.07.2014 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Podbijam.Nikt nei potrafi doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolieo2.pl 27.12.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 witam.chciałem podłączyć się do tematu,a konkretnie "naprawienia" izolacji poziomej.Dom odbudowywany po wojnie,fundamety z piaskowca,izolacja pozioma z papy.Ściana z zewnątrz budowana z piaskowca,w środku pustka powietrzna i od wewnątrz ściana z czerwonej cegły (podobno nazywa się to futruwka),tynk miejscami gruby nawet na 60mm.Dom z zewnątrz otynkowany,a około 10-15 lat ocieplony styropianem. Obecnie podłogi drewniane usunięte ,tynk skuty około 50cm ponad poziom podłogi.W domu widoczna była wilgoć na wysokości około 30cm ponad poziom podłogi.Przed zrobieniem nowych wylewek planuję "podciąć" wewnętrzną część murów-tę "futrówkę"z cegły i podłożyć grubą folię izolacyjną.Czy taki zabieg będzie owocny?Na podcięcie całych murów mnie nie stać.Iniekcja krystaliczna również tania nie będzie.Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts