Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelne laczenie folii budowlanej

replo

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuje informacji na temat szczelnego laczenia folii budowlanej. Folia bedzie caly czas pod ziemia. Wody gruntowe beda czasowo podchodzily na tyle wysoko ze na folie bedzie napierala woda gruntowa.

1) W jaki sposob szczelnie polaczyc taka folie ze soba?

2) Wiem ze sa tasmy ale ktora jest najlepsza?

3) Moze istnieje lepszy sposob na laczenie niz tasma przylepna dwustronna (np zgrzewanie)?

4) Na co zwracac uwage podczas laczenia folii (np. zaklady nie moga byc mniejsze niz 20 cm)

Moze ktos laczyl folie i moze mi podpowiedziec jak to rozwiazanie sprawuje sie po latach?

Pozdrawiam

Andrzej

Chcialem aby ta folia sluzyla za izolacja przeciwwilgociowa. Chcialem kupic 5-6 m szerokosci folie i oblozyc nia caly fundament (lacznie z lawa).Myslalem o 2 warstwach folii TYP500. Lawe i sciane bede mial lana. Miedzy lawa a sciana bede mial zbrojenie wiec tradycyjna izolacja z papy na gorze lawy fundamentowej odpada.

folia_na_fundament.jpg

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez replo

Chcialem aby ta folia sluzyla za izolacja przeciwwilgociowa. Chcialem kupic 5-6 m szerokosci folie i oblozyc nia caly fundament (lacznie z lawa).Myslalem o 2 warstwach folii TYP500. Lawe i sciane bede mial lana. Miedzy lawa a sciana bede mial zbrojenie wiec tradycyjna izolacja z papy na gorze lawy fundamentowej odpada.

[ATTACH=CONFIG]269200[/ATTACH]

Pozdrawiam

Andrzej

Kubełkową na zakładkę z uszczelniaczem, nie ma szczelniejszego połączenia.

Taa kubełkowa.

Są prparty chemiczne które mozesz uzyc na styku ławy i ściany jak amsz zbrojenie poszukej np. na stronie izohan. Nanosie się te masy po wykonaiu ławy. A z ciekawości po co pod domek tak ściana ? Na piwnice to za niskie na zwyklą ścianę grubo przezbrojone.

Przejrzalem oferte izohan i jak rozumiem moge zastosowac IZOBUD WM do izolacji zarowno poziomej jak i pionowej.

Dwie warstwy po okolo 1,5 mm powinny wystarczyc (nalozona pod katem 90 stopni wzgledem siebie)?

Folii kubelkowej nie biore wogole pod rozwage jezeli chodzi o hydroizolacje.

Co do ciekawosci to juz tlumacze. Wiem ze zbrojenie jest przewymiarowane, natomiast rozgladajac sie po okolicy gdzie bede sie budowal, pytajac sasiadow o rozne aspekty i ogladajac ich domy (100% bez piwnicy). Stwierdzilem ze tylko w jednym nie ma pekniec (nie sa to pekniecia zagrazajace bezpieczenstwu). Jedyna roznica jaka byla w budowie tego domu w stosunku do pozostalych to zbrojenie fundamentu w ten wlasnie sposob. Usiadlem w domu i przeliczylem ilosc stali. Fundamenty bede robil systemem gospodarczym (ja + rodzina) wiec to co zaoszczedze na robociznie pojdzie w lepsze materialy.

Pozdrawiam

Andrzej

badania robilem. Grunt 1 klasy (jak wieczorem sprawdze dokladnie co to jest to sie podziele) ale wysoko wody gruntowe.

Izolacji poziomej mam 48 m^2 natomiast izolacji pionowej mam 166 m^2.

Tak na szybko sobie policzylem ze przy cenie 140 zl za 20 kg wiaderko (cena z aledrogo) i 3 mm grubosci izolacji potrzebuje kupic tego preparatu za 6800 zl?

Troche drogo. Nie chodzi mi o max oszczedzanie a o znalezienie zlotego srodka

Czy moge jakos taniej a rownie skutecznie zabezpieczyc pionowo fundamenty?

Pozdrawiam

Andrzej