pafcion 08.07.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Witam, Nadchodzi czas aby zabrać się za wykończenie balkonu. Balkon będzie wyłożony płytkami klinkieru 30x30. Balkon jest dość duży 2mx6m więc ma 10m krawędzi. Trochę się naczytałem co i jak z izolacją. No i mam dylemat.Krawędź powinna być obrobiona obróbka blacharską z kapinosem. Widzę tu 3 rozwiązania: 1. W pełni profesjonalny system typu Renoplast K30 lub Sopro.2. Zastosowanie tanich profili aluminiowych typu : http://www.leroymerlin.pl/plytki-ceramiczne-i-gipsowe/glazura-terakota-gres/listwy-wykonczeniowe-do-plytek-ceramicznych/profil-okapowy-aluminium-250-cm-dural,p98842,l243.html3. "Profil" wykonany z blachy dachowej. No i teraz za i przeciw: 1. Jedyny minus jaki widzę to cena. Najtańszy komplet dla mnie znalazłem za około 1100zł. Trochę dużo. 2. Tu cena jest dużo niższa (około 250zł) ale wykończenie nie jest tak doskonałe. Nie ma złączek, nie ma narożników no i profile nie są dostępne w kolorze grafitowym a taki najbardziej mi pasuje. Dodatkowo profil jest wąski i mało wchodzi pod płytkę. Nie ma tez tak dobrego odwodnienia jak profil z opcji 1. 3. Cenowo pewnie tez około 250zł ale można dobrać kolor. Poza tym podobno taka blacha koroduje i ogólnie rozwiązanie nie jest najszczęśliwsze. No właśnie. I teraz pytanie czy warto aż tyle płacić za profile Renoplast lub Sopro? Są w sumie 3 razy droższe a ostatecznie dają tylko lepszy wygląd. Pytanie czy tańsze profile z opcji 2 spełnią swoją rolę. Może ktoś wie gdzie kupić takie profile w kolorze grafit. Dodam że balkon jest w całości zadaszony a więc nie jest bezpośrednio narażony na deszcz i śnieg. Jedynie krawędzie bo tam zawsze wiatr troszkę nawieje. Co stosowaliście u siebie i jak się sprawdza. Proszę o jakąś radę bo mam wrażenie że albo nie ma tu alternatywy albo nie potrafię jej znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pafcion 10.07.2014 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Widzę że każdy robi balkony bez obróbek nikt nic nie podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts