Jalop 08.07.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 W 1989 wybudowano dom, w którym teraz mieszkam. Z relacji innych osób wynika, że wywiercono studnię na 18.5m. Na dole włożono jakieś sita, zamontowano pompę "moja-twoja", woda była używana do budowy domu. Do kotłowni doprowadzono rurę pod hydrofor, jednak nigdy go nie zamontowano. Czyli Mogę stwierdzić, że od 1990 roku studnia jest nieużywana. Akurat jest dobre dojście do niej. W altanie wystaje zakorkowana rura o średnicy zw 56. Dzisiaj korek odkręciłem, zmierzyłem głębokość: - 20m, - lustro wody na głębokości 1.5m. Nikt dokładnie pamięta, jak studnia była budowana, jak wygląda. Z posadzki wystaje tylko krócieć. Wygląda mi to na studnię wąskorurową, jednak jest bardzo głęboka.Mieszkam na wsi, kiedyś kopałem coś na działce, woda nachodzi już na głębokości 1.2m. 150 metrów do łąki, teren jeziorno-bagnisty. Tak więc woda być powinna. Chciałem zapytać, co sądzicie o uruchomieniu tej studni? Jutro mam zamiar skombinować jakąś pompkę i wypomponować znaczny litraż, tak z ciekawości. Po wyciągniecia węża (pomiar głłebokości) woda wydaje się być czysta, jednak studnia była długo nieużywana. Pompa głębinowa mi nie wejdzie w ten otwór, coś około 50 mm śr. wew. Macie jakieś pomysłi, ciekawe informacje? Zastanawiam się, co się kryje wokół tej rury? Czy to jest może rura w rurze? Może dałoby się wyciągnać tą rurę? I co z tymi sitami? Z jakiej naj. głebkości mogę pociągnać wodę węzem gumowym? Kiedy się zapadnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majsterkarcz 19.07.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Studzienka zawsze się przyda do użytku. Ciężko stwierdzić co wokół tej rury się znajduje, byleby się nie okazało że masz tam jakieś wojenne połączenia przechodząca pod studnią ... http://www.dambat.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturSolej 21.07.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Chciałem zapytać, co sądzicie o uruchomieniu tej studni? Jutro mam zamiar skombinować jakąś pompkę i wypomponować znaczny litraż, tak z ciekawości. Po wyciągniecia węża (pomiar głłebokości) woda wydaje się być czysta, jednak studnia była długo nieużywana. Pompa głębinowa mi nie wejdzie w ten otwór, coś około 50 mm śr. wew. Macie jakieś pomysłi, ciekawe informacje? Zastanawiam się, co się kryje wokół tej rury? Czy to jest może rura w rurze? Może dałoby się wyciągnać tą rurę? I co z tymi sitami? Z jakiej naj. głebkości mogę pociągnać wodę węzem gumowym? Kiedy się zapadnie? Z własnego doświadczenia polecam skontaktowanie się z odpowiednim ekspertem w dziedzinie studniarstwa. Studnia była jakiś czas nie używana, więc lepiej, żeby ktoś rzucił na to okiem, zanim podejmiesz decyzje o uruchomieniu jej spowrotem. Polecam kontakt do pana Janusza Śledzia http://twoja-studnia.tuchola.pl/kontakt/, który wiercił u mnie studnie. Naprawdę świetny specjalista, który najpierw rozwiewa wszelkie wątpliwości, a potem bierze się solidnie do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts